În data de 9 martie 2017 a avut loc la liceul Tehnologic Iuliu Moldovan o conferință de presă cu titlul Meserii tradiționale pentru viitor, ca o reacție la discreditarea  dirijată din ultimii 9 ani de către ISJ Arad și autoritățile implicate în stabilirea rețelei școlare, a specializărilor oferite de acest liceu.

Partizani în promovarea imaginii școlii au fost dl senator Mihai Fifor, dl deputat Adrian Todor și dna consilier Anca Stoenescu, care s-au erijat evident în apărători ai specializărilor deosebite ale acestei instituții de învățământ, împreună cu agenții economici de la SC. Cota, SC Vlaș, SC. Lidar, SC. MaxStil, MGA, Lunca Mureșului.

Marii absenți de la eveniment au fost dl inspector școlar general Claudius Mladin și dl primar Gheorghe Falcă, a căror absență a fost amendată vebal de domnii invitați, care au relevat dezinteresul factorilor de decizie în problemele existențiale ale unor instituții de învățământ, în defavoarea altor unități școlare.

Dl senator Fifor a subliniat că va susține în parlament amendamentele la legislația învățământului profesional dual, care are o mare influență în revigorarea meseriilor și va milita pentru o rețea școlară echitabilă în Arad, care să nu defavorizeze liceele tehnologice, element de bază pentru economie.

În aceeași manieră s-a exprimat și dna consilier Anca Stoenescu, care a afirmat că este mândră să fie titulară la un liceu tehnologic, unde există o resursă umană extraordinară, care merită o rețea școlară echitabilă pentru toți beneficiarii educației, nu un plan de școalrizare cu 34 clase la liceele teoretice și doar 19 la tehnologice, în oraș.

„Vom porni noi (n.r. – alături de Adrian Todor) o campanie de promovare a Liceului Forestier, dacă din altă parte nu vine susținere. O campanie voluntară, alături de copiii noștri – vom lua la pas satele din județ, pentru a vedea dacă tinerii de acolo sunt interesați să urmeze cursurile unui liceu tehnologic în Arad.”, a adăugat acesta.

Dna moderator Oana Olariu a arătat că Politica ISJ Arad a fost de ani buni, una care a defavorizat școala, intenţia fiind de a muta în sediul de pe strada Timișoarei nr. 29-31, Liceul Teoretic”Adam Müller Guttenbrunn”, care funcționează și are sediu suficient pe str. Posada nr. 19, pe str. Timişoarei nr. 67 şi pe str. Popa Șapcă (grădinița).

În 2011, ca o sfidare la adresa Liceului Tehnologic Iuliu Moldovan , Liceul AMG  și-a inaugurat sediul ilegal, (clasele ridicate cu fondurile pentru atelierele Forestierului, la adresa Forestierului), cu mare fast, în prezența președintelui FDGR!!! (oare ce legătură are, oare, organizația respectivă???), în curtea Liceului Tehnologic Iuliu Moldovan .

Interesul uriaș pentru clădirea Liceului Iuliu Moldovan (Forestier) a condus la aplicarea unui plan de diminuare sistematică a numărului de clase de profil, inoculându-se beneficiarilor educației, de către cei care ar fi trebuit să sprijine planul de școlarizare, motivul fals că nu se mai solicită profilul sau că școala se desființează, descurajând prin toate procedeele posibile părinții și absolvenții claselor a VIII-a, să se mai înscrie la acest profil.

Dl deputat Adrian Todor a augmentat intenția abuzivă a Liceului AMG, care nu mai are de fapt etnici germani, dar se numește totuși…german, nejustificându-și numărul uriaș de clase de care beneficiază.

Dl director Florinel Boja a solicitat ca ISJ Arad să sprijine realizarea planului de școlarizare, conform obligațiilor legale,  în baza solicitărilor agenților economici care solicită muncitori școlarizați prin instituția pe care o conduce.

Agenții economici de profil contrazic afirmațiile din presă, prin solicitările lor anuale de a școlariza elevi prin Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan. Agenţii economici confirmă faptul că au nevoie urgentă de muncitori şcolarizaţi prin acest liceu, perfect dotat şi utilat pentru ca elevii, în momentul când ajung să intre direct pe fluxul tehnologic la firmele dumnealor, să fie deja instruiţi în atelierul-fabrică al liceului, pentru a se evita accidentele de muncă.

S-a mizat la comenduire pe comasarea Forestierului cu Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului, unde nu este loc şi nici aviz de la Mediu  pentru mutarea microfabricii între blocuri, care ar însemna desfiinţarea profilurilor legate de prelucrarea lemnului, în realitate.

Aceste demersuri sunt în sprijinul beneficiarilor educației și al agenților economici care sprijină prin sponsorizare învățământul profesional de profil. Este inadmisibil ca meseria de tâmplar, tradiţională pentru judeţ şi cea de silvicultor să dispară datorită unor interese obscure pentru clădiri.

Prof. Corina P.