Nu vrem să facem acum o radiografie a celebrei localităţi, oraş în toată regula!, din Ungaria. Acolo unde, din 1997 încoace şi-au cumpărat case şi s-au mutat, deci locuiesc cu acte în toate regula, plătesc impozite şi taxe, mai multe familii de români, în special din Arad. Astăzi vrem să vă zicem, să aducem la cunoştinţa opiniei publice arădene ceea ce au constatat comuniştii noştri de frunte în ultima vreme. Două lucruri pe care le au în comun Aradul şi Bătania.

Unu: Ştrandul din Bătania a devenit, în sezonul estival bineînţeles, mai populat decât cel din Arad. Poate şi din cauza apei termale dar şi din alte cauze obiective asupra cărora nu vrem să ne oprim acum. Ci doar să-i mulţumim lui Falcă pentru faptul că a distrus, şi, ştrandul din Arad. Adică, exact simbolul oraşului nostru, pe lângă UTA, şi locul care l-a făcut primar! Vă mai aduceţi aminte cu ce mânie proletară îl înfiera pe fostul primar Dorel Popa, Dumnezeu să îl ierte!, când venea vorba de ştrand? Dar… va veni şi vremea scadenţei.

Doi: Crucea de pe Biserică. Prima dată vorbim despre cea din  Bătania. Despre Biserica Ortodoxă de acolo, edificiu care după o furtună mai aprigă a rămas fără crucea de pe turlă. Deh, clădire veche, una dintre cele mai vechi din Bătania. Dacă bine ne-au informat omologii noştri comunişti de la ţara vecină şi prietenă, Biserica Ortodoxă românească de acolo, ce poartă Hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, este una dintre cele mai vechi din Ungaria.

Ce are în comun Bătania cu Aradul la acest aspect? Simplu, atât biserica din Bătania, cât şi Catedrala Veche din Arad au rămas fără cruce în urma unor furtuni. A noastră, a arădenilor, mai recent. Dar, vorba unui comunist mai nedus la biserică: bine că catedrala noastră are două turnuri şi că numai de pe unul a picat crucea!

Dacă în Bătania problema s-a rezolvat după vreo câţiva ani, cu ajutorul enoriaşilor, în Arad problema se va rezolva… atunci când va vrea Domnul. Că, deocamdată, nicio mişcare din partea celor de la Parohia Arad 1 Centru. Că popii de acolo administrează şi slujesc la Catedrala Veche, deci ei ar trebui să se apuce de treabă.

Dar, vorba românului Balint: fi-o ea cumva, că n-o fost niciodată să fie nicicum.

În foto din text apare Preasfințitul Părinte Episcop Siluan de la Catedrala episcopală din Giula, în timpul unei slujbe ţinute la Biserica Ortodoxă din Bătania.