Dragnea l-a rugat și Tudorel a ascultat! Credeți că alții, promovați de nicăieri, în astfel de funcții, cu astfel de avantaje, ar fi procedat altfel? N-ar fi făcut ce li s-a cerut? Poate unul, doi, precum Grindeanu sau Tudose (care nici nu știm dacă au făcut-o pentru ca aveau caracter sau din prostie) au rezistat ispitei și, oricum, nu pâna la capăt!

Suntem o țară de ipocriți! Suntem morali doar când suntem proști, ori nu avem oportunități și nu ne bagă nimeni în seamă. În alte circumstanțe, când ni se oferă ocazia, toți devenim și suntem precum Toader: ne servim stăpânul și facem orice ni se cere pentru a rămâne în funcție și a încasa zecile de mii de lei lunar. Pentru ca Diavolul are grijă de discipolii lui și până la urmă contează doar banii și funcția, nu? Din nefericire, așa am fost și suntem educați și setați moral (sau imoral, mă rog, în funcție de existența sau inexistența moralei).

În aceste condiții n-a spus Dragnea adevărul despre caracterul românului? Că dacă este plătit cântă și dacă este rugat (pentru că a fost pus în funcție și vrea să mai rămână) execută? Acesta este principiul și logica după care este condusă România în prezent și asta exploatează la maximum Dragnea: disponibilitatea celor care, pentru funcții, fac orice li se cere, indiferent de nivelul compromisurilor morale. Așa sunt selectați, în prezent, cei ce administrează țara și averea publică: exclusiv pe criteriul coruptibilității și disponibilității la orice tip de compromis. Au prioritate nu cei morali, cu conștiință, ci cei vulnerabili moral, care nu pot rezista tentației funcțiilor și banilor, n-au scrupule morale, demnitate și trăiesc pe principiul: conștiința e o noțiune abstractă, adică un balast care blochează „cariera”.

Concrete sunt doar funcția și banii! Vedeți altfel de manifestări ale celor aflați la putere? De morală se mai vorbește doar la biserică și tot mai în surdină, fiind asimilată, tot mai des, cu prostia. Cum adică să ai ocazia și să nu profiți? Înseamnă că ești prost și neorientat! În definitiv, într-o lume fără reguli, în care totul se reduce la materie, adică la concret, ce-i aia morală? Nimeni nu trăiește, adică nu se hrănește și nu se încălzește cu morală! Și nici copiii nu pot fi crescuți și întreținuți, la standardele de azi, cu morală, nu? Dacă o mică minciună mă scutește de probleme; dacă o mică înșelăciune îmi creează avantaje materiale; dacă niște telefoane sau niște „nevinovate” rugăminți la niște cunoștințe, îmi facilitează accesul peste rând sau în detrimentul altora, de ce să nu profit? Sunt mici compromisuri pe care, conform învățăturii pseudo-creștine, Dumnezeu le iartă!

Așa o fi? Mă îndoiesc foarte tare, cum mă îndoiesc cu privire la viitorul moral al României, care, după cum se manifestă, e majoritar imorală, oportunistă, fără nici o perspectivă de refacere a echilibrului în perioada ce urmează. În consecință pun o întrebare logică: cum să supraviețuiești fără să te prostitueze moral într-o societate în care compromisurile sunt unica alternativă a supraviețuirii? Cum poți fi liber și slugă în același timp? E dilema al cărei răspuns se vede la frontierele României și în numărul celor care aleg pâinea amară a pribegiei, în locul „bunăstării” dragniene obținută prin vânzarea conștiinței și a sufletului.

Pavel ROMAN

Foto: Digi 24