În perioada 10-15 iulie 2017, la Satu-Mare se desfășoară cea de-a XIII-a ediție a Şcolii de Vară organizată de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, sub genericul „Provocările istoriei ca știință și disciplină de învățământ la începutul mileniului trei”. La conferința inaugurală a programului a participat și E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula- Ungaria.
Au adresat cuvinte de salut Acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu-Mare, Gabor Kereskenyi, primarul municipiului Satu-Mare, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul UBB, Felician Pop, managerul Muzeului Judeţean Satu-Mare.
În jur de 60 de profesori români din țările învecinate României în care trăiesc membri ai comunității istorice românești (Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Ungaria), participă la acest program. Școala de vară este organizată în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și cu Muzeul Județean Satu Mare, finanțator principal fiind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Deschiderea oficială a școlii de vară a avut loc marți, 11 iulie, la Muzeul Județean.
Consulul general al României la Gyula, Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, a salutat participanții, adresându-le invitația  de a  transmite mai departe faptul că România este o țară puternică și stabilă: „Cred că această școală de vară este un demers de bun augur, care a ajuns la o cifră care impune respect. Mă bucur foarte mult să găsesc la această conferință profesori, tineri care se implică în căutarea și identificarea unor soluții pentru păstrarea identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a comunităților românești din diaspora istorică, la prezervarea ideii de apartenență la națiunea română a etnicilor români care trăiesc în state care se află situate în jurul și în apropierea României. Este foarte important ca fiecare dintre dumneavoastră să duceți înapoi în locurile de unde ați venit ideea unei Românii puternice, a unei Românii consolidate, a unei Românii frumoase, să vă mândriți întotdeauna cu țara mamă, cu țara acolo unde mulți dintre voi în viitor vă veți regăsi leagănul, menirea, succesul sau indiferent ce altceva bun vă propuneți”.
„A vorbi despre identitate națională astăzi poate să fie un act de curaj pentru că lumea trece printr-o perioadă de frământări și contestările la adresa acestei identități sunt multe și de mai multe feluri. Însă pentru că identitățile etnico-naționale există pe acest pământ, fie că ne place, fie că nu, trebuie să vorbim de ele”, a declarat Academician  prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babes-Bolyai și director al  Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române.
Programul Școlii de vară cuprinde conferințe pe diferite teme din istoria României, susținute de specialiști din Satu Mare, Cluj-Napoca și Republica Moldova, lansări de carte, excursii la obiective culturale din județ și activități practice cu caracter didactic organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare. Din Ungaria, participă la acest program două cadre didactice de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Tunde Cora Cefan şi Andreea Iova.
 
În marja participării la manifestarea de la Satu-Mare, Florin Trandafir Vasiloni, șeful misiunii diplomatice românești de la Gyula, s-a recules la Monumentul Ostașului Român din Carei. Acest monument a fost inaugurat în anul 1964, amplasat în centrul municipiului sătmărean, este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu. Complexul monumental este realizat din piatră albă și are dimensiuni impresionante: deschiderea frontală de 18 m, adâncimea de 5 m și înălțimea de 12 m. Pe obeliscul monumentului este înscris următorul text: „Glorie ostașilor armatei romăne, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”.

1 COMENTARIU

  1. …Monumentul Ostașului Român din Carei. Acest monument a fost inaugurat în anul 1964, amplasat în centrul municipiului sătmărean,,,, monumentul este amplasat in centrul CAREI ului si este inconjurat de tuia inalti de 9m.

Comments are closed.