În continuare vom relata despre modul neprofesionist în care ancheta de la fața locului a fost efectuată de către cei de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, care conform prevederilor legale aveau dreptul de a stabili „cauza probabilă de incendiu” sau la întocmirea raportului de intervenție să precizeze „cauza în curs de stabilire”, iar ISU Arad să stabilească o comisie de cercetare a cauzei de incendiu. În speța de față, SVSU Sântana a stabilit cauza probabilă de incendiu: ”Sursa de aprindere: scurtcircuit electric Mijloace care puteau produce aprinderea: acumulator, baterie Primul material care a ars: mase plastice (articole de mase plastice, izolație cabluri) Împrejurare determinantă: mașini, utilaje sau alte aparate ori consumatori electrici cu defecțiuni”.

În urma acestui comunicat nu am înțeles, având în vedere gravitatea evenimentului, de ce nimeni nu s-a prezentat, a doua zi, la fața locului pentru o cercetare amănunțită. Mai mult, se pare că cei de la pompieri au denaturat adevărul deoarece au transmis informații false, și anume: cheia autoturismului ar fi fost în contact, ceea ce este fals; că bateria este sursa scurtcircuitului, dar bateria acestui tip de autoturism este situată pe partea dreaptă, iar autoturismul a ars pe partea stângă. Din cauza acestor informații eronate, transmise de pompierii ajunși la fața locului, alte instituții de anchetă, în speță poliția, nu a întreprins, de urgență, nicio acțiune care s-ar fi impus dacă exista suspiciunea unei mâini criminale, spre exemplu, căutarea unor suspecți, căutarea unor camere de vederi din zonă, persoane fizice sau juridice, persoane suspecte care în ultima vreme au apărut prin localitate.

Încă o dată, din cauza incompetenței unor funcționari, s-a pornit cu stângul într-o anchetă în care suspiciunea rezonabilă putea fi și varianta unei mâini criminale. După cum arată autoturismul, mai precis, cauciucurile din partea stângă sunt distruse în totalitate față de cauciucurile din partea dreaptă, așa cum, de altfel, se observă și în poze, acest lucru ne duce cu gândul că există variata unui foc pus intenționat având drept mod de operare incendierea cu benzină a roții autoturismului.

Acest mod de operare, incendierea cu benzină a roții autoturismului, a mai fost practicat, acum câțiva ani, și la autoturismele actualului șef BCCO Timiș, comisarul șef Cosmin P., caz în care, două autoturisme au luat foc, unul a ars în proporție de 100%, iar la cel de-al doilea, a ars doar bara din spate. În aceeași perioadă a mai ars și autoturismul unui magistrat. Oricum, în mai toate cazurile, pentru cei care fac cercetări la fața locului cu privire la originea incendiului soluția este aproape întotdeauna – aprindere accidentală prin scurtcircuit, deoarece este cel mai convenabil pentru toate părțile.

În acest caz, ancheta a fost efectuată superficial, mai ales că era vorba despre un comisar șef de la Poliția Arad, și se impune ca Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să evalueze și să cerceteze aceste anchete. Cu toate acestea, în următoarea noapte, în jurul orei 1 a.m., un alt autoturism a fost incendiat, de data aceasta în orașul Arad, pe strada Moise Rișcuția, colț cu strada Cocorilor. Acest autoturism, marca Porsche Cayenne, aparține lui Mladin Cosmin, care, în trecut, a fost în atenția organelor de anchetă, Parchet și Poliție, cu privire la suspiciunea de trafic de țigări. Și în acest caz, se desfășoară cercetări în privința cauzelor izbucnirii acestui incendiu.

Interesant este că ar putea să existe o legătură între cele două cazuri deoarece perioada dintre cele două incendieri este de doar o noapte și unul dintre păgubiți este un comisar-șef, care a demascat multe ilegalități în orașul Arad, iar celălalt, s-a aflat în atenția autorităților în legătură cu traficul de țigări din zonă. Să sperăm că seria incendierilor de autoturisme se va opri aici și că în această noapte pompierii nu vor mai fi solicitați pentru intervenții de acest tip.

Ciprian D.