Sfatul meu pentru tineri și pentru cei care cred că politica e o profesie: lăsați naibii politica și învățați o meserie sau perfecționați-vă în vreun domeniu necesar societății, dacă vreți să rămâneți oameni normali! Iar pentru cei onești, care își întrețin familia, muncind cinstit: nu mai votați lichele oportuniste, care n-au nici o profesie, educația e justificată cu școli făcute prin corespondență sau sunt campioni la minciună! Uitați-va bine, analizați și informați-vă cine sunt cei care vă văr votul. Pentru că, majoritatea, sunt lupi în blăni de oaie. Politica, așa cum e prestată azi în România, nu e o profesie ci un cancer, pentru că e făcută de oportuniști fără valoare profesională, fără caracter, în stare de orice ca să parvină (adică fără Dumnezeu). E cel mai imoral și mai degradant mediu posibil pentru om, pentru că e bazat pe minciună și lipsă de scrupule. Oportunismul politic și arivismul, practicate de indivizi needucați și de impostori profesional, nu aduc nimic bun societății, din contra, o distrug și o fac imorală, arătând că nu valoarea morală și profesională contează în viață, ci descurcăreala de tip mafiot, respectiv „traiul pe spinarea altuia” (că asta e de fapt politica).

În spatele actualei politici românești, nu-i decât mafie parvenită, care promovează impostură, lene, hoție, mediocritate, prin minciună și ipocrizie, adică numai imoralitate. Asta vreți? Apropo, ce oferă și ce-au oferit PSD / ALDE / PNL / UDMR / PMP (USR încă nu știm, că n-a fost la guvernare) societății românești? Nimic! Oferă oportunism grețos, tip Tăriceanu, Dragnea, Orban, Băsescu, caracterizat de traseism politic, încuscriri cu Dracu când e nevoie și alianțe, permanente, din interes, celor care speră că se vor căpătui prin politică, fără muncă și fără valoare, participând la jefuirea economiei naționale. Asta oferă politica! Funcții și posturi bine plătite din bani publici, oportunitate de jefuire a averii publice, putere nelimitată, fără nici o răspundere pentru erorile și abuzurile comise.

Mi-e scârbă când văd și aud de astfel de manifestări, precum mitingurile electorale – unde minciuna și teatrul sunt la ele acasă – care, de regulă, n-aduc nimic pozitiv în societate, din contra, o dezbină și-i consumă aiurea resursele. Trebuie să fii mult prea ignorant sau mult prea naiv să mai crezi că există politician altruist și că pe politicieni îi preocupă altceva decât propriul eu, adică să trăiască bine, păcălind electoratul cu promisiuni mincinoase, așteptând să fie remarcați și respectați de ignoranți. Meritele lor? Hai să fim serioși! Care merite? Uitați-vă unde este cursul leu/euro, unde e nivelul inflației, cât a crescut rata de împrumut din PIB, cât au scăzut încasările bugetare, cât a crescut evaziunea fiscală, cât au crescut cheltuielile cu întreținerea și hrana, la ce nivel sunt învățământul (avem cel mai mare procent de analfabeți funcționali cu studii superioare), cultura (suntem campioni la manele, în toate domeniile culturii) și sănătatea (avem cea mai mare rată a mortalității din cauza unor banale răceli și a nosocomialelor din spitale, pentru că se fură banii alocați pentru tratamente și dezinfecție), ce averi au „baronii” politici și demnitarii (făcute din furt și comisionarea banilor publici). Acestea sunt adevăratele „merite” ale politicienilor angrenați în mitinguri electorale, dacă eliminăm minciuna și ipocrizia din discursul lor. Și după ce-au distrus economia, prin incompetență și lăcomie, acum vor să ne convingă că sunt profesioniștii care o pot salva sau revigora? Chiar așa proști suntem să credem așa ceva? Să credem că cei ce ne-au furat, mințit și falimentat, furând averea publică timp de treizeci de ani, peste noapte, loviți de „duhul sfânt”, se transformă în mesia economică a României? Constat că tupeul lor e fără limite, dar nu cred că suntem chiar așa de retardați! Politicienii vor să ne convingă că sunt indispensabili societății? Întâi să performeze profesional și moral, să devină exemple de urmat și jaloane morale. Abia după aceea pot crede în ei. Până atunci, pentru mine, orice individ care intră în politică, înainte de a confirma că este un profesionist integru, e o secătură ce vrea să parvină fără muncă și fără valoare. O scursură umană fără scrupule, care nu e capabil să trăiască din muncă cinstită. N-am cum să cred într-un asemenea individ și nu-l pot vota, pentru că risc să-mi dau singur foc la prezent și viitor. Din păcate, dacă o fac alții, n-am ce face, pentru că majoritatea decide. Asta nu înseamnă că pot fi obligat să și gândesc ca majoritatea!

 Pavel ROMAN