D-l Gelu Ştefan DIACONU, de felul său vameş (instituție unde corupția n-a existat şi sutele de arestări cu elicopterele şi autobuzele şi condamnări cât tot personalul Gărzii Financiare pe care o tot evoca spre exemplu de corupţie, au fost niște simple accidente, nu o caracteristică generală a instituţiei) este un mare ipocrit si un mare pervers. Amnezic premeditat, D-l vameş (proprietarul unui hotel construit din evaziune fiscală prin asocierea soției cu contrabandiştii de țigări din duty-free din vămi, pe care trebuia să le controleze) contestă activitatea unei instituții, Antifrauda, construită după „chipul și asemănarea” vămii pe care a păstorit-o.

Cum poți fi atât de ipocrit să dai vina pe urmași pentru falimentara propriei creații? Cum poţi să susții că evaziunea fiscală a explodat, când ești principalul vinovat? Pe cine încearcă să prostească acest individ ce pute de mediocritate, susținând că fiscul nu a mai instrumentat un mare caz de evaziune fiscală de la ejectarea să din sistem? Adevărul e că fiscul n-a mai instrumentat un mare caz de evaziune fiscală de la desființarea Gărzii Financiare, pentru că D-l vameş, făcând jocul mafiei, sub masca eficientizării activității antievaziune, în fapt a distrus şi ceea ce funcționa. A distrus o instituție de profesioniști și a înființat o instituție, Antifrauda, care nu e altceva decât un colos inutil, ce se remarcă doar la cheltuitul iresponsabil a banului public (sedii regionale stabilite aiurea, pe criterii subiective, precum domiciliul amantei sau zona de influență politică; deplasări aiurea, sute de km. cu mașinile instituției, fără rezultate notabile). Ce n-o să recunoască niciodată vameșul Diaconu e că Antifrauda, așa cum arată astăzi, adică o structură ineficientă, neprofesională şi fără competențe reale (cum pot fi profesioniști în fiscalitate popii, milițienii, curvele, copiii celor mai mari evazionişti băgați la Antifraudă pentru a face protecţie firmelor părinților sau sereiştii băgați cu zecile la antifraudă pentru a proteja sectoarele controlate de SRI?) e un rateu uriaş şi o construcţie stupidă şi inutila.

Şi dacă tot vrem să servim adevărul, de ce nu ne prezintă vameșul Diaconu realizările Antifraudei? Ştiti de ce? Pentru că, raportate la numărul de personal, cifrele nu reprezintă nici 50% comparativ cu ceea ce realiza Garda Financiară. Nici la confiscare, nici la sume încasate şi nici la prejudicii estimate Antifrauda nu se apropie de Garda Financiară, indiferent de orgoliile celor care susțin altceva, măsluind cifrele.

DNA și DIICOT, la patru ani de la desființarea Gărzii Financiare, încă lucrează pe sesizările acestei instituții, nu pe cele ale Antifraudei. Asta de ce n-o spune Diaconu? Dar faptul că a substituit controlul operativ, neanunţat, care realiza flagrantul, cu deja celebrul program de activitate aprobat de factorul politic (pentru protecția mafiei), adică nimeni nu mai poate face vreun control fără acordul structurii centrale, tot în direcția eficientizării activității poate fi cuantificat? Tot o realizare se poate numi? În plan mafiot, da! Păi, exact pentru acest lucru a fost desființată Garda Financiară! Să nu mai poată face verificări neanunţate şi neaprobate de conducerea politico-mafiotă instaurată de Ponta, Chiţoiu și Diaconu. Şi cel mai vajnic militant a fost chiar Diaconu!

Apropo! Mai face Antifrauda vreun control operativ, pe bază de autosesizare, fără viza şefilor de la Bucureşti? Mai dau concursul cei de la Antifraudă solicitărilor polițiștilor sau procurorilor pentru a finaliza, în timp real, acțiunile urgente? Mai face vreun control Antifrauda fără viza SRI? Cereți punctul de vedere al IGP şi al Ministerului Public vis-a-vis de „colaborarea” cu Antifrauda şi vă veți convinge că așa ceva nu mai există. Şi ştiţi de ce? Pentru a nu se mai întâmpla „accidente” gen Fenechiu (prietenul care l-a promovat pe Diaconu la ANAF) şi alte sute de acest gen care au reprezentat adevărata miză a desființării Gărzii Financiare, pe care Diaconu n-o recunoaşte.

Acesta e adevărul pe care nu-l recunoaște Diaconu: că a creat o structură inutilă, la solicitarea mafiei, cu o comanda hipercentralizată politic, care nu acţionează decât dacă are OK-ul politic. Şi asta înseamnă eficiență? Hipercentralizarea comenzii? Așa a făcut și cu Inspecția Fiscală, a cărei activitate este sufocată de proceduri introduse de Diaconu prin ordine stupide care nu fac altceva decât să blocheze controlul, având același scop: controlul politic total al Inspecției fiscale. Cum să fii eficient când 80% din durata inspecției este alocată procedurilor? De parcă evazioniştii fac pauză până când fiscul își rezolvă problemele birocratice, respectiv aplică metodologiile și procedurile aberante stabilite de un vameș care avea impresia că înțelegea fiscalitatea.

E adevarat, în totalitate, ce spune Diaconu, cu amendamentul că el e principalul vinovat de ce se întâmplă, pentru că el a reformat și reorganizat ANAF (organigrama şi structurile sunt cele realizate prin HG 520/2013 si OG 74/2013, emise de Ponta, Chiţoiu și Diaconu și care n-au suferit modificări majore). Or a veni și a susține că ANAF este ineficientă pentru că are comanda hipercentralizată, subordonată politic sau mafiei, când tu ai construit acest sistem și l-ai implementat prin OUG , HG și ordine ale președintelui ANAF, înseamnă ori că ești rupt de realitate ori ai un tupeu incomensurabil si să te crezi atât de șmecher încât poți manipula pe toată lumea. Şi ce dovada mai elocventă doriţi în ceea ce privește ipocrizia lui Diaconu decât faptul că repetă cu obstinație că Garda Financiară a fost cea mă coruptă instituție şi tace mâlc și nu face nici o referire despre corupția generalizată din vămi (unde era un miracol să găsești un exemplar necorupt, nu corupt), instituție pe care a condus-o mulți ani?

Repet: în perioada cât Diaconu conducea vama au fost arestați (cu autobuzele și elicopterele) vameși şi poliţişti de frontiera cât tot personalul Gărzii Financiare. Şi individul ăsta vorbește de corupție și ineficiență. Ce drept moral are? Este vama un exemplu care să-l consacre ca expert?

Pavel ROMAN

 

„Domnule prim ministru Mihai Tudose,

Va adresez aceasta scrisoare deschisa in calitate de cetatean al Romaniei si de contribuabil. Functiile publice detinute mi-au permis sa cunosc bine sistemul fiscal, constrangerile bugetare si mai ales lupta surda dusa in subteran pentru “preluarea” ANAF-ului in zone de influenta semi-interlopa, nemijlocit sau prin intermediul politicienilor de o anumita factura. Cel mai reprezentativ dintre cei din aceasta categorie este Liviu Dragnea.

Atat cat v-am cunoscut pe vremea cand erati seful comisiei economice din Camera Deputatilor, mi-ati lasat impresia unui om corect, cu idei proprii si cu picioarele pe pamant. Daca v-as fi stiut ca o papusa in mainile lui Dragnea nu m-as fi obosit sa va scriu.

Recent am salutat schimbarea partiala a conducerii ANAF. Noul presedinte, d-na Calugareanu precum si noul vicepresedinte d-l Anghel sunt in opinia mea bine intentionati, dar complet lipsiti de mijloace in a influenta bunul mers al ANAF. Din pacate, ambii sunt “in siajul” ministrului Misa pe care eu l-am trimis inapoi sef al administratiei fiscale din orasul de bastina tocmai pentru incapacitate manageriala (si nu numai) pe vremea cand acesta conducea administrarea marilor contribuabili.

Stiti cel putin la fel de bine ca si mine ca fara o colectare corespunzatoare a taxelor la bugetul statului, de la toti contribuabilii, orice guvernare sfarseste prin a fi compromisa. Cu atat mai potrivita este aceasta afirmatie pentru guvernarea dvs. bazata pe iluzoriul program care “v-a fost pus in brate” de siamezul d-lui Dragnea, iubitorul de arta Valcov. Acest simulacru de program a pus caruta in fata cailor, adica a majorat cheltuielile salariale si sociale fara a avea o resursa suplimentara de colectare la indemana intr-o perioada de relaxare fiscala accentuata. Va felicit pentru ca ati avut curajul sa renuntati totusi la bazaconiile pure ale acelui program: impozitul pe gospodarie, taxa pe solidaritate, impozitul pe cifra de afaceri, generalizarea split TVA, etc.

In Romania nu se colecteaza impozite si taxe suficient nu pentru ca nivelul acestora este mare (din contra, povara fiscala la noi este poate cea mai mica din UE), ci din cauza lipsei determinarii si a precaritatii capacitatii administrative ANAF in combaterea evaziunii fiscale. Altfel (in afara unor cauze secundare cum ar fi cultura fiscala, usurinta platii taxelor, etc.) cum se explica de ce in tari cu o povara fiscala aproape dubla, cum ar fi tarile nordice din UE, avem cel mai redus nivel al evaziunii?

ANAF-ul, astazi, traverseaza o criza nemaintalnita in istoria sa: aproape complet lipsita de investitii si resurse materiale, cu sistemul si infrastructura IT in pragul colapsului, cu salarii/sporuri taiate, programul de reforma cu BM complet blocat, etc., dar mai ales cu angajati demobilizati asistand neputinciosi la ocuparea functiilor de decizie cu persoane legati ombilical de “reteaua” Dragnea.

Avand informatii certe din interiorul ANAF, pe care sunt convins ca le aveti si dvs., nu pot sa inteleg cat se va mai perpetua distrugerea sistematica a Antifraudei unde sefa este o duduie penibila promovata pe criterii pe care mi-e rusine sa le fac publice si unde spaga prin en-gros-uri se ia ziua in amiaza mare ca in zilele de glorie ale Garzii Financiare.. Dar despre crunta lipsa de performanta a inspectiei fiscale? Cum credeti ca veti putea presa pe conformarea fiscala voluntara cand Antifrauda este la pamant si cand indicatorii de performanta ai inspectiei fiscale sunt la o treime fata de 2015? Cu baliverne gen “legea preventiei” a preacinstitului Dragnea? Ce preventie sa faci la cei care nu isi fiscalizeaza activitatea?

Cunoasteti despre recrudescenta firmelor fantoma, a microintreprinderilor interferate in “optimizarea” fiscala, a insolventelor “dirijate”, plata muncii la negru din dividende, achizitii nedeclarate si livrari fictive intracomunitare? Stiti de cand nu s-a mai initiat/finalizat un dosar de mare evaziune? Dar despre modificarea actelor de control la interventia sefilor? Toate acestea, evident ca sunt intrebari retorice.

Cu cine credeti ca veti combate toate acestea? Cu duduia de la Antifrauda? Cu fostul presedinte (si acum am in minte conferinta lui de presa cu sigla Guvernului Romaniei in fundal!) care astazi coordoneaza activitatea de inspectie fiscala si pe care cu greu il poti gasi cate o ora pe la serviciu? Stiti care este starea de spirit a oamenilor onesti din ANAF cand vad cat de jos se poate ajunge?

De aceea, domnule prim-ministru, neluand masuri urgente pentru consolidarea ANAF si eliminarea ingerintelor de ori ce fel in activitatea acesteia mi-e teama ca veti ramane in istorie ca premierul lui Dragnea si a gastii lui din Comitetul Executiv PSD, mai degraba decat premierul poporului roman!”

Gelu Ştefan DIACONU