Postând decizia CEDO prin care sentințele judecătorești ramân definitive, indiferent de completul care le-a pronunțat (dacă nu poate fi demonstrată reaua credință), Judecătorul Cristi Dănileț arată cartonașul galben (!?) lui Dorneanu și Enache, respectiv Guvernului Dăncilă și Parlamentului!

Acum înțelegeți de ce PSD/ALDE doresc ieșirea din UE sau, cel puțin, neaplicarea mecanismului MCV și recomandările CE? Pentru că statul de drept în UE nu permite nici emiterea unor legi cu dedicație, nici modificarea legii în favoarea unor grupări mafiote, nici aplicarea discreționară a legii, în funcție de statutul oficial. Or, principiul neretroactivității legii, este un principiu consacrat în UE, iar ceea ce dorește PSD (în special, Dragnea și cei cu dosare penale pentru corupție din PSD) este tocmai încălcarea principiului neretroactivității legii. Culmea, deși principiul neretroactivității legii este stipulat în Constituție, după ce Curtea Constituțională a fost pesederizată total, iar dispozițiile obligatorii, au devenit relative, prin interpretarea tendențioasă a membrilor Curții Constituționale, Dragnea și ceilalți cercetați penal pentru corupție, vor ca principiul neretroactivității legii, înscris în Constituție, să nu se mai aplice. Dar, pentru că este un principiu fundamental al statului de drept și al justiției europene, evident că, încălcându-ul, se lovesc de jurisprudența UE, care le este total defavorabilă. Iar din decizia CEDO, prezentată de judecătorul Dănileț, este evident că deciziile Curții Constituționale, în ceea ce privește completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție sau cea care urmează, în cazul completurilor de trei judecători, nu respectă nici jurisprudența CEDO, nici principiul neretroactivității legii stabilit și prin Constituție.

Acum înțelegeți de ce PSD ne vrea proști și needucați și de ce au sabotat treizeci de ani învățământul? Intelectualii, gen Dănileț, precum la comuniști, sunt un pericol pentru „democrația” de tip PSD, bazată pe manipularea ignoranței, adică a analfabetismului funcțional. Dacă nu știi adevărul și nu cunoști principiile după care funcționează justiția, niște indivizi șireți și vicleni, precum Dorneanu și ceilalți PSD-iști de la Curtea Constituțională, decid orice – ca preoții când Biblia era accesibilă doar în alfabetul chirilic și spuneau ce le convine -, pentru că n-are cine să-i conteste, chiar dacă batjocoresc principiile universale ale dreptului și Constituția. Apropo! Nu cred că membrii Curții Constituționale dau decizii în favoarea celor care au încălcat legea și au devalizat bugetul public, așa, pentru că sunt nostalgicii comunismului întruchipat de PSDragnea. Eu cred ca e vorba de mită mascată prin funcțiile de judecător la Curtea Constituțională și sinecurile venite, la pachet, cu funcțiile. Plus alte privilegii complementare funcției, precum cea de rector, în cazul lui Tudorel Toader. Ceea ce este fundamental însă în ceea ce privește judecătorii Curții Constituționale, este nivelul de competența a acestora în materia dreptului constituțional, care nu există. Spre deosebire de președinția României, care, aproape în toate cazurile, a avut grijă să trimită profesioniști consacrați la Curtea Constituțională, respectiv magistrați de carieră (Stanciu, Morar, Pivniceru etc.), partidele politice au trimis la Curte, exclusiv, indivizi fără experiență în drept constituțional sau de altă natură, a căror calitate se rezumă la obediența față de cei care i-au numit.

Astfel, ne-am procopsit cu o Curte Constituțională pestriță profesional, politizată, care a interpretat și continuă să interpreteze Constituția, în funcție de interesele celor care i-au numit, sfidând regulile fundamentale ale dreptului și practică juridică profesionistă. Profitând de această anomalie a numirii ca judecător la Curtea Constituțională, a unor indivizi fără pic de experiență juridică, clasa politică a reușit să anuleze supremația legii și respectarea principiului separării puterilor în stat, reintroducând, prin deciziile aberante din punct de vedere al practicii juridice și al principiilor universale ale dreptului, aleatorul în materie de justiție, în funcție de interese, exact ca în timpul comunismului, când politicul dicta juridicului. Și, uite-așa, speculându-se breșa constituțională (a numirii politice a judecătorilor, fără îndeplinirea vreunui criteriu profesional), în numele deciziei majorității populare (aceeași cacealma că și cea comunistă, care justifică promovarea non-valorilor și încălecarea sistemului de justiție de către politicul neprofesionist și mafiot), sistemul juridic din România a fost subordonat politicului, chiar dacă asta a presupus anularea componentei profesionale și morale și a democrației și statului de drept de tip occidental. Cu alte cuvinte, speculându-se lipsa criteriilor profesionale și a experienței în domeniul juridic, promovându-se la Curtea Constituțională slugi politice, ne-am întors de unde am plecat: la modelul comunist, de control politic al justiției prin intermediul unui organism creat și compus politic, Curtea Constituțională. Exact ce și-a dorit mafia pesedistă, nostalgic după organizarea administrativa comunistă, dictatorială, de la Iliescu la Dragnea.

Totuși, indiferent de ce decide Curtea Constituțională, politic, în condițiile actuale (de membru al UE, de drept și de facto), jurisprudența CEDO rămâne de referință. Chiar dacă nu e pe placul lui Dragnea, Iordache, Nicolicea, Dorneanu, Enache și a altor pseudo-juriști nostalgici comuniști, care încă mai cred în reinstaurarea puterii de tip totalitar, al partidului unic decident, indiferent de nivelul de competența și valoare morală sau în capacitatea lor de a prosti UE și CE că nu sunt ceea ce sunt, adică nostalgici după epoca comunistă când orice scursură imorală, deținător de carnet de partid, indiferent de pregătirea profesională, dicta profesionistului și valorilor reale.

Pavel ROMAN

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAccente: SCLAVII LIBERI 
Articolul următorFUGA DE LANȚ