Subscriu desființării acestora, pentru că, după douăzeci și trei de ani de război cu mafia fiscală (ca infanterist, în tranșee, în prima linie, nu din gură, demagogic, dând dispoziții în care nu cred) mă simt umilit și mă deranjează faptul că după ce că au pensii mai mari decât am eu salariul, fără nici un sfert din munca pe care o depun, riscul, stres-ul și presiunile la care sunt supus, mai și sunt și batjocorit de unii domni din Poliție și Parchete, care-și bat joc de munca mea, propunând clasare, dând NUP și SUP, fără nici o mustrare de conștiință (trebuie s-o ai, ca să te mustre, nu?) aproape tuturor celor care au comis fraude fiscale uriașe, evidente și pentru orice ageamiu în materie de furt de la buget, dar nu și pentru așa zisele organe de cercetare penală.

Și, ca tacâmul sa fie complet, așa, ca să arate că au și gena interlopă (sângele apă nu se face), mai și fac bășcălie pe seama faptului că nu sunt orientat și că, după atâția ani, în sistem, n-am înțeles mai nimic. Adică, n-am înțeles că dacă mimezi că lucrezi, ții capul plecat să nu-ți superi șefii, le anticipi dorințele , îți cultivi relațiile profesionale și interlope și te pliezi după cum ți se sugerează, iți merge bine și, mai ales, dovedești că ești băiat deștept și orientat și poți promova. Și ce dacă n-ai caracter și te miști precum vântul, aiurea, fără o direcție stabilă? Totul e să nu greșești flagrant și să lași loc de dribling, indiferent de circumstanțe. De ce să te stresezi pentru ceva ce nu te privește direct? Ce, au furat de la tine? Ca doar leafa vine oricum și dacă prinzi hoțul și dacă nu (că, oricum, nu sunt standarde de performanță și nici indicatori) și nu merită să-ți faci dușmani, așa, aiurea, dacă se poate să nu, nu?

Ce, la pensie (care poate veni repede, pe la 42 de ani și ai viața înainte), e totuna sa te plimbi cu nepoții și să fii înjurat de șmecherii pe care i-ai potcovit, sau să fii invitat la un grătar, de șmecheri și să-ți ofere o slujbă paralelă cu pensi, unde să-ți etalezi și exploatezi sistemul de relații și priceperea la protecția afacerilor oneroase, contra unui salariu frumos, că doar ai fost băiat bun? Să primești pensie specială după ce ai hotărât că unii indivizi au sustras „legal” TVA sau accize, deși banii n-au ajuns niciodată la buget, chiar e o performanță de noaptea minții ce trebuie, musai, recompensată, nu? Că nici Houdini nu reușea să facă dispărute miliarde, fără vinovați. Iar tu, funcționar al statului, uite că poți!

Cum să nu fii recompensat pentru o astfel de ispravă fachiristă? Apropo! Logica e simplă. Ce, bugetul de stat e al cuiva? Statul nu e ceva abstract? De ce să mă expun ca să-l protejez? E al meu, e a lui tata? Nu fură toți politicienii din el și sunt liberi? Ce mai contează un șmecheraș în plus, care fură și el câteva milioane? Și, pe deasupra, mai e și patriot. Nu scoate banii din țară, ci-i cheltuie cu curve și pe mașini scumpe, deci rămân în țară, nu? Nu procedează ca mutinaționalele care, după ce ne fură, pleacă și cu banii! Din păcate, deși pare, nu e glumă, ci un trist adevăr faptul că, prin pensia specială, în fapt este recompensată protecția infractorilor (în special cei ce beneficiază de sprijin politic), pentru că oricât ai fi de naiv, n-ai cum să nu vezi cum răsar vilele în curțile polițiștilor și procurorilor,cum promovează în ritm de formula 1 și cum, subit, mătușile și copiii, găsesc kg. de aur îngropate în pivniță, pe care le donează nepoților din politie sau parchete. Și toate, culmea coincidenței, sunt proporțional cu nivelul fraudei fiscale.

Chiar e o coincidență? Aiurea! Dacă aș face un inventar cu câte constatări certe, de furt de TVA și accize, au trântit polițiștii și procurorii (chiar și judecătorii), beneficiari de pensii speciale, în ultimii ani și cum au metamorfozat hoții ordinari (protejați politic) în oameni de afaceri de succes, ce ni se impune să-i respectăm, ați avea un șoc, pentru că ați percepe adevărata dimensiune (reală, nu cosmetizată de propaganda electorală, care ori trece în derizoriu realitatea, ori o exagerează) a dezastrului și corupției din sistem și de ce este sistemul recompensat cu pensii speciale. Nu pentru muncă, sacrificiu, stres și periculozitatea muncii sau eficienței este recompensat. Ci, culmea, pentru non-combat, susținere interese de grup, pentru comoditate și, mai ales, pentru eficiența cu care reușesc să anihileze munca organelor fiscale, încurajând și întreținând astfel jaful din bugetul public.

Pentru că nu e vorba de găinării și găinari care n-au marcat un langoș în casa de marcat. E vorba de constatări și acte de control fiscale ce prives furtul a miliarde de lei (noi), probate și certe, pe care polițiștii și procurorii, în tandem cu experții contabili corupți (ce se prostituează pentru bani, la concurență), le tratează ca pe niște simple și banale constatări, chipurile nefondate și neconfirmabile, în condițiile în care actele de control sunt întocmite de specialiști cu experiență, după sute de ore de muncă și riscuri, fiind supuși, în dese rânduri, la presiuni inimaginabile de către mafia fiscală. Cum să nu mă revolt când mă întâlnesc pe strada cu hoți profesioniști, care au furat milioane de euro din TVA colectată de la cumpărători și-mi râd în nas, ba chiar, cu tupeu de interlopi sadea, mă și amenință că trebuie să am grijă pe unde trec strada, pentru că Porche-urile și ML-urile lor, de sute de mii de euro, au tabla rezistentă și au și asigurare CASCO! Cum să nu mă revolt când am vecini care n-au muncit nicăieri în viață, dar au palate și mașini pe care eu n-am visat nici să le văd și sunt frecventați, precum musulmanii Mecca, de polițiști și procurori, care se întrec să le intre în grații?

Și, acești gen de infractori fiscali, au tupeu nu pentru că sunt valori, ori nevinovați, ci pentru că sunt încurajați de cei cu pensii speciale, care-și bat joc din munca mea și a colegilor și de miile de ore de muncă consumate pentru efectuarea verificărilor și întocmirea actelor. Or fi și greșeli, că nimeni nu-i perfect, dar în cele mai multe cazuri acestea sunt justificate de presiunile la care este supus organul de control, amenințări și, poate, lipsei de experiență și profesionalism. Dincolo de erorile conjuncturale însă, ceea ce fac o parte din cei ce se numesc organe de cercetare penală, e o totală batjocură la adresa onestității și determinării profesionale și o desconsiderare totală a muncii depuse de organele de control fiscal, pentru că nu poți să închizi pe bandă dosarele de de fraudă a TVA, motivând, aiurea și stupid, că nu s-a încălcat legea când a fost însușit TVA colectată de la consumator sau când s-a solicitat TVA de la buget, pe baza unor operațiuni fictive.

Cum adică să nu ajungă banii la buget și nimeni să nu fie vinovat? Chiar așa, precum în scenele cu iluzioniști, s-au evaporat banii colectați și nimeni nu-i vinovat, adică nimeni n-a încălcat legea? Din păcate, pentru că statul răsplătește comoditatea și non-combatul, în această ipostaza au ajuns mii de dosare cu fraude fiscale: suntem ca într-un scenariu absurd, în care organele de cercetare constată că autorii furturilor din bugetul public (cei ce au colectat și și-au însușit TVA colectată și accizele) n-au încălcat legea, dar, culmea, sunt foarte bogați, cu toate că nu-și pot justifica, legal, averile. Iar eu, în aceste condiții stupide, trebuie nu numai să suport batjocura și umilința la care sunt supus de cei care ar trebui să mă sprijine, ci să le și susțin, din salariul meu (care nu reprezintă nici jumătate din pensiile lor), pensii speciale? Adică, acestor indivizi, care și-au bătut și-și bat joc de muncă mea, fraternizând cu cei ce fraudează bugetul, să le plătesc pensii speciale? Cum să nu mă revolt și să nu fiu de acord cu cei care susțin desființarea pensiilor speciale?

OK! Nu toate. Să fie menținute pentru militarii de carieră, dar nu și pentru cei care merg la serviciu ca în concediu, să protejeze mafia, infractorii și lumea interlopă și, pe deasupra, apărați de statutul special sau de magistrat, își mai bat joc și de muncă altora! Că doar nu e suficient să protejezi pe cel care a furat, dacă nu-i dovedești că devii și dușmanul celui care l-a acuzat de furt, nu? Adică serviciu complet, ce naiba! Vorba lui Codrin Ștefănescu. De ce nu, dacă putem?

Chiar așa?

Pavel ROMAN