În data de 07 septembrie 2019, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la manifestările cuprinse sub sigla „Ziua Judeţului Bekes” la Bekescsaba, manifestări organizate în piaţa centrală din Bekescsaba, de către Consiliul Judeţean Bekes.

La manifestarea la care au asistat sute de persoane au participat numeroase oficialităţi, printre care Zalay Mihali, preşedintele CJ Bekes, Arpad Takacs, Directorul Oficiului Guvernamental Bekes, Tolnai Peter, vicepreşedintele CJ Bekes, Domokos Laszlo, preşedintele Curţii de Conturi a Ungariei, Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, Pasztor Sandor, preşedintele Cons. Jud. Bihor, Eva Iova, redactor-şef al publicaţiei “Foaia românească”, reprezentanţi ai primăriilor unor localităţi unde traiesc comunităţi etnice româneşti. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Consililor Judeţene Bihor şi Arad, precum şi artişti populari din cele două judeţe.

În cadrul manifestării, care a cuprins expoziţii, concerte, ateliere de creaţie, fiecare minoritate etnică din judeţul Bekeş a prezentat un stand, pentru promovarea identităţii culturale proprii.

Autoguvernarea Românească din jud. Bekes, condusă de Eva Bocsor-Karanci şi pr. Teodor Marc, a prezentat un stand care a prezentat publicului produse de artizanat, tablouri şi alte motive tradiţionale din localitatea Otlaca-Pustă (Pusztottlaka). De asemenea, ansamblurile folclorice din Micherechi (Mehkerek) si Aletea (Elek)  au prezentat publicului un colaj de dansuri şi cântece tradiţionale româneşti.