Cea mai gravă problemă a societății românești o reprezintă faptul că, din cauza lipsei de educație sau a pseudo-educației practicată în sistemul falimentar de învățământ (manelizat și mafiotizat), marea majoritate a populației nu este capabilă să deosebească adevărul de minciună și se lasă manipulată de cei șireți, care speculează gradul accentuat de ignoranță a majorității populației.

Cazul Koveși, respectiv reacția majorității cetățenilor, spune tot despre nivelul de percepție a realității, respectiv a adevărului. Deși marea majoritate a populației nu e coruptă (din păcate, nu e coruptă pentru că nu i s-a oferit ocazia, dar germenele, se pare, zace, latent, în gena fiecărui individ), are mari reticențe când e vorba de a decide care din modelele sociale sunt de urmat: cel al lui Koveși sau cel al lui Dragnea. Manipularea ignoranților, cu slogane utopice, oferindu-se iluzii parcă copiate din Biblie și cu promisiuni gen Moise pentru poporul israelit, când pribegea în pustie, a creat o masă uriașă de manevră pentru parveniții și oportuniștii ce se folosesc de politică, pe care o folosesc pentru a-și atinge scopurile mârșave, respectiv realizarea intereselor private. Speculând ignoranța, șireții din politică, reușesc aproape imposibilul: să creeze un curent antieuropean în rândul populației naive, căreia i se inoculează virusul că UE nu ne vrea binele și că tot ceea ce declară cei din fruntea UE și CE, este împotriva interesului cetățeanului român. Astfel, interviurile și declarațiile extrem de dure ale leaderilor UE și CE, la adresa puterii de la București, în loc să fie percepute ca grave semnale de alarmă privind derapajele puterii de la București, în ceea ce privește statul de drept și democrația, sunt percepute ca vendete private, alimentate de interese obscure. Se folosește aceeași practică și același stil de manipulare precum cel folosit de cei ce au utilizat comunismul pentru a introduce dictatura așa zis proletară. Răul și decadența capitalistă, sunt repuse pe tapet, sub o forma nuanțată, precum interesul economic, de exploatare a resurselor naturale, a forței de muncă, piața de desfacere, etc., de parcă economiile capitaliste, ce asigură un nivel de trai ridicat, sunt un rău universal și este de preferat sărăcia și lipsa de civilizație, decât traiul decent și civilizația.

Neperceperea mesajului leaderilor europeni împotriva puterii autocrate de la Bucureși ne pune într-o postură delicată în ceea ce privește viitorul european. Deși evităm realitatea, suntem într-un impas incontestabil. Chiar dacă leaderii europeni se poziționează de partea democrației și împotriva metodelor și practicilor de la București, dacă mesajul lor nu este perceput corect, de marea majoritate a populației, totul e în zadar. Pe acest lucru mizează puterea actuală de la București, emanată de ignoranță. Pe faptul că mesajul leaderilor UE și CE nu va avea efectul scontat și populația, majoritar ignorantă, nu numai că nu va percepe mesajul leaderilor europeni, ci-l va ignora sau chiar respinge. Or, în aceste condiții, UE și CE nu poate substitui dorința majorității, nu poate avea un dialog cu cei ce-au obținut puterea speculând ignoranța, pentru că sunt ipocriți și nici nu poate interveni pentru a suplini lipsa de educație și a eradica procentul uriaș de ignoranță, pentru că n-au instrumentele necesare (cei ce urmează studii în străinătate sunt o cantitate neglijabilă și nu sunt uniți). Ei ne spun ce-i bine și ce e rău. Alegerea căii de urmat, e liber-arbitru însă și ne aparține. Și ce alegem se vede din modul cum reacționăm la semnalele transmise de leaderii europeni: majoritatea le ignoră, iar ignoranța este ceea ce exploatează șireții și viclenii din politică, fiind fundamentul pe care-și construiesc ascensiunea și menținerea la putere. Și cum ignoranța e sinonimă cu lipsa de educație, nu e logic de ce puterea a distrus tot sistemul de educație? Degeaba se scrie, dacă nu știi să citești și degeaba știi să citești dacă nu înțelegi ce citești!

Așa a fost manipulată gloata de ignoranți și în trecut. Lipsa educației l-a făcut pe cetățeanul ignorant să creadă ce i-a spus popa, pentru că era unicul intelectual ce știa să citească Biblia scrisă în alfabetul kirilic. Și popa citea ce voia el, pentru că n-avea cine-l contrazice. Același lucru se întâmplă și azi. Speculând lipsa de educație și educația formală care crează analfabetul funcțional (omniprezent în societatea românească, la toate nivelele), șmecherii ce s-au aciuit în partide politice, profită de ignoranță și manipulează cu nerușinare, bazându-se pe faptul că ignorantul, deși are acces la informație, n-o înțelege și înțelege doar mesajul (traducerea) transmis de ei (suferind de sindromul de turmă ce are nevoie de conducător).

Degeaba vorbește Manfred Weber, Timmermans și alți leaderi europeni și trag semnalul de alarmă că în România democrația e în pericol și suntem pe cale de-a primi „eject” din UE. Ignoratul nu procesează și nu înțelege mesajul transmis de leaderii UE. Pentru că n-are cine să i-l traducă corect, ci îi este tradus, de leaderii politici din România, așa cum făcea popa cu Biblia kirilică. Să se înțeleagă ce vor ei.

În aceste condiții, nu e evident că lipsa de educație e cea care generează actuala clasă politică? Că așa zisul partid, PSD, ce-și întemeiază succesul electoral pe numărul mare de ignoranți, ce suferă de autosuficiență, este creația lipsei de educație și a ignoranței, fiind direct proporțional cu numărul needucaților și ignoranților din România? Analizați, istoric, efectele ignoranței și veți constata că tot răul din România, în toată perioada ei de existență, are același numitor: lipsa de educație, care generează și menține ignoranța. Și, se pare, e un blestem ce ne recompensează cu ceea ce avem astăzi. O Românie care se autofaultează mereu, pentru că ignoranții sunt cei care decid!

Pavel ROMAN