În ultima perioadă este postat agresiv, în mediul on-line, un articol scris de un amator, numit: „ANCHETĂ-BOMBĂ: Top 100 Firme din România / Minte Dragnea sau NU când zice că multinaționalele declară profit prea mic? Am verificat eu asta, ca să nu mai pierzi tu vremea. Citește această analiză LA SĂNGE și pe CIFRE și trage TU concluziile!”, ce se vrea profesionist în materie fiscală, care, se pare, se pricepe doar la scris și mai puțin la economie!

Adică, un articol comandat, pe bani frumoși, pentru manipulare, ce poartă amprenta gurului PSD, Vâlcov. Vreți să știți adevărul de la profesioniști despre așa zisa ascundere a profitului de către multinaționale, cât de nelegală este această operațiune și cine e de vină?

E simplu: PSD a inventat mecanismul prin care multinaționalele își diminuează profitul impozabil, după cum vor, iar Dragnea, în acest caz, este un mare, mare, ipocrit, acuzând multinaționalele de o așa zisa operațiune nelegală, când tocmai PSD a legalizat-o. Pentru că, la comanda lui, pentru a avantaja firmele de casă, gen „Teldrum”, Dragnea a solicitat modificarea Codului fiscal, aprobat prin Legea 571/2003, cu modificările și completările ulterioare, eliminând, prevederile de la art. 21, alin. (4), lit. m), care stipulau că nu sunt deductibile fiscal: „cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestării acestora în scopul activităţilor desfăşurate şi pentru care nu sunt încheiate contracte”, respectiv ale pct. 48 din Normele de aplicare a Codului fiscal. „Pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii trebuie să se îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
– serviciile trebuie să fie efectiv prestate, să fie executate în baza unui contract încheiat între părţi sau în baza oricărei forme contractuale prevăzute de lege; justificarea prestării efective a serviciilor se efectuează prin: situaţii de lucrări, procese-verbale de recepţie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piaţă sau orice alte materiale corespunzătoare;
– contribuabilul trebuie să dovedească necesitatea efectuării cheltuielilor prin specificul activităţilor desfăşurate.” Astfel, prevederile menționate anterior, care blocau posibilitatea diminuării profitului impozabil prin efectuarea unor cheltuieli fictive (precum contracte de mentenanță, IT, consultanță, reparații, etc.),la presiunea corporațiilor, au fost înlocuite cu cele prevăzute la art. 24, lit. f) din Legea 2017/2015, privind Codul fiscal, respectiv, nu sunt deductibile fiscal:„cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană situată într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informații. Aceste prevederi se aplică numai în situația în care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții calificate ca fiind artificiale conform art. 11 alin. (3)”.

Deci, ipocrizia PSD și a lui Dragnea, în aceste condiții, este maximă, pentru că PSD a modificat Codul fiscal oferind instrumentele prin care multinaționalele își pot diminua profitul la orice nivel vor, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli fictive, pe baza unor contracte al căror obiect nu este real. Iar fiscul n-are nici o posibilitate să contracareze fenomenul, pentru că tot Dragnea și PSD au inserat în Codul de procedură fiscală faptul că organul de control trebuie să dovedească, dincolo de orice dubiu, fapta comisă. Or, cine poate hotărâ ceva „dincolo de orice dubiu” când legea a devenit atât de permisivă?

În concluzie, nu mai puneți botul la asfel de vrăjeli pesediste, pentru că realitatea e contrară. Din gură, adică pentru manipularea naivilor, Dragnea și PSD atacă multinaționalele privind nedeclararea profitului impozabil real, în fapt însă, prin legile adoptate, le protejează.

Și, ca să fiu și mai explicit, vă dau un exemplu concret al modului cum operează mafia PSD-istă. În 2013, am sancționat „METRO” și „SELGROS”, pentru încălcarea prevederilor OG 99/2000 și OUG 28/1999, pentru vânzarea de marfuri en-gros și en-detail din aceeași suprafață de vănzare și pentru neutilizarea caselor de marcat (cele utilizate și în prezent, nu sunt case de marcat fiscalizate conform prevederilor OUG 28/1999). Pe lângă sancțiunea contravențională principală (amenda) a fost aplicată și sancțiunea complementară, respectiv suspendarea activității până la intrarea în legalitate. Ce credeți că a făcut PSD, prin intermediul deputatului Iulian Iancu (marele naționalist de la Comisia pentru Energie)? A strecurat, după dezbaterea în plen, câteva amendamente, prin care a modificat OUG 28/1999 și OG 99/2000, astfel că, pâna la finalizarea contestației depusă în instanță, legea s-a modificat, „pe sub pult”, în favoarea multinaționalelor.

În final, prin intervenția, de tip mafiot, a PSD, „SELGROS” și „METRO” au fost incluse în categoria vânzătorilor cu amănuntul exceptați de la utilizarea casei de marcat electronice și a interdicției de vânzare cu amănuntul și en-gros din aceeași suprafață comercială. Prin această intervenție de tip mafiot, PSD-iștii au creat o discriminare vădită între multinaționale și firmele românești concurente pe piața așa zis liberă. Și cum astfel de exemple, privind intervențiile PSD, în favoarea multinaționalelor, sunt nenumărate, atacurile lui Liviu Dragnea la adresa multinaționalelor mi se par de o ipocrizie și o perfidie fără limite, pentru că ascund adevărul: că PSD a fost și continuă să fie protectorul tuturor multinaționalelor care au jefuit și continuă să jefuiască România de resurse. „Bomboana pe colivă” și dovada că Dragnea e un mare mincinos fiind chiar OMV, multinațională care extrage de peste patru ani petrolul românesc, fără o bază legală, contractul încheiat cu statul român fiind expirat din 2014, fără ca Dragnea să ceară intrarea în legalitate și stabilirea unei redevențe rezonabile (echivalentă cu cea din UE). Din contra, extrem de suspect, Dragnea nu spune nimic despre această mizerie și acest jaf practicat de OMV, pentru că este un mare ipocrit și știe exact că totul este o vrăjeală pentru naivii care chiar cred că el se opune practicilor mafiote ale multinaționalelor.

În realitate, se pare, după ce Ponta a prelungit, nelegal, exploatarea țițeiului românesc de către OMV, pe baza unui act adițional (prin care Guvernul a substituit, nelegal, Parlamentul), Dragnea a renegociat termenii contractului, la Viena, după cum a dorit. Și, în loc să asmută ANAF-ul pe multinaționalele care, chipurile, fură bugetul public – așa cum a făcut-o în alte situații -, acum joacă teatru, spunând cu totul altceva decât a făcut sau face. Și mai vorbește de trădare națională!

Păi, ce trădare mai mare există decât să cedezi, aproape pe nimic, resursele naționale și să modifici legislația în favoarea celor ce nu plătesc taxele și impozitele, pe care le plătesc românii? Nu e culmea ipocriziei?

Pavel ROMAN

Foto: antena3

1 COMENTARIU

  1. Newsweek România a prezentat statele de plată ale „jurnaliștilor” și „analiștilor” plătiți de PSD din bani publici.
    – Liviu Alexa (ziarist, proprietar „Ziar de Cluj” și NCN TV): 93.000 de euro (431.000 de lei), prin Pagina Ciudatului SRL;

Comments are closed.