În data de 10 august, consulul general al Româneai la Gyula, Florin Vasiloni, a asistat  la competiţia internaţională de Judo „IJF Budapest Judo Grand-Prix”, competiţie care s-a desfăşurat la sala „Laszlo Papp Arena” din Budapesta. La această competiţie au concurat sportivi din zeci de ţări, printre care şi sportivi români.
La manifestarea sportivă au asistat printre alţii Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Cozmin Guşă, preşedintele Federaţiei Române de Judo, sportivi, antrenori, politicieni, oameni de afaceri, diplomaţi străini acreditaţi în Ungaria etc. Începând cu data de 14 decembrie 2017, prin implicarea Consulatului General al României la Gyula, în urma dialogului între consulul general al Românei la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni şi dl. Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, s-a înfiinţat o  secţie de Judo în cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), la care elevii doritori pot să urmeze acest sport în mod gratuit, prin implicarea comună a Federaţiilor Naţionale de Judo din România şi Ungaria.
Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la cea de-a XII ediţie a „Festivalului Pogăciţelor” care s-a desfășurat în perioada 11-12 august 2018 la Chitighaz (Ketegyhaza), localitate din jud. Bekes, unde trăieşte o importantă comunitate românească.. Festivalul a fost deschis de către primarul localităţii Maria Kalcso, care a subliniat că în comuna Chitighaz trăiesc mai multe naționalități de secole întregi în pace și armonie. Au transmis mesaje de salut Tamas Herczeg, parlamentar FIDESZ, Gheorghe Burdan, primarul orașului Chișineu Criș din România, oraș care este înfrățit cu localitatea Chitighaz încă din anul 1992. Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula a felicitat organizatorii manifestării, scoțând în evidență importanța acesteia pentru comunitatea românilor din Chitighaz. Programul manifestărilor a cuprins printre altele binecuvântarea pâinii (un serviciu religios celebrat de către pr. Florin Olteanu, parohul ortodox al Chitighazului, protopop de Gyula și de către preotul paroh al parohiei romano-catolice din localitate); programe artistice, prezentate de artiști din Ungaria și România. Au prezentat programe, fanfara Bisericii Baptiste din localitate, Echipa de Păstrare a Tradițiilor din Aletea, corul pensionarilor ”Marki Sandor” din localitate etc.
Din România au evoluat grupuri folclorice, însoțite de reprezentanți ai autorităților locale din Bistrița (jud. Bistrița-Năsăud), Tărlugeni (jud. Braşov), Chişineu-Cris şi Socodor, judeţul Arad.  La manifestarea la care au asistat sute de persoane au mai participat Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Alexandru Fina, vicepreşedintele AŢRU, Eugen Gagea, reprezentant al Universității de Vest “Vasile Goldiș“ din Arad, Laszlo Varju, deputat DK în Parlamentul Ungariei, Zoltan Kojsza, adjunctul șefului IJ de Poliţie din județul Bekes ş.a.