INTERVIU cu Samuel CABA- Președintele Asociației pentru Reformă Civică și Democrație

Reporter: Domnule Președinte Samuel Caba, iată-ne în luna decembrie la final de an. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această lună și acest final de an?

Samuel Caba: Fiecare lună a anului își are semnificația și frumusețea ei. Luna decembrie cunoscută la noi, la români ca andrea, indrea, undrea sau Luna lui Andrei, Luna lui Sf.Andrei sau Neios (luna ninsorii) este o lună specială. Conform cu calendarele creștine, luna Decembrie este o lună a bucuriei și a sărbătorilor. Avem parte de sărbătorile de Sf.Nicolae, Sărbătoarea Crăciunului și Sărbătoarea Anului Nou. Dintre toate se detașează ca spectacol și semnificație – Sărbătoarea Crăciunului adică Nașterea lui Iisus Cristos – Mântuitorul nostru. Pentru noi, creștinii din România și din Arad, indiferent de confesiunea creștină, nașterea lui Iisus petrecută acum mai bine de 2.000 de ani în Betlehemul din Iudeea, reprezintă cel mai mare cadou pe care l-a făcut Dumnezeu întregii omeniri – l-a dăruit LUMII pe fiul său spre iertarea păcatelor noastre. Acest unic cadou ne dă sentimentul că suntem fii ai lui Dumnezeu și că în această LUNĂ a cadourilor să fim mai buni, să iubim și să dăruim dragoste semenilor noștri. Spuneam (recent) că întreaga clasă politică ar trebui să intre într-un armistițiu. ”Pace și bunăvoire între oameni” au vestit îngerii la nașterea Mântuitorului Iisus și parcă azi, în România lui decembrie 2017, acum când intrăm și în Marea Sărbătoare a Marii Uniri, când intrăm în Centenarul Unirii, cred că e momentul unei UNIRI în cuget și-n simțiri pentru unitate și pentru propășirea neamului românesc. E un final (totuși) trist de an, cu vești despre moartea unor mari actori ai scenei teatrale românești, cu vești despre crime abominabile, cu manifestări și mitinguri care arată dezbinarea noastră și ura noastră unii față de ceilalți. Ca și creștin practicant, ca pastor al unei Biserici Creștine am datoria să-i chem pe toți arădenii la un moment de reflexie față de viața noastră, față de D-zeu, față de darul său minunat – pruncul Iisus – Mântuitorul Nostru și pornind de la această reflexie în spirit creștin să fim mai buni, să ne bucurăm de Sf.Nicolae, de Crăciunul cu bradul împodobit și de trecerea spre 2018 – anul Centenar al Marii Bucurii a Poporului Român. Cred că sentimentul de DRAGOSTE ar trebui să fie dominant pentru noi în aceste zile. Spunea Gabriel Garcia Márquez : ”Dragostea adevărată este o limbă pe care surzii o pot auzi și orbii o pot vedea”. Sunt convins că arădenii, în general creștinii și credincioșii autentici știu să înfăptuiască și să dăruiască DRAGOSTE.

ReporterÎn primăvara lui 2017 ați ”părăsit” politica și ați fondat Asociația pentru Reformă Civică și Democrație”. Iată, în Parlamentul României, se dezbate (a trecut de Senat) o lege ce vizează ONG-urile și se pare chiar îngrădirea activității lor. Cum apreciați acest fapt?

Samuel CabaAm plecat din politică dezamăgit că acest spațiu decizional major din România este populat și poluat de prea multă nonvaloare și mediocritate. Am considerat mult mai oportun să mă exprim în latura civică. Așa s-a născut Asociația pentru Reformă Civică și Democrație, un organism apolitic care dorește să fie vizibil în spațiul arădean prin atitudine, faptă și exemplu. 2017 a fost un an de început și sper ca anul 2018 să marcheze și consacrarea noastră ca asociație în spațiul civic. Avem foarte multe proiecte, unele dedicate marelui eveniment național ”Centenarul Marii Uniri” și le vom demara, în mod vizibil, începând cu ianuarie 2018, după revenirea mea din S.U.A. Sunt ferm convins că România are șanse reale de performanță, de afirmare în Uniunea Europeană și asta în primul rând pentru că are un potențial uman senzațional. Am văzut în această vizită în S.U.A. foarte mulți români care s-au realizat și care aduc prestigiu României. Sunt mândru că sunt român, sunt mândru că aparțin comunității arădene și Aradului, acest oraș minunat unde s-a gândit Marea Unire și care a dat ȚĂRII oameni de valoare. Cred că rolul Aradului este și va fi încă semnificativ și că prestanța lui depinde de atitudinea noastră. În ce mă privește pe mine și pe colegii mei din ARCD vom fi pozitivi în 2018, vom participa activ la dezvoltarea și la frumusețea Aradului pentru că, am convingerea că arădenii sunt cei mai frumoși oameni și că merită să-i iubești și să-i prețuiești.

 (P)