Electorale

0

Şi te-ai dus, dulce minune/ Şi-a murit şi presa voastră… Pentru cei care n-au ştiut trendul alegerilor în seara şi noaptea de duminică, un amănunt trebuia să le fi atras atenţia: ziariştii casei – ne referim la cei „afiliaţi” la PNL – au fost într-un silentio stampa prelung. Doar Andrei Ando, şeful campaniei mediatice a liberalilor arădeni, a mai aruncat câteva rezultate, dar unele irelevante, mai mult menite să arate cine-i „tata informaţiilor”. Ei, dacă partidul „tătucului” Falcă ar fi defilat ca-n alte dăţi, să vezi logoree ziaristică, menită să clădească ego-ul stalinistului din Brad.

Nici măcar falq.ro, site-ul fabricat efectiv de Falcă, n-a scris nici măcar un cuvinţel de pulsul electoral. Şi doar patron – sau mai nou godfather – al acestui site de nişă este chiar Glad Varga, deschizător de listă – şi sacrificat de serviciu – al PNL Arad. Dar când te umileşte un PSD condus de Căprar, când îţi suflă-n ceafă un USR proaspăt înfiinţat şi fără nume de rezonanţă, când până şi UDMR cu un veşnic şi umil Bognar Levente face scor record al ultimului deceniu, atunci musai taci ca Ghiţă-n cucuruz. Care Ghiţă? Păi, porcu’ lui Igaş, cina altul.

Trecem de la artizanii lui Falcă la foştii artizani, ăia speciali. Mai precis la fiul rătăcitor Andrei Fuliaş, care s-a apucat de analize politice. Cum avem un vecin care de 30 de ani merge la Filarmonică, dar tot nu ştie să cânte, tot aşa şi cu Andrei, ’geaba a făcut schimb de fluide cu politicienii vreme de vreo doi ani, până la analize politice mai e. Mai întâi e chestia cu număratul. Cică Calimente (dulce cacofonie) ar fi avut 5 mandate de parlamentar, la colţ pândindu-l un al şaselea. dincolo de norocul arădenilor, că Calimente n-a prins un nou mandat, hai totuşi să i le numărăm pe alealalte. Păi, Andrei, hai să vedem. Ar fi mandatul de ţărănist, din ’96-2000. Apoi, o pauză de patru ani, pentru ca, în calitate de liberal, dar sub sigla Alianţei DA, să prindă mandatul 2004-2008. În 2008, la liberal pur sânge, a obţinut al treilea mandat, de pe locul trei, în Colegiul 5. Chestie de cifre. A mai fost mandatul număru’ 4, sub umbrela USL. Al cincelea, cel de care pomeneai, Andrei, nu e. L-oi fi numărat pe cel de dinanite de ’89, dar ăla o fost mandat de aducere, la Miliţie, pentru trafic cu metale preţioase. O fi şi ăla mandat, o fi şi ăla-n CV, dar parcă nu s-o lăsat cu muncă-n folosul comunităţii. cum spuneam, greu cu analiza politică…

Trecem la alţii, mai critici. Critici.ro de-a binelea. Dar rămânem la analize. Politice, dacă e să le zicem aşa. Sau opinii, mai precis. Apăi, suntem deschişi, permisivi, chiar inteligenţi dar sunt unele comentarii – serbus Basile – pe care nu le pricepem. Adică jargonul merge, şabloanele la fel, personajele le ştim, dar când ajungem la concluzii, parcă se-negură mintea. Ca şi cum ai auzi un banc de Sfântu’ Nicolae şi apuci să te prinzi de sfântu’ Vasile. Coincidenţa face ca pe Basil să-l cheme şi Nicolae, şi Vasile. Dacă-l chema Ion şi Ilie era clar, pricepeam comentariile din juma în juma de an. Of, critici mai suntem…

Şi dacă tot suntem la criticat (punct ro, desigur) apăi ce-am citit de Falcă ne-a dat trepidaţii. Cică Falcă ar fi suferit un preinfract, urmat de un atac de panică (la propriu, căutând prin telefon numărul lui Coldea-ştiţi-voi-care), apoi cică chiar un infarct, care l-ar fi făcut transportabil la Szeged. Ştire neconfirmată, după cum recunosc şi criticii (punct ro, desigur), dar totuşi ştire.  Păi, dacă mai dura ştirea, citeam şi de Kuki şi de parastasul de 40 de zile.

DISTRIBUIȚI
Articolul următorIanuarie românesc la Gyula (Ungaria)