Întreabă, şi pe bună dreptate, pe facebook, Silviu Dascăl din Arad. La fel cum am întrebat, dealtfel, cu alte ocazii, şi noi. În diverse cazuri. Răspuns din partea autorităţilor locale: canci. Că ei, în frunte cu Falcă Jitză, sunt plătiţi din banii noştri să frece sula nu să dea curs doleanţelor şi să rezolve astfel de cazuri.

Ţinem minte că în urmă cu ceva vreme monumentul ungurilor, situat în Parcul reconcilierii (neinspirată denumire – de parcă noi ne-am fi conciliat vreodată cu maghiarii), a fost vandalizat de nişte derbedei care au tras câteva dâre de vopsea roş – galbenă – albastră pe soclu. La nici 48 de ore de la producerea incidentului, graţie intervenţiei proletare a vicelui Levy Bognar, monumentul a fost „curăţat, spălat şi dezinfectat ca la Nufărul”, au fost montate camere de supravegere în perimetrul pieţei (parcului) şi a fost înfiinţat un post permanent de pază deservit de doi vajnici gardieni publici (cine nu crede poate să meargă să-i vadă!).

Revenind la sesizarea domnului Dascăl, bustul lui Corneliu Coposu, situat într-o zonă mult mai centrală şi mult mai circulată (Podgoria, lângă lacul de la Pădurice şi Noua Catedrală Ortodoxă), a fost vandalizat cu multe luni în urmă fără ca cineva din administraţie să ia vreo măsură ulterioară. Că Falcă o fi ocupat cu afacerile personale (oare pe strada Coposu şi-o fi cumpărat vilă…) este clar, însă cei plătiţi ce cusur au? Mai ales cei de la Poliţia Locală, boactări cum mai sunt ei cunoscuţi prin urbe.

Levy Comunitaru