Eliberarea biletelor gratuite de călătorie pentru persoanele încadrate în grad de handicap conform prevederilor Legii 448/2006 pentru anul în curs se va face și anul acesta la ghișeele DGASPC  Arad, pe bază de programare anunțată în prealabil.

Biletele de călătorie gratuite (auto şi CFR) cuvenite persoanelor cu handicap din judeţul  Arad vor fi eliberate de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad  după data de 1 februarie anul curent, ca urmare a unor modificări legislative ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Întârzierea eliberării acestor documente este cauzată de faptul că, în conformitate cu prevederile HG 1017/20.12.2018, au fost modificate Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, de la începutul acestui an fiind introdus biletul unic de călătorie gratuită pentru transportul public interurban feroviar, rutier sau naval. Noile norme instituie un format standard și niște măsuri de siguranță anti-falsificare, tipărirea noilor bilete de călătorie fiind în curs de realizare.

“Aceste schimbări vin în sprijinul beneficiarilor întrucât stabilesc un model unic de bilet de călătorie care poate fi utilizat pentru tipuri diferite de transport interurban și cu operatori de transport diferiți. Este important să se știe faptul că, deși noile bilete vin cu întârziere, persoanele cu dizabilități pot folosi biletele de călătorie gratuită aferente anului 2018, în conformitate cu prevederile art. 3 din HG 1017/20.12.2018, și în luna ianuarie 2019, operatorii publici și privați de transport interurban rutier, feroviar sau naval având obligația de a accepta aceste documente” , precizează Erika Stark (foto), directorul general al DGASPC Arad.

Potrivit legii, beneficiază de astfel de bilete persoanele cu handicap grav şi însoţitorul acestora (câte 12 bilete gratuite dus-întors/an), persoanele cu handicap accentuat (câte 6 bilete gratuite dus-întors/an), precum şi asistenţii
personali.

Eliberarea biletului de călătorie gratuită se va face, conform legii ( prevederile art. 11 din HG 1017/2018) numai în baza cererii persoanei cu handicap, a reprezentantului legal sau a altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens dată de către persoana cu handicap/reprezentantul legal, respectiv în baza cererii asistentului personal. Cererea se depune la DGASPC  Arad și va cuprinde numărul, data documentului de încadrare pe baza căruia se solicită biletele de călătorie gratuită și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

La data de 31.12.2018 erau în evidenţă 15.500 de persoane cu handicap, din care 6400 persoane cu handicap grav şi 6600 de persoane cu handicap accentuat. Pe parcursul anului trecut au fost eliberate 14000 de bilete auto și 19500 de bilete CFR.

DGASPC Arad menționează că pentru a evita aglomerația la ghișeele instituției, eliberarea noilor bilete se va realiza pe bază de programare a beneficiarilor.

Diana VOGEL