În perioada 29 iunie-1 iulie, la Jula (Gyula) s-a desfăşurat a XIX-a ediţie a „Festivalului de folclor din Valea Crişului”.  Evenimentele legate de acesta au avut loc în parcul din jurul Cetăţii Medievale din Gyula şi au cuprins un festival de artă populară; târg de produse artizanale, concursuri între meşteri populari, spectacole de dans şi muzică populară, programe pentru copii.

În ziua de sâmbătă, 30 iunie, pe scena festivalului  a evoluat maestrul Nicolae Voiculeţ (nai) şi orchestra sa, care au oferit publicului un apreciat program de muzică populară românească. La această manifestare urmărită de sute de persoane, a participat Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, alături de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria: Iova Șimon, redactor-șef la săptămânalul „Foaia Românească”; Ion Budai, fost director al Liceului Nicolae Bălcescu (LNB); jurnalistul Tiberiu Boca şi pr. Aurel becan, membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU); Gheorghe Marc, președintele Clubului Pensionarilor Români din Gyula; Gheorghe Santău, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Leucuşhaz (Lokoshaza); profesori, medici, dar şi numeroşi turişti români, aflaţi în concediu la Gyula.

Nicolae Voiculeţ a fost ani de-a rândul ambasador al culturii şi al turismului românesc. A fost decorat în 2006 de către Președintele României cu „Meritul cultural al României în grad de cavaler”. Concertul lui Nicolae Voiculeţ a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În cadrul Festivalului de folclor din Valea Crişului, a avut loc şi o expoziţie etnografică cu piese de etnografie românească din Micherechi (Mehkerek) în organizarea Autoguvernării Româneşti a Judeţului Bichiş (Bekes). Iubitorii tradiţiilor româneşti din Ungaria au putut admira valori etnografice româneşti, timp de trei zile, într-un cort special amenajat, deschis publicului în mod gratuit. La eveniment au participat echipe folclorice din Ungaria, dar şi de peste hotare, dansatori, cântăreţi, povestitori populari, etc. Manifestarea a mai găzduit concursuri între cioplitori în lemn şi olari, dar şi concursuri de gătit.