Bugetul de stat, urmare a unor proiecte bine concepute de mafia imobiliară, prin exproprieri și despăgubiri, îmbogățește de ani de zile aceleași găști de profitori. Să fie întâmplător? Sau funcționează și buna credință a ordonatorilor de credite? Chiar nu sunt beneficiari de informații speculanții imobilari, ci doar niște tipi, a caror intuiție funcționează perfect?
Cam prea multe și cam prea dubioase coincidențe când e vorba de cum e cheltuit banul public de către primari, președinți de consilii județene și alți administratori ai banului public, cs să nu dea de gândit. Pentru că,  deși, aparent, totul este aleator, în fapt, mai mereu, beneficiari sunt aceeași gașcă de orientați, fapt care pune sub semnul întrebării coincidența. Or, când e vorba de investiții de infrastructură rutieră, același mecanism al despăgubirii expropriaților funcționează, de peste douăzeci de ani și în Arad. Mecanismul este simplu și dovedește că administrația publică din Arad este penetrata, mafiot, până în vârf.
Analizand, istoric, modul cum s-au derulat investițiile și exproprierile, nu trebuie să fii prea inteligent ca să-ți dai seama că există o suspectă legătură între administratorii, de facto, ai județului, Falca, Seculici, Ioțcu, Cionca și speculanții imobiliari, timișorenii, Miron și Luca. Iar suspecta coincidență se perpetuează în timp, devenind activă ori de câte ori apare o investiție publică de anvergură! Taman când e vorba de o investiție publică, Miron și Luca au știut, cu ani sau luni înainte, cum se va dezvolta Aradul și ce lucrări de infrastructură vor fi scoase la licitație. Culmea, știu aceste lucruri înainte de a exista un master plan, studiu de fezabilitate și un proiect. Departe de a suspecta că ar exista vreo înțelegere între șefii județului Arad și a municipiului Arad și speculații, imobiliari, Luca și Miron, nu?
Cinstiti, cum se prezintă,  Falca și Seculici ne-ar spune, nu-i așa? Să nu fim cârcotași! Sunt doar simple coincidențe, faptul că Luca și Miron știau ce va urma să facă administrația arădeană condusă de Falca și Seculici, Ioțcu, Cionca, nu? Deci, ca niște prooroci și clarvăzători, orientați, Luca și frații Miron (inteleg că, între timp li s-a mai adăugat și fiul primarului din Deta, Roman!?), cumpără, în ultima perioadă, așa, întâmplător,  niște terenuri agricole, la prețul pieței (culmea și de la administrația locală și județeană Arad!), cu mult timp înainte ca Seculici, Falca, Cionca și Ministerul Transporturilor, să întocmească master-planul pentru șoseaua de centură sau drumul de acces la autostradă. Și ca să vezi, al dracului coincidență, master planul Ministerului Transporturilor și studiul de fezabilitate, se potrivesc perfect cu achizițiile făcute de Miron, Luca și Roman!? Nici o bucată de teren nu este achiziționată greșit. Chiar așa să fie? Asa premoniție au speculații imobiliari? Cu un asemenea „dar”, dacă i-ar angaja guvernul, în două luni ar reface România Mare(!?).
Lăsând la o parte postura de fraier, cu coincidența, întreb și eu, ca unul care nu prea crede în coincidențe și s-a reconvertit profesional, obligat de mafie, devenind suspicios: nu cumva totul a fost premeditat și nu e nici o coincidență? Adică, n-ar fi mai credibilă și mai logică ipoteza de lucru în care, mai întâi se întâlnesc „administratorii” județului, Falca, Seculici, Cionca, Ioțcu etc., cu speculanții imobiliari, Luca și Miron, respectiv Roman și stabilesc, în secret, master-planul, iar după ce s-a stabilit traseul șoselei,  speculanții Luca și Miron, experți în achiziții de terenuri de la privați (dar și de la stat, prin tot felul de combinații și schimburi de terenuri), achiziționează toate terenurile pe unde este proiectată să treacă nouă șosea,  inclusiv de la Consiliul Județean? După ce trenurile devin proprietatea lui Luca și Miron, imediat, master-planul este transmis la Ministerul Transporturilor, unde se face „lobby” puternic pentru aprobarea lui și, mai ales, pentru respectarea traseului ales de Falca, Seculici, Miron, Luca și Roman? Bineînțeles că în urma lobby-ului, proiectul este aprobat și finanțarea din bugetul public, asigurată! Chiar admițand (chiar dacă pare o insultă a minimului de logică), că nu-i decât o coincidență, faptul că, din această afacere, Luca și frații Miron se aleg cu câteva milioane de euro, cum poate fi catalogată „afacerea” doar intuiție și întâmplare? Și că a fost o chestie de curată premoniție? Ce, suntem în epoca paranormalului, în cazul investițiilor publice?
Apropo de modul cum au  renuntat administratorii terenului public, Consiliul Județean Arad și Consiliul Local Arad, la parcelele de teren, în favoarea speculantilor imobiliari, Miron și Luca,  după care au făcut lobby că statul să recumpere terenul, de la speculanti, ce-ar fi dacă ar analiză scenariul meu și DNA si s-ar demonstra că administratorii județului, Falca, Seculici, Cionca, au renunțat la terenul statului, în favoarea lui Miron și Luca, după ce știau traseul șoselei de centură? Ar fi o dovadă a complicități pllitico-mafiote, nu?  Si că, de fapt, extrapolând, ar rezulta că toate combinațiile cu terenuri, făcute de Luca și Miron, au fost supervizate de Falca și Seculici. A! Lipsește dovada mitei sau traficului de influență? Dacă ei urma banilor și te duci pe traseu (inclusiv în North Carolina sau New York – prietenii știu de ce!) și coroborezi ce găsești cu Hotărârile Consiliului județean și local, n-ar mai lipsi nimic! Numai să vrei! Nu că DNA ar vrea și ar reuși să demonstreze. Nici nu vrea și nici nu reușește. De, ce? Habar n-am! Asta-i marea problemă și dilemă  a poporului furat. Se stie și hoțul și obiectul, dar nu se vrea! O lansez, totuși ca  o ipoteză (de studiu și lucru), nu ca o fumigenă
Pe de altă parte, ce-ar fi dacă Ministerul Transporturilor, ar rezilia lobby-ul și ar modifica, nițel, traseul șoselei de centură Arad est-sud, care ar ocoli terenurile lui Luca și Miron? Așa, pentru economie la bugetul public și la reducerea contribuției cetățeanului la despăgubiri, care a devenit sponsorul forțat al speculantilor imobiliari, prin intermediarul funcționarilor statului. Ar ieși mare tămbălău, nu?
Oare cum ar reacționa Falcă, Seculici, Cionca, dacă s-ar schimba traseul drumului de centură, înainte ca Luca și Miron să apuce să cumpere noile parcele? Dar Miron și Luca, pentru țeapa  trasă de Falca și Seculici?
Pavel ROMAN