OK! Ieșim la vot, ca întotdeauna când au avut loc scrutinuri electorale, în ultimii treizeci de ani! Dar, cu cine să votăm? Cu partidele politice, care își ascund hoții și profitorii în spatele siglelor și programelor manipulatoare, pe listele electorale? Cu cine să votăm? Cu candidați, scoși din „joben”, impuși de crima organizată (mă refer la organizațiile care sifonează banii publici, prin contracte supraevaluate sau feaude fiscale), care își cumpără (sau li se cumpără) locurile pe liste? Cu candidați certați cu morala, impuși de organele centrale ale partidelor, pe criterii subiective? Ieșim la vot. Și, cu asta ce-am făcut? Cu siguranță, pe Tudorache nu-l vom mai vota și nici lista pe care va fi, nu va mai fi votată. Dar cine ne asigură, că cei care vor veni (opoziția, respectiv PNL, USR, PMP) n-au pe liste și ei, mulți Tudorache? Că doar nu sunteți așa naivi să credeți că Tudorache e vreun specimen aparte, adică o excepție. Ați uitat așa repede de Oprescu, Ontanu, Vanghele, Poteras, Mazăre, Solomon, Nechita, Stavarache, Sechelariu, Hada, Apostu, Muntean, Boscodeala, Anghel, Matei, Ștefan, Florea, primari ai marilor orașe din România și multe alte „vedete” din orașe mici, comune, sate, care au păcătuit în același mod ca și Tudorache?
Având în vedere aceste precedente, cine ne garantează că pe listele PNL, USL sau PMP nu există mulți asemenea lui Tudorache, care tremură în așteptarea adjudecării portofoliilor, pentru a se infrupta din banii publici? Eu nu cred că există vreun primar în București care să nu fi procedat precum Tudorache. Și nici în restul țării nu cred că toți primarii sunt sfinți. Mai degrabă cred că Tudorache a avut ghinion. A avut ghinion că la șefia sectorului 3 a ajuns Clotilde Armand, un candidat atipic pentru România coruptă până în străfundul bojocilor. Pentru că, din păcate, în România s-a instaurat un sistem generalizat, în care nu există decât varianta: corupți sau viitori corupți.
Totul ține de timp. Nici un primar nu poate rămâne neutru și independent. Mai devreme (cei sprijiniți încă din campanie pentru a ajunge în funcții) sau mai târziu (pe parcursul mandatului sunt convinși, șantajați sau obligați să coopereze), toți vor fi înregimentați în sistemele controlate de crima organizată, care sifonează banii publici. N-ai cum să eviți crima organizată, pentru că aceștia dețin și controlează toate firmele care întocmesc proiecte și execută lucrările plătite din banii publici. Și tot ei sunt cei care întrețin, financiar, partidele politice, prin sponsorizări, donații etc.
Deci, oricât ai fi de bine intenționat, ca primar, ori ți se impun de la partid cine sunt beneficiarii licitațiilor sau lucrărilor publice, ori ți se impun ei, neavând alternativă, pentru că au creat un monopol prin care controlează totul. După, urmează faza a doua: ori intri în horă, adică primești comisioane pentru atribuirea de contracte (de lucrări și achiziții) la prețuri supraevaluate, șpăgi pentru angajări, ori ești executat, în stil mafiot, de propriul partid sau de crima organizată. Cam acesta, cu mici excepții, este scenariul ce se derulează azi în România, când e vorba de primari și averile lor, ori de alți ordonatori de credite. Puținele excepții, precum Bolojan, Boc sau alții de acest gen, care au avut tăria să refuze acest gen de colaborare sau să se mulțumesca cu puțin, nu reprezintă nimic în comparatie cu mizeria din întregul sistem. În concluzie, cunoscând forța crimei organizate din România, respectiv dependența clasei politice de crima organizată, întreb, încă o data: cu cine să votăm ca să nu mai avem exemple, gen Tudorache? Cine ne garantează că cei ce vor veni nu vor fi obligați sau șantajați să coopereze cu aceleași structuri de crimă organizată (firme protejate politic și de autoritățile de stat)? Și-au asumat răspunderea sau au demisionat, vreodată, leaderii de partid care au impus pe liste, indivizi, genul Tudorache, ca să avem încredere în morala politică? Atunci, dacă Ieșim la vot, pe cine votăm? Știm ce ascund listele, adică de cine sunt sprijiniți financiar, cei ce candidează, ca să votăm în cunoștință de cauză? Știm cine alimentează cu bani negri, proveniți din fraude fiscale ori contracte supraevaluate, partidele, ca să decidem corect pe cine alegem? Eu unul, deși am acces la suficient de multe informații de acest gen, nu știu niciodată suficient pentru a fi convins că nu greșesc. Și, deși am fost convins că nu, am regretat de fiecare dată, asistând, dezgustat, la metamorfozele totale ale candidaților după ce-au acces în funcții. Sunt prea multe necunoscute și e prea multă mizerie morală în politică, pentru a scoate alegerile din categoria loteriei, în România. Și asta nu e bine, în nici o circumstanță. Pentru că, se pare, deși sperăm ca proștii și ne facem iluzii, nimeni nu este dispus să schimbe ceva. Păi, cum ar putea fi altfel, când suntem mituiți cu banii noștri și mulțumim celor ce ne-au furat, acordându-le, în continuare, votul?
Pavel ROMAN