Împlinirea celor 100 de ani de la înfăptuirea României Unite și Mari a fost un prilej deosebit pentru arădeni să se întâlnească, dis-de-dimineață, în fața Palatului Administrativ din Municipiu, pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri. 

Momentele solemne au debutat cu o ceremonie militară și religioasă, desfășurată la  „Crucea Martirilor Unirii” din Parcul Eminescu, din Municipiu. După primirea primirea oficialităţilor, prezentarea Onorului, salutul Drapelului de Luptă și Intonarea Imnului Național al României a urmat serviciul religios, oficiat de Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad. Ulterior, la Crucea Martirilor Unirii au fost depuse coroane de flori. 

Manifestările au continuat în Piața din fața Palatului Administrativ al Municipiului Arad, unde, de asemenea, după prezentarea Onorului, salutul Drapelului și intonarea Imnului Național al României (de către corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, al Facultății de teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din Arad, dirijat de Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean) au urmat o serie de alocuțiuni ale oficialităților prezente, urmate de un program artistic susținut de elevi ai Liceului de Artă „Sabin Drăgoi”, ai Liceului Tehnologic „Regele Mihai” din Săvârșin, respectiv de o reprezentație patriotică, în ton cu evenimentul, a interpreților Lucian Drăgan, Lucian Drăgan jr. și Alexandra Drăgan. Punctul de maxim interes pentru toți cei prezenți în Piață l-a constituit  defilarea gărzii comune – detașamentele Batalionului 191 Infanterie ,,Col. Radu Golescu”, ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Vasile Goldiș” Arad, Inspectoratului de Poliție Județean Arad, ale Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, respectiv ale Serviciului de Ambulanță Județean Arad. 

În ciuda temperaturii autentice de decembrie, 100 de copii au defilat, de asemenea, purtând cu mândrie un drapel al României, lung de 100 de metri. 

Suita de evenimente dedicate Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri au continuat la mormintele ,,Corifeilor Marii Uniri”, Vasile Goldiş, Ștefan Cicio Pop  şi Ioan Suciu, din Cimitirul Eternitatea. Și aici, după primirea oficialităţilor, salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului Național al României, a fost oficiat serviciul religios, de Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad. 

Prefectul Județului Arad, dna Florentina Horgea, împreună cu subprefectul județului Arad, Vasilică Damian, cu deputatul PSD Dorel Căprar, președintele Comisiei de Apărare din cadrul Camerei Deputaților, cu senatorul Mihai Fifor, cu Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, respectiv cu reprezentanții oficialităților locale, ai partidelor politice, ai Universității „Vasile Goldiș, ai asociațiilor de veterani și revoluționarilor din 1989, au depus coroane de flori la mormintele făuritorilor României Mari, într-o atmosferă de adânc respect și recunoștință.

Evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri vor culmina, deseară, cu începere de la ora 18.00, cu Retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, pe traseul: Palatul Administrativ – Bulevardul Revoluției – Teatrul de stat „Ioan Slavici” – Piața Avram Iancu – str. Nicolae Bălcescu – Podul Decebal – Cazarma Cetate.

„Astăzi este ziua în care toți ne simțim mai aproape de valorile românești, este ziua în care gândurile românilor de oriunde din lume se îndreaptă către noi. Ne-am adunat astăzi toți cei care simțim românește, sărbătorind Centenarul Marii Uniri, amintindu-ne împreună să fim mai buni cu cei de lângă noi, să respectăm și să păstrăm valorile și tradițiile pentru care strămoșii noștri au luptat și pe care ni le-au lăsat moștenire.  

Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare și vă îndemn să nu uitați că Sărbătoarea Zilei Naționale este un moment în care trebuie să ne angajăm să ducem mai departe idealurile celor care au înfăptuit Marea Unire, să facem din România noastră și a urmașilor noștri o țară prosperă, demnă, al cărei nume să fie rostit cu respect oriunde în lume. 

Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare, vă urez mulți ani fericiți, să aveți parte de sănătate, bucurii alături de cei dragi și sărbători fericite!” – Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad

Biroul de Presă