Societatea comercială “FCC ENVIRONMENT ROMANIA” S.R.L., avand in vedere responsabilitatea noastra fata de mediul inconjurator si a respectului fata de cetatenii parte a comunitatilor unde noi ne desfasuram activitatea, va prezentam punctul nostru de vedere fata de situatia creata de catre Primarul comunei Zabrani, jud. Arad.

Consideram pozitia Primarului Comunei Zabrani ca fiind in detrimentul functionarii Sistemului Integrat de Management al Deseurilor si a informarii corecte a cetatenilor, astfel prezentandu-va mai jos in sinteza situatia de fapt prin doar cateva aspecte din care rezulta cele de mai sus (in extenso, puteti regasi pozitia FCC Environment Romania accesand website-ul companieihttps://www.fcc-group.eu/ro/romania/noutati-/drept-la-replica-in-urma-acuzelor-aduse-catre-fcc-environment-romania-de-catre-primarul-din-zab.html) :

  1. Primarul si-a asumat functionalitatea SMID Arad inca din faza incipienta inainte de implementarea lui si a respectat acest sistem inclusiv Hotararile Comitetului Judetean ptr. Situatii de Urgenta care impun respectarea proiectului SMID Arad dar doar pana in Luna Septembrie a.c., una din obligatiile asumate fiind  ca va transporta deseurile doar la Statia de Transfer Barzava.
  2. Urmare a discutiilor avute, dupa cum rezulta si din materialele aparute in presa in care FCC Environment Romania a fost amenintata cu diverse actiuni in instanta sau in forta la poarta companiei, sambata 19.10.2019, transportatorul inchiriat de domnul Primar s-a prezentat la poarta Depozitului de Deseuri din Arad, incercand a descarca deseurile, dar a fost inca odata indrumat in a respecta conditiile SMID si a se deplasa la Statia De Transfer Deseuri Barzava, ceea ce s-a si intamplat, fara a prezenta insa documentele insotitoare ale acestor transporturi, conform legii si a procedurilor stabilite, desi cunostea aceste cerinte actionand conform pana in luna Septembrie a.c.
  3. Cu toate acestea managementul companiei noastre a incercat rezolvarea situatiei, dar in ciuda eforturilor depuse, Primarul comunei Zabrani a ordonat soferilor transportatori sa descarce deseurile in poarta statiei, blocand astfel accesul public atat in curtea Statiei De Transfer si ingreunand astfel activitatea acesteia cat si accesul pe un drum din apropiere.
  4. Urmare a acestui incident, au fost sesizate autoritatile prin serviciul national de urgenta 112 si Garda Judeteana de Mediu care vor intreprinde si lua masurile necesare.
  5. O alta inducere in eroare este ca UAT Zabrani ar fi cu datoriile achitate la zi fata de FCC Environment Romania, exista insa sume neachitate, scadente inca din luna Septembrie a.c..

 In contextul celor de mai sus consideram ca abuzul este savarsit chiar de catre acest domn Primar.