Cum poți fi caracterizat, ca om și partid, când ești atât de imoral? Să profiți de sărăcia celui naiv și ignorant ca să demonstrezi, ce? Că ai susținere populară și că guvernezi legitim? Sau, în fapt, că n-ai scrupule, când e vorba de a accede la putere! Cât de legitimă mai e, în acest caz, puterea obținuta în astfel de circumstanțe, manipulând ignoranța și folosindu-te de asistații sociali, pe care-i transformi în masă de manevră politică? Adică profitând de naivitatea și ignoranța celui sărac, manipulat prin foame și frică, crezi că îți poți legitima prezența la putere? Câtă nemernicie! Oare există ceva mai josnic și mai imoral în lume, decât sa profiți de sărăcie și naivitate, pentru a obține voturi și a acapara puterea? Eu cred că, nu! Iar colapsul comunismului a demonstrat-o.

După episodul Iași, cu gloata de asistați sociali, flâmânzi și speriați, care nu știau de ce au fost aduși la Iași, mai are cineva argumente să mă convingă ca PSD este partid de stânga, când în loc să se ocupe de eradicarea sărăciei (administrând averea publică eficient, în favoarea cetățeanului), o întreține și o exploatează într-un mod atât de josnic și de degradant, din punct de vedere uman? Citiți ce spune unul dintre participanții la miting, care a făcut una dintre cele mai reale, cinstite, profunde și crunte radiografii a societății românești sau, mai corect spus, a acelei părți din societatea românească, ce se zbate în cea mai cruntă sărăcie posibilă (comparabilă cu cele mai sărace țări din Africa sau America de Sud), exploatată electoral de PSD (și nu numai) pentru a acapara puterea politică: „N-am văzut în viaţa mea atâta sărăcie adunată la un loc. Ştim cu toţii că în satul românesc se trăieşte că în Evul Mediu, probabil fiecare dintre noi are câte o rudă la ţară, dar când vezi 20.000 de oameni amărâţi, abia atunci realizezi grozăvia, mizeria în care este ţinută toată această suflare de oameni. Pur şi simplu îţi vine să plângi…Mulţi dintre oamenii pe care i-am întâlnit nici nu ştiau de ce au venit la Iaşi, unii dintre ei nu mai ieşiseră din satul lor de ani de zile. Pentru mulţi excursia la Iaşi e ceea ce pentru noi, cealaltă Românie, e un city-break la Paris sau Viena. Alţii îşi făceau cruce când aflau că o bere la jumătate poate să coste peste 10 lei. Oameni necăjiţi, pricajiti, pe care Liviu Dragnea i-a cărat la Iaşi că să-şi satisfacă orgoliul. Oameni pentru care sărăcia a devenit o stare de normalitate iar când PSD le da 10 lei în plus sau o găleată şi o matură, vin la vot. Şi fac asta pentru că nimeni altcineva în afară de PSD nu le propune o alternativă. Nu cred că există niciun program coerent de dialog cu satul românesc. Noi, ceilalţi, îi dispreţuim sau, în cel mai bun caz, îi ignorăm. E o greşeală, cred, care ne costă enorm la fiecare ciclu electoral. Oamenii ăştia au fost ieri umiliţi o dată în plus. Şi eu am participat la această umilire, nu sunt foarte mândru de asta. I-am huiduit, am urlat la ei, le-am strigat „ruşine”. Meritau asta? Greu de spus. Îi vedeam cum merg, unii cu capul în pământ, alţii speriaţi iar cei mai mulţi pur şi simplu nu înţelegeau ce se întâmplă, de ce ţipă lumea la ei în halul asta”.

Mesajul acestui om nu e doar trist și tragic, e cutremurător! E radiografia unei lumi anacronice, dureros de reală, creată, menținută și exploatată de mafia politică, ce-și spune mincinos și fals Partidul Social Democrat, pentru că nici partid, nu e (ci mafie incontestabilă), nici social, nu e (ci antisocial, pentru că întreține și exploatează sărăcia, n-o eradică) și nici democrat, nu e (ci autocrat)! Mi-e rușine că sunt contemporan cu astfel de scursuri umane, precum cei ce-și spun politicieni social-democrați, indivizi fără scrupule, care n-au nici o opreliște morală în a exploata, în folosul lor privat, sărăcia și ignoranța, pe care, culmea, tot ei o generează și întrețin, administrând falimentar economia națională și distrugând sistematic învățământul și cultura. Sunt mizerabili, din toate punctele de vedere, îmi produc greață și cred, cu toată convingerea, că acești indivizi, care organizează astfel de mitinguri și pretează la așa ceva, narcisiști, cărora nu le pasă decât dei și găștile lor mafiote și n-au scrupule când e vorba de restul cetățenilor, nu merita altceva decât dispreț și oprobriu public! Și dacă nici de această dată, în fața urnelor și prin participarea masivă la vot nu ne vom trezi, schimbând această stare de fapt, alungând acest gen de oportunism politic, bazat pe exploatarea ignoranței și sărăciei, avem toate șansele să distrugem și să pecetluim viitorul României pentru încă vreo câteva generații, auto-condamnându-ne și condamnându-ne urmașii să fie slugile celor care exploataeză sărăcia și prostia.

Pavel ROMAN