În data de 26 martie 2017, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir VASILONI a participat la ceremonia religioasă prilejuită de hramul Bisericii Ortodoxe Române din Crâstor (Sarkadkeresztúr). Biserica din Crâstor are hramul Bunavestire și în perioada 2014-2015 a beneficiat de ample lucrări de restaurare, la fațadă și pereți, în interior și exterior, printr-un proiect sprijinit financiar de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), dar și de Primăria din Cefa, localitate înfrățită din județul Bihor (România), de alte parohii românești din Ungaria și de locuitorii din Crâstor.

La eveniment au participat printre alţii PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Bakucz Péter, primarul localității Crâstor, Ioan Pătcaș, președintele Autoguvernării Românești din Crâstor, Ioan Tat, președintele Autoguvernării Românești din Șercad (Sarkad), Delia Covaci, redactorul-șef  al publicației „Cronica”, credincioși din Crâstor, dar și din alte localități. PS Părinte Siluan, s-a aflat în mijlocul credincioșilor, celebrând Sfânta Liturghie Arhierească alături de un sobor de preoți, printre care pr. Alexandru Sereș, preot paroh la Crâstor, membru al comunității istorice românești din Ungaria.

Răspunsurile liturgice au fost date de tineri de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. La final, participanții au luat parte la o masă comună, oferită din partea Autoguvernării Românești Locale din Crâstor.