În avanpremiera openului principal al  Festivalului Internațional de Șah Arad 2018, duminică dimineața s-a disputat un open de blitz, Fischer 960, după numele ex-campionului mondial Bobby Fischer, cel care a propus o așezare aleatorie a pieselor de pe prima și ultima linie, adică a cailor, nebunilor, turnurilor, damei și regelui. Cu o astfel de regulă, repertoriul de deschideri este, practic, inutil! Au participat 26 de jucători, turneul fiind câștigat de maestrul FIDE Cătălin-Lucian Pătrașcu, cu 6 puncte din 7 partide, urmat de Sandu Ungureanu, cu 5,5 puncte și Daniel Baratoși, cu 5 puncte, ultimii doi legitimați la Șah Club Vados Arad.

În deschiderea festivalului a avut loc un moment festiv inedit, cu două partide de șah combinat blitz între patru echipe formate: Călin Bibarț, viceprimarul mun. Arad împreuna cu marele maestru grec Dimitrios Mastrovasilis; Ion Dobronăuțeanu, prim vicepreședintele Uniunii Europene de Șah cu marea maestră din Polonia, Jolanta Zawadzka; Raul Bălănescu din partea sponsorilor cu marele maestru român Vlad Jianu și nu în cele din urmă organizatorul competiției, Alin Câmpeanu cu Filip Magold, medaliat cu bronz acum câteva zile la Campionatul European de șah rapid! Fără a divulga numele câștigătorilor, am rămas plăcut surprinși că și “amatorii” au făcut față “profesioniștilor”! La final, dl. Ion Șerban Dobronăuțeanu, prim vicepreședintele Uniunii Europene de Șah, ECU., a declarat: „Este un concurs foarte puternic, care este tradițional în România. Felicitări organizatorului, Alin Câmpeanu! Este extrem de greu să organizezi concursuri de șah la acest nivel, cu 13 mari maeștri, cu o jucătoare foarte puternică din Polonia, Jolanta Zawadzka, care este una dintre cele mai bune din Europa și, desigur, putem spune, foști campioni ai Bulgariei, ai Greciei, multipli campioni precum Kiril Gheorghiev și Dimitrios Mastrovasilis, multipli laureați ai diverselor probe ale campionatelor naționale precum Vlad Jianu sau Levente Vajda, campionul național Tiberiu Georgescu. Pentru 250 de participanți în openul principal și probabil circa 200 de participanți la celelalte openuri, este o mare realizare! Felicitări!

Organizatorul Festivalului Internațional de Șah Arad 2018, Alin Câmpeanu:  Întrecerile vor continua toată săptămâna într-un ritm foarte intens. Vor fi multe activități în paralel, deja a fost un turneu de Fischer random, turnee de blitz, de clotz, turneu de șah combinat, este un adevărat festival de șah! Sperăm ca participanții să se simtă foarte bine la Arad!

Nu au fost surprize în prima rundă a openului principal, care continuă luni, 6 august, când sunt programate două runde. De asemenea, în după-amiaza zilei de luni, 6 august, va începe și openul pentru copii. Toate competițiile se desfășoară în sălile de conferințe ale  Hotelului Continental.

B.P.