În Parcul Reconcilierii din Arad există două statui: una este Arcul de Triumf care a fost conceput de sculptorul Ioan Bolborea şi care simbolizează revoluţia din cele trei ţări române. Pe sub arc păşesc revoluţionarii din Bucureşti, iar pe acesta sunt amplasate basoreliefurile fruntaşilor mişcărilor de la 1848 din Țara Românească, Transilvania şi Moldova, printre ei aflându-se Nicolae Bălcescu, Avram Iancu şi Mihail Kogălniceanu. În același timp, este reprezentat şi momentul reconcilierii între Avram Iancu şi Ludovic Kossuth. Celălalt monument este Statuia Libertăţii. A fost inaugurată la 6 octombrie 1890, fiind opera sculptorului Groggy Zala din Budapesta. Statuia principală este o compoziţie care simbolizează libertatea. Grupurile de statui secundare au ca titluri Deşteptarea Libertăţii, Spiritul de luptă, Spiritul de dăruire şi Luptătorul muribund. În jurul statuii sunt amplasate basoreliefurile celor 13 generali martiri.

În acest an, la manifestări a participat și președintele UDMR, Kelemen Hunor, care, printre altele, a declarat că se împlinesc 169 de ani de când cei 13 generali au fost executați şi că această zi este pentru comunitatea maghiară o sărbătoare și de fiecare dată vine din respect față de cei care și-au jertfit viața pentru libertate.

Nu știu cine organizează toate aceste manifestări la Arad, mai ales că cei 13 generali au fost Ludwig Aulich (etnic german), Jovan Damjanić (etnic sârb), Arisztid Deszőffy (maghiar), Ernő Kiss (etnic armean), Karlo Knezić (etnic croat), Georg Lahner (etnic german), Vilmos Lázár (maghiar), Karl August Graf zu Leiningen-Westerburg (conte german), József Nagysándor (maghiar), Ernst Pöelt von Pöeltenberg (austriac), Josef Schweidel (etnic german), Ignác Török (maghiar) și Károly Vécsey (maghiar). După cum am constatat, aveau diferite naționalități: ungară, germană, austriacă, armeană, sârbă, croată, slovacă. Prin acțiunile lor armate au susținut prevederile programului revoluției pașoptiste maghiare, inclusiv punctul 12 al acestuia, care stipula alipirea forțată a Transilvaniei la Ungaria împotriva voinței românilor majoritari! Acestei armate ungară revoluționare, în expansiunea sa prin Ardeal, i-au căzut victime peste 40.000 de români, printre aceștia numărându-se și aproximativ 100 de preoți ortodocși ce au fost spânzurați. Armata maghiară a mai fost responsabilă și de dispariția a peste 300 de sate românești, de sute și sute de crime barbare și atavice, de mii de schingiuiri, de execuții ale „tribunalelor de sânge maghiare“, destinate exterminării românilor transilvăneni.

În Arad, maghiarimea are o influență puternică în administrația locală, iar acest fapt îl constatăm prin amploarea acestor manifestări în detrimentul memoriei celor 40.000 de români uciși de armata hortistă.

A venit momentul ca acești martiri ai nației române să fie comemorați și ei ca un simbol de renaștere spirituală a poporului român.

 Ciprian DEMETER

4 COMENTARII

  1. Pai cei patru generali de etnie maghiară reprezintă aproximativ 30% din cei 13 generali!!! Daca ne luam după ce susțin sociologii…că doar 30 % contează….iaca de ce comemorează UDMR-ul !! Oricum s-a pierdut spiritul de lupta la români!!!! Aaaa poate doar pe legile justiției se mai bat unii prin piata Victoriei!!!

  2. Atata nationalism,ura si prostie mai rar. Da este adevarat, au murit romani nevinovati, dar sa nu uitam ca au luptat miiiii de ronani alaturi de revolutionarii unguri. Si au luptat alaturi de ei austrieci,slovaci,cehi. Acei oameni vroiau sa fie liberi. In orice initiativa exista din pacate victime nedorite. Apropo de alipire, cred ca era mai bine. Iar despre unire fortata, hai sa nu vorbim despre marea unire al carei centenar in sarbatorim in acest an. Ca si la asta au fost 20000de delegati care au decis pt milioane. Ca nu cunosc sa fi fost referendum. Cred ca e corect sa train in pace sa ne respectam reciproc valorile si sa nu iritam aiurea masele de oameni

  3. Zolee , stai jos ! Unde vezi tu ura ? Sau deranjeaza adevarul ? Statuia la care v-a tot adun ati voi trebuia ridicata in Ungaria nu in Romania , si in Arad chiar deloc !! Pe voi v-a deranjeaza si laptele care-l sugeti , iar adevarul v-a injecteaza ochii de ura si furie ! Contra a tot ce e romanesc ! Du-te acasa !!!

  4. Romani, unguri sarbi, etc…toti suntem ai acestui loc! Cine ne opreste pe noi romanii sa sarbatorim Revolutia pasoptista, impreuna cu maghiarii chiar, moment istoric pentru NOI TOTI!? Dezbinarea proverbiala…. Un sarb liber!

Comments are closed.