A X-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești la românii din Ungaria

Duminică, 15 octombrie 2017, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria (EORU) a organizat, cu sprijinul Consulatului General al României la Gyula și al altor instituții, la Centrul Cultural Românesc din incinta Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, a X-a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești, intitulat „La obârșii la izvor”. Momentul cultural a fost oferit de către membri Ansamblului Folcloric „Meseșul” din Zalău, al Consiliului Județean Sălaj. La această manifestare a participat și consulul general al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni
În acest context, la fel ca și la edițiile precedente, realizate cu sprijinul autorităților județene  din România, (Bihor, Satu Mare, Bistriţa, Arad, Timiş, Sălaj, Cluj, Maramureș și Caraș-Severin), membri Ansamblului Meseșul au fost însoțiți în deplasarea lor la Gyula, în Ungaria, de oficialități din județul Sălaj: Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj, Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău, Gheorghe Pop, senator, Daniel Săuca, directorul Centrului Județean pentru Cultură și Artă Sălaj, Maria Pop, Inspector Școlar General la ISJ Sălaj, pr. Silviu Boha, inspector în cadrul Episcopiei Sălajului, ș.a.
Manifestarea artistică a fost precedată de Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită duminică dimineața, în Catedrala Episcopală din Gyula, de Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu un sobor de preoți din Ungaria și România. La slujbă au luat parte sute de credincioși, din Gyula, de la cele 2 biserici românești (Catedrala ”Sf. Nicolae” și Biserica ”Sf. Parascheva”), de la Micherechi, Otlaca Pustă și alte localități unde trăiesc comunități românești din Ungaria, dar și credincioși din România, de la Lipova și Chișineu-Criș (Arad) și și Budureasa (Bihor).
La aceste manifestări au participat ambasadorul României la Budapesta,  Marius Lazurca, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la  Szeged, Daniel Banu; Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Maria Gurzău Czeglédi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Peter Tolnai, vicepreședintele Consiliului Județean Bekes, Maria Kalcso, primarul comunei Chitighaz (Ketegyhaza), Elvira Ardelean, primarul comunei Otlaca Pustă (Pussztottlaka), Kiss Szabolcs, consilier local din Gyula, ș.a. Cei prezenți au fost invitați apoi și la o agapă comună.
Programul artisic s-a desfășurat după amiază, în prezența a peste 400 de participanți, printre care preoții și credincioși veniți din toate parohiile EORU. Au adresat cuvinte de salut Preasfințitul Părinte Siluan și oficialii sosiți din jud. Sălaj.
Programul festivalului, prezentat solista Lucreția Bolba, a fost bogat, fiind susținut de Ansamblul Meseșul și cuprinzând dansuri variate, din diferite zone ale țării (Valea Agrijului, Someș, Cehul Silvaniei, Țara Codrului, Sătmar, Valea Barcăului, Sibiu, Brașov, Banat și Maramureș). Au susținut recitaluri artiștii Lucreția Bolba, Oana Sabău, Lucian Chira, Alexandra Antal și Alexandra Banciu Bonțe. Manifestarea s-a încheiat printr-o o horă comună, urmată de o recepție.