Primarul comunei Archiş, Nicolae Valea, s-a stins din viaţă anul trecut, după o suferință ce a pornit din 2014 când a fost diagnosticat de o boală incurabilă. A fost operat şi a urmat un tratament care i-a făcut viaţa foarte grea, conform apropiaţilor. Nicolae Valea fusese unul dintre cei mai longevivi primari din ţară. A fost ales pentru prima dată în 1992 şi se afla la al şaptelea mandat, fiind membru al PSD și om de stânga de la începutuirle carierei sale.

Din păcate, cu toate că a făcut enorm pentru o mică și izolată comună, cariera i-a fost știrbită de un scandal cu niște coșuri de gunoi pe care le-a cumpărat. Primarul a fost păcălit de o firmă relativ dubioasă, și care i-a băgat pe gât de două ori mai multe tomberoane decât erau necesare și la prețuri…

În toate mandatele, Nicolae Valea s-a luptat să facă ceva pentru comună. Din păcate, de cele mai multe ori, conducerea județului îi era ostilă și îl condiționa în susținerea investițiilor de trecerea lui în tabăra de dreapta. Caracter puternic, Valea nu a cedat presiunilor și a mers mai departe și a „găsit” (fonduri) bani direct la București. Numai el știe cum a dres, câte drumuri a făcut și cât s-a căciulit pe acolo, dar în ciuda tuturor celor de la județ, a reușit să prindă investiții enorme. Investiții care au transformat comuna ireversibil și care va deveni, în timp scurt zicem noi, un colț de rai. Natura a fost generoasă pentru Archiș, iar cei care vor să se bucure de odihnă și frumusețe la poalele Munților Codru Moma sunt așteptați în comună.

Pe lângă faptul că a dus apă potabilă în toate satele, a reușit să asfalteze și localitățile și drumurile dintre ele iar cel mai mare proiect, colmatarea și îndiguirea văii s-a terminat după ani lungi de muncă.

Toate aceste lucrări sunt meritul exclusiv al acestui om, care dacă nu era gospodar și nu era dedicat comunei, nu ar fi fost votat cu majorități covărșitoare la toate alegerile locale de după 89.

A trebuit să amintim toate acestea pentru că anul acesta, Archișul va fi câmp de bătălie politică și toți vor să pună mâna pe Primăria lăsată de Nicolae Valea. După ce că nu l-au sprijinit cu mai nimic, doar au mâncat un pește și au băut o țuică la ˝groapă˝, în Groșeni, de câte ori au fost în zonă, Căprar și ai lui pesediști vorbesc acum de ˝model de conducere pesedistă˝ a unei comune, dar chiar ei nu au nici un merit, partidul nu l-a ajutat pe Valea.

˝În perspectiva alegerilor pentru fotoliul de primar în localitate, PSD mizează pe un candidat care are viziunea necesară pentru a echilibra toate aspectele vieţii comunitare ce vizează dezvoltarea armonioasă a localităţii. Şi ne referim aici accentuat la domeniul social, educaţie, cultură. Florin Denuţ, care este în prezent consilier local şi cunoaşte extrem de bine problematica, vine cu o echipă şi un program cu obiective clare care pornesc de la construcţia unei grădiniţe la Groşeni, crearea de locuri de muncă şi nu în ultimul rând construcţia unui abator la Archiş.˝ Cam asta eset prezentarea făcută de pesediști pentru candidatul lor.

S-a grăbit și alde Pistru să găsească rapid un om cu care să lupte la Archiș, și au găsit un neam de-al fostului primar care are și el același nume, tot Nicolae Valea.

Urmează să mute și peneliștii, useriștii și pmpiștii ca să fie tabloul complet.

Se va lăsa cu sânge pe Valea Groșeniului? Rămâne de văzut.

Ar KIȘ (colaboraționistul nostru)