Autoguvernarea Românească din Bichișciaba (Bekescsaba), reședința județului Bichiș (Bekes) din Ungaria, a organizat, în data de 12 mai 2023, tradiționalul concurs național de povestire românească „Gheorghe Gros”.

Anul acesta manifestarea a ajuns la cea de-a XXVIII-a ediție și a avut loc, ca de obicei, la “Casa Poveștilor” din municipiul Bichișciaba. Ca în fiecare an, şi de această dată au participat elevi de la 12 unități de învățământ, din clasele I-VIII din cadrul școlilor bilingve şi al şcolilor generale în care limba română se predă ca obiect de studiu în Ungaria. Copiii care au participat au venit însoțiți de profesorii coordonatori și directori ai instituțiilor.

La eveniment au participat oficialități din Ungaria și România: Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Daniel Banu, consul general al României la Szeged; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria  (AȚRU); Traian Cresta, purtător de cuvânt a românilor în Parlamentul Ungariei;  Margareta Tat, primarul localității Micherechi (Mehkerek); Emese Tripon Rakoczinne, primarul localității Chitighaz  (Ketegyhaza), ș.a.

Cuvinte de salut au adresat Teodor Juhasz, președintele Autoguvernării Româneşti din Bichişciaba, Gh. Cozma, președintele AȚRU și PS Siluan, episcopul EORU.

În intervenția sa, consulul general român Florin Vasiloni a îndemnat pe responsabilii comunității românești din Ungaria, “să facă eforturile necesare pentru ca această comunitate să aibă un viitor, să își dea mâna pentru o poveste reală de succes, iar poveștile spune de copiii români din Ungaria să fie un simbol și un fundament pentru păstrarea identității acesteia”.

Participanții la concurs, 77 de elevi, au fost împărţiţi pe categorii de vârstă, la fiecare categorie fiind un juriu compus din trei membri. Concurenţii au recitat povești populare româneşti din Ungaria, din folclorul românesc sau din literatura universală. Prin participarea copiilor la aceste concursuri, ei au posibilitatea să își dezvolte creativitatea şi imaginaţia, putând să intre în lumea personajelor prezentate în diferitele povești. Totodată ei își dezvoltă limbajul și se îmbogățesc cu cuvinte și expresii noi, în limba română.

În cadrul evenimentului au fost expuse şi imagini din lumea poveştilor, desenate de copii talentaţi, la încheierea concursului fiind premiate şi acestea. Organizatorii au pregătit şi o mică expoziţie retrospectivă din fotografii şi articole despre ediţiile anterioare ale concursului de povestire. De asemenea, elevii participanți au putut lua parte la un work-shop. Trofeul “Gheorghe Gros”, care se transmite anual, a fost câștigat în acest an de către Școala Generală din Leucușhaz (Lokoshaza), jud. Bichiș.

În cadrul comunității române din Ungaria sunt cunoscuți trei mari povestitori: Vasile Gurzău din Micherechi (1898 – 1980), Teodor Șimonca din Chitighaz (1899 – 1999) și Mihai Purdi din Otlaca-Pusta (1904-1978). Poveș­tile povestitorilor români din Ungaria sunt studiate în cadrul orelor de civilizație și cultură românească, la școlile comunității românești.

Organizatorul concursului, prof. Teodor Juhasz a oferit tuturor copiilor diplome de participare,  medalii, dulciuri și jucării. În memoria fondatorului acestui concurs, regretatul Gheorghe Gros (fost președinte a Autoguvernării Românești din Bichișciaba între anii 1994-2015, până la mutarea sa la cele veșnice), a fost organizată o slujbă de pomenire, cu depunere de coroane de flori, la mormântul acestuia, în Cimitirul Central din Bichișciaba. Slujba religioasă a fost celebrată de un sobor de preoți condus de PS Siluan, episcopul EORU. Manifestarea s-a încheiat printr-o recepție comună.