La Filarmonica de Stat Arad lucrurile nu mai sunt în regulă de mult timp.

Râuri de cerneală au curs, în presă, pe vremea fostului director Văcean, instalat de administrația Falcă, râuri de cerneală vor curge, se pare, în continuare. Că administrația e tot Falcă, dar cu Bibarț la înaintare.

Deci, despre ce vorbim aici? Despre un post scos la concurs, pare-se, cu dedicație. Că așa este când ai pile la Primărie.

Situația nu a scăpat neobservată de ochii vigilenți ai sindicatului din instituție, sătul de atâtea porcării politico-administrative înghițite în toți acești ani.

Dar, iată ce spune sindicatul, într-un comunicat de presă:

La filarmonica se organizeaza un concurs de imprejurari

Dupa ce o lunga perioda de timp posturile vacante din filarmonica au ramas blocate ( nimeni nu intelege de ce) in sfarsit conducerea a decis scoaterea posturilor la concurs. Se pare ca in filarmonica nimic nu poate sa urmeze calea simpla si legala. Posturile, dupa vacantare  au fost aduse la nivelul de debutant cu exceptia unuia singur care a ramas la nivelul la care s-a eliberat (instrumentist solo).

Cum in intreaga orchestra exista doar cinci posturi de solo nenominalizate, in mod firesc ele sunt scoase la concurs pentru toti cei care aspira la acestea. Prin lasarea postului la un instrument anume se instituie o noua conditie prin care acel post va ramane pentru todeauna doar acelui compartiment.

Inca de la bun inceput sindicatul a inaintat spre conducerea filarmonicii o adresa prin care atragea atentia asupra acestei decizii care nedreptateste instrumentistii care ar avea acces la acest titlu. Bineinteles ca cei care doreau sa acceada pe post au depus cereri prin care solicitau includerea lor in lista de concurs. Cu o zi inainte de concurs niciunul dintre ei nu a primit vreun raspuns.

Pentru a mai „drege busuiocul” in documentele initiale au aparut tot felul de modificari care probabil au rolul de a mari confuzia. Postul in cauza fiind la contrabas, apare cu titulaturi diferite uneori chiar in acelasi document. Astfel apare ca fiind artist instrumentist gr.IA si solist instrumentist gr. IA .

Mai mult, in procesul verbal de aprobare a dosarelor este aprobat un dosar care nu are nici nume, nici numar dupa cum se poate observa din documentul aflat pe pagina filarmonicii. Sindicatul nu are cunostinta de discutarea acestor posturi in Consiliul Artistic sau in Consiliul de Administratie ele fiind stabilite doar de conducerea institutiei.

Se observa de la mare distanta ca acest post a fost pastrat cu grija si a fost dedicat cu aceeasi grija unei persoane la randul ei foarte dedicate. Acest fapt a generat multa nemultumire in randul angajatilor, nemultumire care se adauga la lungul sir de pana acum.

Presedinte S.A.I.F.Arad
Dogaru Mihai

Și, mai jos, actele:

Bibliografie-orchestra2

Proces-Verbal-selectie-dosare-org.-concurs-angaj.-orchestra-cor11.11.2019-

Referat cu privire la modificarea organigramei si statului de f (1)