Tragedia din clubul bucureștean a întristat o țară întreagă și a arătat dificultățile unei țări care gâfâie în momente de criză. Iar de acolo s-au născut manifestările din stradă care au scos zeci de mii de oameni în țară, toți având același scop, de schimbare, de a-și striga nemulțumirile de care se lovesc în fiecare zi, în fiecare moment al vieții lor, fie că sunt la job, fie că sunt acasă.

Nu o să mă alătur teoriilor conspiraționale care vorbesc de faptul că toți acești oameni care au ieșit în stradă sunt manipulați sau plătiți de te miri cine ce pentru a dirija schimbările în direcțiilor dorite. Îmi e greu să cred că toți acești zeci de mii de oameni au primit ordine de undeva ca să iasă să își strige nemulțumirile în stradă. Sigur, o parte din ei e posibil să facă parte din această tagmă, dar nu toți. Iar ieșirea în stradă a fost un gest spontan, nu cred că cineva – după aceea noapte fatidică de vineri – a pus repede la cale un astfel de plan. Românii s-au săturat să se lovească de aceleași nedreptăți la fiecare pas, să trăiască în această societate care nu are nimic pus la cale la modul care ar trebui să fie. Dar nici dorințele de a înlocui toată clasa politică dintr-odată nu pot să fie realizate, pentru că vorbim totuși de schimbarea unui sistem din temelii, un sistem care trebuie să funcționeze cu oameni care au habar de ceea ce fac.

Însă, cred că schimbarea în primul rând ar trebui să provină la nivelul fiecărui individ. Nu e de ajuns să ieșim în stradă, să cerem celor care ne conduc să se schimbe și să devină mai buni și mai profesioniști în ceea ce fac, dacă noi nu suntem așa. Dacă atunci când suntem trași pe dreapta de către Poliție, imediat ne gândim ce scuză să folosim și câți bani să îi oferim ofițerului pentru a ne lăsa în pace. Dacă atunci când vrem să mergem la spital, prima dată apelăm la cunoștiințe dacă pot să ne ajute să trecem peste niște pași normali. Dacă atunci când suntem pe stradă aruncăm țigara pe jos, în loc să o punem în coșul de gunoi. Dacă atunci când avem nevoie de un act oficial, prima dată apelăm la un prieten care cunoaște un alt prieten care ne poate ajuta cu acel document mai repede. Pentru că tot acest sistem bolnav de care ne lovim mereu, este un sistem pe care noi – cu toții – l-am pus pe picioare. Pentru că de fiecare dată când am văzut o nedreptate nu am spus nimic, nu am ieșit în stradă. I-am susținut pe toți pe cei care au făcut nedreptăți, au luat șpagă, au făcut trafic de influență. Nu ne-am revoltat, am tăcut pentru că și noi am făcut aceleași lucruri la rândul nostru.

Deci dacă ne dorim cu adevărat să se schimbe ceva în țara noastră, trebuie să ne schimbăm în primul rând pe noi. Să facem noi lucrurile mai bine și mai profesionist de fiecare dată, pentru că atunci lucrurile se vor îndrepta ușor, ușor. Dar dacă noi ne vom mulțumi să facem lucrurile în același fel, nu vor ajunge decesurile celor din Colectiv și nici manifestările din toată țara. Toate vor fi în zadar și vom fi nemulțumiți în continuare, iar într-o viitoare iarnă probabil vom ieși din nou în stradă. Să sperăm doar că nu o vom face din nou doar după o gravă tragedie în care mulți tineri se vor stinge. Așadar, înainte să fim #colectiv, haideți să fim #individual! Mai buni.