LIVIU ALEXA Jurnalist de investigatii cu 25 de ani de experienta.

Un interviu cu magnatul Ioan Niculae este o exclusivitate pe cinste, trebuie să recunosc, dar nu musai „interviul anului” așa cum m-au măgulit colegii de la Clubul Român de Presă.

Nu sunt modest deloc, dar nici nu am aere de vedetă media, așa că o să il consider o piesă importantă în puzzle-ul a ceea ce eu aș numi Subiectul Anului – Coldea și gașca Statului Paralel.

Vedeți, toate au contat enorm până să  ajung să-l intervievez pe cel mai mare om de afaceri român din istoria țării: dacă nu era Cătălin Hideg și curajul său de a merge la DNA cu înregistrările, dacă nu era Anca Alexandrescu ca să se țină cu dinții de toate dezvăluirile sale, dacă nu erau anchetele noastre, ale jurnalistilor de investigatii, și munca excepțională făcută de jurnaliștii din trusturile Realitatea, România TV sau Intact, dacă nu exista Clubul Român de Presă care să unească energii editoriale, dacă nu existau mărturiile lui Marian Vanghelie sau curajosul interviu al omului de afaceri Dorin Cocoș, poate că nici Ioan Niculae nu ar fi îndrăznit să iasă la rampă.

Statutul de „Interviu al anului”, dacă îl privim ca pe un record la natație, poate să fie înlocuit oricând maine de o nouă performanță jurnalistică, fiindcă am acest sentiment că suntem abia la jumătatea acestui enorm și complicat puzzle.

Interviul de astăzi este unul complex.

Poate pentru cei mai mulți dintre dumneavoastră va fi plin de detalii aparent nesimnificative, însă este plin de substanță pentru toți cei care au avut de-a face cu Statul Paralel, pentru toți cei care sunt preocupați de devenirea României din ultimii 35 de ani.

Poate cea mai importantă valență a acestui interviu este paradoxala ipostază a intervievatului, căci Ioan Niculae este atât o victimă a Statului Paralel, cât și socrul lui Ovidiu Toma, ginerele controversat asociat în afaceri sulfuroase cu securistul Florian Coldea, președintele Statului Paralel.

Am găsit un Ioan Niculae asumat și echilibrat, dar care, poate și din cauza poziției delicate,  a fost mai rezervat în a discuta despre Ovidiu Toma și Coldea.

Nu înseamnă că a tăcut sau că s-a tras pe fund. Nu am avut nicio secundă impresia că am fost mințit, dar am avut feeling-ul că Ioan Niculae mi-a spus ceea ce dorea, nu tot ce știe cu adevărat, impresie pe care mi-a lăsat-o și Cocoș.

Niculae, Cocoș, Vanghelie, și vor mai urma mulți alții, asta simt, sunt gestionarii unor informații și ale unor experiențe cel puțin speciale și este strategia lor personală despre cum și când le vor folosi.

Pentru claritate, vă îndemn să citiți interviul scris pe care îl public integral în cele de mai jos.

Pentru emoție și trranspunere, vă îndemn să priviți interviul în format video, în integralitatea lui, astăzi de la ora 22:00 pe postul de știri NCN sau să-i dați play variantei online pe care o atașez tot aici.

Ele însă par frugale dacă nu veți privi sau citi întreg interviul ca să vă dați seama de ce l-am construit așa, de ce am gândit astfel întrebările din el.

Ioan Niculae ne povestește o grămadă de lucruri, toate foarte interesante: cum a devenit ținta Statului Paralel, cum i s-au „brodat” multiple dosare, cum a plătit o grămadă de bani pentru campania lui Geoană, niznaiul prostănac care nu își mai aduce aminte de banii negri luați la sacoșă pentru el de către Hrebenciuc în campania din 2009.

Ne vorbește despre relația sa cu ginerele controversat, despre atacurile lui Coldea la adresa familiei și business-urilor sale. Ne povestește despre SRI, care a devenit în timpul lui Coldea o rangă cu care au fost loviți în cap toți oamenii de afaceri români care au îndrăznit să nu se „conformeze”.

Ioan Niculae ne povestește în aceste câteva zeci de minute despre trecutul său în Securitate, ca șef al contrainformațiilor economice și ne evocă un episod straniu în care a fost vizitat la închisoare de reprezentantul FBI pe România, care pe nepusă masă i-a cerut să dea în gât politicieni de top ai vremii.

Implicarea FBI în asemenea demersuri puturoase ne arată cât de malefic și corupt era Coldea la acea vreme, fostul boss al SRI folosindu-se de prietenia și protecția șefului contrainformațiilor FBI McGonigal, astăzi arestat în America pentru fapte de corupție.

În planul emoțiilor, cea mai tare afirmație a lui Ioan Niculae este aceea când spune că a încetat să mai fie patriot, că nu-și mai poate iubi țara care a încercat cu înverșunare să-l distrugă.

E tristă afirmația asta, dacă ținem cont că Ioan Nicolae a fost primul miliardar real în dolari ai României.

Primul român care a creat un imperiu în domeniile dificile ale petrochimiei și agriculturii.

Și stau și mă întreb cum ar fi fost dacă Guvernele românești ar fi sprijinit mai mult antreprenoriatul românesc, iar nu multinaționalele hrăpărețe și nocive ce au supt sangele bogat al țării noastre, așa cum s-a întâmplat în ultimele trei decenii.

Interviul – versiunea scrisa integrala

Liviu Alexa: Norocul ține cu cei îndrăzneți. Așa a fost povestea. Aseară i-am scris domnului Ioan Niculae un SMS: „Bună seara, Mister, aș vrea să vă iau un interviu.”

„Dacă vii până la mine, unde stau eu, 500 de kilometri, îți dau și o supă de pește și îți dau și interviul.”

Ne-am suit în mașină și aici suntem. Mulțumim că ne-ați primit! Asta este toată povestea.

Pentru cei care v-ați deschis viețile mai târziu, Ioan Nicolae este unul dintre cei mai importanți oameni din istoria businessului românesc.

Ani de zile, cel mai bogat om din România, bla bla bla. Dar primul om de afaceri de top care a avertizat acum paisprezece ani că Guvernul României adeseori se îndreaptă spre oamenii de afaceri români, în loc să-i sprijine, mai mult îi “curentează”.

Ce a pățit dumnealui e important și mai tare în acest context și de aia sunt onorat că vrea să vorbească cu noi.

Sunt momente speciale pentru România, și poate și pentru dumnealui, pentru că ieri în presa economică a apărut informația că sunteți pe cale să pierdeți controlul acțiunilor InterAgro, o firmă care e de opt ani în insolvență, dar activă în tot acest timp.

Ați făcut investiții, aveți active de jumătate de miliard acolo, ați spus că a fost un jaf cu acea vânzare a acțiunilor și că s-a încălcat legea insolvenței, mergându-se ilegal pe Codul Civil.

Din punctul meu de vedere, acuzele dumneavoastră înseamnă că vă îndreptați direct cu sugestia către Casa de Insolvență Transilvania (CITR).

Ce vă face să credeți că administratorul judiciar CITR vrea să vă fure firma?

Asta e o întrebare.

Cui s-o dea?

Și cine are interes să vă preia InterAgro?

Ioan Niculae: Da… Voi răspundeți și la această ultimă parte a întrebării dumneavoastră.

Chiar puțin mai detaliat.

Dar ați făcut o afirmație care e absolut corectă.

Vorbind de cei 14 ani, caci de acum 14 ani, eu încercam să atrag atenția oamenilor din România că ce se întâmplă în România cu oamenii de afaceri este un masacru.

Exact acum 14 ani, pe la jumatea lunii iunie, pornea o notă semnată de un serviciu de informații.

Știți care e cel mai important?

Către DIICOT, unitatea centrală, și întâmplarea făcea ca la acel moment, la o distanță scurtă de zile, de câteva zile, să iau cunoștință de conținutul acelei note.

Nu mi-am închipuit niciodată că o notă în care se scria că Ioan Niculae face eforturi mari pentru a-și menține fabricile de îngrășăminte în funcțiune, și făcând referire la faptul că săptămânal sau de mai multe ori pe lună aveam întâlniri cu oameni politici decidenți, vorbesc de Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, unitățile centrale care administrau gazul românesc, mă refer la Romgaz, Transgaz, cel care transporta, în concepția cuiva ar însemna… asta ar însemna o încălcare a unei legi.

A face efortul de a menține o industrie pe care o construisem cu atâta, să zic, răbdare și îndârjire, încă din anii ’95, 1995, eu cred că într-adevăr, cum îmi spunea un ministru la aceea vreme, domle, vezi de treabă, că astia trebuie să-ți facă o statuie.

Și acea statuie probabil că o va face la Jilava sau la Rahova.

Pentru că ce vor să facă ei aici nu este vorba de a-l distruge pe Ioan Niculae, ci e vorba de a distruge o întreagă industrie.

Era singura, la momentul respectiv, era singura ramură industrială care mai rămăsese în funcțiune, sub denumirea de ramură industrială, însemnând mai multe unități producătoare pe același domeniu.

Liviu Alexa: Ajungem și la momentul ăla, cu precizarea că Ioan Niculae este și specialist în ramura în care a performat, față de mulți alții care nu sunt.

Și cu precizarea că acest om… eu îl cunosc din povești, poveștile prietenilor lui, povești de business, un om care de dimineață până seara, ca o furnică, muncea. Știu povești că mergeați cu elicopterul ăla, în toate combinatele, vedeați oameni, dădeați mâna cu ei, mergeați la București, iarăși venea, bă, nu-i bine ce se întâmplă.

Aveați aceste idei. Nu carotați businessul. Suntem puțini români care mai fac business.

Hai să revenim.

Toate astea, ce mi-ați povestit, vreau să ajungem la ele pe etape.

Ioan Niculae: Întâmplarea nenorocită a făcut ca, în anul 2015, când, urmare a acelei note, acelui serviciu de informații, s-a deschis un dosar penal la DIICOT.

Știți foarte bine normele Băncii Naționale, care sunt absolut antiromânești.

În sensul că în momentul când orice persoană, fizică și juridică, are deschis un dosar penal, are un număr de dosar penal, nu mai are vocație de credit.

Ce presupune asta?

Că am, începând din 2011, InterAgro, care funcționa din plin cu cele șase combinate chimice, din care cinci de grășămite chimice și unul de metanol, de la Viromet, Victoria, trebuia să-și plătească din buzunar, fără ajutorul niciunei bănci din România, gazele, energie electrică, alte materii prime și materiale, transporturile, însemnând zeci de milioane de dolari pe lună, pe care erai obligat de viață să nu mai poți să le discuți cu o bancă, care să-ți crediteze afacerea, ci trebuia să le aduci banii din buzunar, de afară, de undeva.

Toată această presiune pusă din anul 2010-2011 pe grupul InterAgro s-a concretizat în 2015, când, efectiv, n-am mai putut să ținem aceste combinate chimice în stare de funcțiune, pentru faptul că deja era o crește dramatică a prețului de gaz metan în România, după gafa colosală a guvernului Ponta, în ianuarie 2013, în care a dublat, în mai puțin de un an de zile, prețul gazului metan din România.

Vă reamintesc că prin acea ordonanță 22, din 22 ianuarie 2013, guvernul Ponta a decis ca în fiecare trimestru gazului românesc să crească cu 25%. Nicio industrie din lumea asta, indiferent că era din Europa, din America, din Papua Noua Guinee, n-ar fi putut să existe cu o crește de, să zic, de gaz metan, practic, în cazul nostru, era vorba de materie primă, de 25% pe trimestru.

Țin minte că la momentul respectiv, prin mijlocirea unui prieten, am reușit să ajung la prim-ministrul Ponta și să încerc să-i explic ce a făcut sau ce are de gând să facă.

Spre surprinderea mea totală, după ce i-am explicat care sunt condițiile economice, că nu poate un combinat chimic, și nu numai un combinat chimic, nici o industrie din România, indiferent că este industria chimică, industria siderurgică, industria sticlei, nu poate trăi cu o creștere de gaz metan, de preț de gaz metan, de 100% pe an… s-a uitat foarte ciudat la mine și a zis: „Păi ce te interesează pe tine prețul gazului, că îl cresc austriecii?!”.

Liviu Alexa: Că?

Ioan Niculae: Îl cresc austriecii de la OMV.

Și am spus „domnul prim-ministru, mi se pare mie, sau probabil că am cunoștințe slabe de economie, dar eu cred că gazul este românesc”.

Ei nu au decât un contract de concesiune pe câmpurile de gaz din România.

S-a uitat strâmb la mine așa și a zis (Ponta – n.r.): „Nu, dom’le, e gazul lor (al OMV – n.r.) și ei pot să facă ce vor cu el.

Mi-am dat seama în acel moment că nu mai aveam niciun fel de viitor.

Ne-am chinuit în 2013, 2014, 2015. Consumul românesc scădea dramatic în fiecare an.

În 2000, vă amintesc, dacă vreți să verificați în statistică, la Institutul Național de Statistică, că în 2012 România consumase aproape 17,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

În 2013 era aproximativ egal, era în jur de 17 miliarde.

De când a dat domnul Ponta acest ordin, în 2014 a scăzut la sub 15 miliarde de metri cubi pe an, ca să ajungem încă doi ani mai târziu, să ajungem sub 12 miliarde de metri cubi pe an.

Deci a fost cel mai mare șoc al industriei românești, ale economiei românești, între 2013 și 2015.

Liviu Alexa: Tot timpul ați spus în presă: „Eu nu sunt ajutat să folosesc gazul românesc, de aia sunt nevoit să iau de la Gazprom.”

Apoi vreau să vă mai întreb a doua chestie, unde din asta, cum se numește, statistica recordurilor, care a fost cea mai mare cantitate consumată de InterAgro, sau grupul în sine, în comparație cu ce face România?

Ioan Niculae: Aproape 2,1 miliarde de metri cubi în 2012, dar cea mai mare cantitate am avut-o de la Gazprom, nu din România.

Deși aveam contract cu Romgazul, în care aveam inclusiv un contract de plată a datoriilor eșalonat și plăteam în fiecare lună circa 2,6 milioane de dolari, pe lună, numai din… vechi, vorbesc de consum, din acea ordonanță, sau cum se spune, convenție de eșalonare. În 2011, contractul, ceea ce făceam noi, faptul că lună de lună noi ne-am ținut de aceaste plăți, care sunt consfințite acum în hotărârea de la Înalta Curte de Casație.

Noi am continuat să ne plătim acea eșalonare veche, care, de fapt, marea majoritate erau penalități și majorări, și nu gazul ca atare.

În 2011, în momentul când a început dosarul penal împotriva noastră, Romgazul, din motive subiective, dar le înțeleg, a decis să nu mai ne dea gaz lui InterAgro.

Deci noi, din 2011, n-am mai avut un metru cub de gaz din partea Romgaz.

Deci am mai consumat ceva gaz românesc, de la Petrom, dar cea mai mare cantitate de gaz în toată această perioadă a fost consumată de la Gazprom.

Am fost singura societate comercială din România care, după Revoluție, am avut contact de gaz direct cu Gazprom, până în 2020.

Și trebuie să spun, fără să am niciun fel de reținere, că ce au făcut rușii cu mine a fost absolut corect.

În momentul când am semnat contactul, pe data de 24 aprilie 2012, și am semnat contactul la Moscova cu Alexei Medvedev, care era director general și vicepreședinte la gaz, gaz export, până în 2020 a fost extra corecți cu mine.

Atat timp când le-am plătit gazul, ei mi-au livrat gazul.

Și la prețuri care băteau cu mult ceea ce se întâmpla cu piața românească.

Sigur, aceasta a fost o perioadă destul de dificilă pentru noi, dar fără o moleculă de gaz românesc în 2012 am avut cea mai mare cifră de afaceri, 1,2 miliarde de dolari.

Perioadă în care România avea excedent pe îngrășăminte cu azot de peste 700 de milioane de euro.

Astăzi, din câte am citit, deficitul comercial pe îngrășăminte, inclusiv cele cu potasiu și fosfor, depășește 3 miliarde de euro.

De fapt, aici o să ne aducă, să nu mai producem noi, să producă austriecii, nemții, Kazahstanul, Turkmenistanul, Georgia, pentru că, dacă vă amintiți dumneavoastră, prima mea învinuire a fost de subminare a economiei naționale.

Liviu Alexa: Până să ajungem acolo…

Ioan Niculae: Eu le-am spus atunci, da, este o subminare a economiei naționale, dar nu a României, ci a Austriei, a Georgiei, a Rusiei, care nu mai puteau să… dacă eu mergeam, ei nu puteau să vândă îngrășăminte chimice.

Liviu Alexa: Eu sunt ardelean, până nu ajung la pașii pe care vreau să-i ating, nu renunț.

Să revenim la CITR, ați intrat în insolvență, ați primit acest administrator judiciar, iar repet, mi se pare că acum doi ani ați făcut un super profit, de asemenea.

Ioan Niculae: CITR a fost impus tot de Serviciul Român de Informații

Liviu Alexa: Ce s-a întâmplat acolo? De ce?

Ioan Niculae: Nu știu de ce.

Liviu Alexa: E adevărat că CITR este, cum ar veni, administratorul judiciar al SRI?

Că-l vedem pe la Petrom Service, pe la…

Ioan Niculae: Eu n-am astfel de… adică n-am astfel de probe.

Liviu Alexa: Dacă n-aveți ce am spus eu…

Ioan Niculae: Dar știu ce s-a întâmplat cu mine.

Liviu Alexa: Dar n-aveți ce am spus eu.

Ioan Niculae: Toate firmele mele…

Liviu Alexa: Dacă n-aveți ce am spus eu, că am spus administratorul judiciar al SRI, dumneavoastră spuneți același lucru, doar…

Ioan Niculae: Da. Da.

Ceea ce am observat, în mod direct, fără niciun fel de, eu știu, de îndoială, este faptul că la toate firmele mele, a fost impus prin judecători diverși, sindici, numai CITR-ul.

La toate firmele mele.

Vorbesc de InterAgro SA, InterAgro SRL, Viromet.

Toate sunt… New Century Holdings.

Toate firmele care au aparținut de grupul InterAgro, au avut, vrând-nevrând, fără să se dorească așa ceva, li s-a impus, prin instanță, această casă de insolvență din Transilvania.

Care, cel puțin din punctul meu de vedere, au acționat ca niște haiduci.

Deci (CITR – n.r.) nu au făcut altceva decât să fure bani din insolvențele respective.

Liviu Alexa: Discutăm despre câți bani?

Ioan Niculae: Vorbesc de sute de milioane.

Liviu Alexa: O sută?

Ioan Niculae: Sute de milioane.

Ioan Niculae: Da. N-au făcut altceva decât să distrugă. N-au avut niciodată nici cea mai mică…

Liviu Alexa: Îi considerați profesioniști? Nu, chiar și în furat, poate… Dau un exemplu. Credeți că legally…

Ioan Niculae: Nu cred… Din modul cum au acționat în ultimul timp, ca niște tâlhari de drumul mare, nu cred că sunt profesioniști.

Și vă dau două exemple.

Deci, InterAgro este majoritar, printr-o structură de acționariat care este la rafinăria Astra, la o firmă care se numește New Century Holding.

La această firmă, care stă destul de bine din punct de vedere financiar, sigur, băgată în insolvență forțat, ca de-obicei, s-a trezit CITR-ul să fie și administrator judiciar.

Împreună cu altă firmă micuță, care e luată de guler ca să pară că sunt doi, nu sunt unul.

De doi ani de zile se chinuie, să-mi execute, o așa-zisă dare în plată, o fabrică de țigări de la Târgu-Jiu, cu o valoare de peste 9 milioane de euro, la o valoare de sub 1,5 milioane de euro.

Culmea e că au reușit.

După multe, eu știu, intervenții de-astea judiciare, am câștigat pe fond, am câștigat la apel, faptul că ei făcuseră un contract de dare în plată, am dovedit că este total inegal, că e împotriva interesului societății pe care ei o reprezintă întrucât le diminuează dramatic veniturile. Ei sunt obligați să le maximizeze profiturile la firmele pe care le reprezintă în insolvență, nu să le fure.

Dar n-a ținut cont de absolut nimic.

Eu sper ca dosarul penal care este în curs pe această speță să meargă până la capăt, și din câte am văzut până acum, cel puțin din aparența care am avut-o de la Direcția Națională Anticorupție, se pare că oamenii vor să facă…

Liviu Alexa: Cu Andrei Cionca ați avut vreo întâlnire?

Ioan Niculae: Cu?

Liviu Alexa: Andrei Cionca, de la CITR.

Ioan Niculae: Niciodată.

Liviu Alexa: Deci numai cu reprezentanții lui.

Ioan Niculae: Da.

Liviu Alexa: Bun. Hai să reluăm, că eu v-am zis că-s ardelean..

Deci, InterAgro și-a plătit tot ce înseamnă planul de organizare la secundă.

A făcut la un moment dat și profit, anul trecut puțină pierdere, dar a făcut și investiții, Ioan Niculae, corect?

Nu greșesc până acum.

Ioan Niculae: Da, așa.

Liviu Alexa: Și se întâmplă chestia asta, acțiunile, da, trebuie să fie…

S-a făcut o chestie foarte interesantă pe legea insolvenței. S-au dus pe Codul Civil și le scot la vânzare.

Cine se află în spatele firmei care vrea să pună mâna pe aceste acțiuni?

Sau, Ioan Niculae, cine se află în spatele șmecheriei ăsteia?

Ioan Niculae: Da, sigur, în afară de ghinionul…

Liviu Alexa: Dar mie să-mi ziceți adevărul, că eu sunt ardelean mai tolomac, nu șmecher de București.

Ioan Niculae: Da, vă zic adevărul.

Liviu Alexa: Vreau să vă fac un interviu bun.

Ioan Niculae: În afară de ghinionul că m-am născut român, într-o Românie care nu vrea să fie românească, cel puțin în perioada 2000-2020, ca să luăm o perioadă de 10 ani de zile, deși e puțin mai scurtă, să zicem 2018, am avut ghinionul ca o femeie cu care am stat o perioadă de timp să trădeze.

De fapt, ele au… În sfârșit…

Liviu Alexa: Ok…

Jefuit de iubita sa

Ioan Niculae: Și s-a întâmplat ca această femeie, din motive strict pecuniare, din motive strict materiale, să își îndrepte o mare parte din activele melecătre o anumită persoană din Bacău.

Este vorba de Pambac, un așa-zis, acționar Guțu Eusebiu, care acum 20 de ani cumpăra cam două camioane de tărâțe de la noi. Aveam o moară la Zimnicea, și până așa el cumpăra două-trei camioane pe săptămână.

Sigur, eu știu acum, am reușit să aflu multe elemente care țin de domeniul penalului, faptul că fosta, să zic, amantă, a primit o sumă enormă de bani, în urmă cu aproape 10 ani, de care eu n-am știut niciodată, e vorba de 10 milioane de euro, cash, de la acest derbedeu, și care, probabil, de-a lungul acestor ani a încercat probabil să-și recompeseze…

Dar numai că, pe lângă cei 10 milioane de euro, pentru care se pare că este un dosar la DIICOT-ul Central, însă n-au putut să-l probeze, am acum oameni care vin și declară cum cărau sacii cu bani de la Buzău la Zimnicea, fără să știu niciodată, nu mi-a spus niciodată așa ceva.

Între timp, ea a defectat… Aaa, și cu o mulțime de active din patrimoniu InterAgro, ce am construit eu în aproape 30 de ani, plecau, mai ales în perioadele dificile pentru mine, când eu eram arestat, plecau către această firmă de la Bacău, pe sume derizorii.

Adică, dacă pot să vă spun un siloz de la Alexandria, care la valoare reală n-are cum să fie sub 10 milioane de euro, un siloz cu toată infrastructura, cu capacitate mare de 54 de mii de tone capacitate de stocare, a plecat cu 7 milioane de lei.

Adică nici valoarea porților de intrare.

Pe aceeași structură s-a făcut și un alt siloz, de aceeași capacitate la Roșiori, și o mare parte din averea mea a fost deturnată, de fosta nevastă, să zic, amantă, pe numele acestui individ, la Bacău.

Probabil, o mare parte, ținând cont de cei 10 milioane, pe care acum înțeleg că ea de fapt i-a luat efectiv în anii 2013, 2014, i-a luat efectiv și i-a dus undeva în spatele meu. La timpul respectiv, sigur, trăiam împreună, dar nu eram căsătoriți.

Liviu Alexa: Numele ei este?

Ioan Niculae: Cum?

Liviu Alexa: Numele dumneaei este?

Ioan Niculae: Nicoleta.

Liviu Alexa: Și mai cum?

Ioan Niculae: Mariana. (Nicoleta Mariana Toncea – fosta sa iubita – n.r.)

Liviu Alexa: Sunteți în pericol să pierdeți InterAgro sau aveți căi de de atac?

Ioan Niculae: Eu cred că nu, pentru că InterAgro, de fapt, este, cum să vă zic eu dumneavoastră, este ce-am creat eu personal de-a lungul unei vieți întregi.

Eu sper că  justiția română, care a rămas totuși corectă, să se pronunțe în mod obiectiv.

Pentru că nu este posibil să anunți o licitație, că vrei să vinzi acțiunea din Interaction, care era participația la InterAgro SA, Interaction fiind format din două persoane, eu și o persoană străină, fără aprobarea Adunării Creditorilor. Nu există aprobarea Adunării Creditorilor pentru vânzarea acestor pachete de acțiuni, nefiind niciun fel de justificare pentru vârzare… Să încerci să-l vinzi la o valoare inițială de 40 de milioane de lei.

După aceea, la următoarea licitație, sa anunți 20 de milioane…

Liviu Alexa: Scade.

Ioan Niculae: Vine o singură firmă. De fapt, se înscriu două firme, una care zice că nu participă, Pambacul, care este de fapt acest Guțu Eusebiu, și cealaltă care este de fapt tot firma lui, Gas Management, creată de el în anul 2020, ca să-i fie paravan pentru cumpărerea de gaz, să nu lege  gazul de el, de Pambac.

(foto – Gutu Eusebiu)

Și de la 20 de milioane de lei, minim, care era anunțat în anunțul de licitație, să se stabilească de către CITR, în cadrul ședinței comune Pambac, CITR, Gas Management, adică ei între ei, că e de-ajuns și două milioane de lei, adică de la valoarea minimă.

Liviu Alexa: Și eu luam, trei.

Ioan Niculae: Și eu, puteam să cumpăr și oricine.

Fata mea, care are 10% putea să…

Deci i s-a luat dreptul de a participa la licitație.

Pentru că una e să anunți licitația că vrei minim 20 de milioane de lei, și un e să te duci în licitație, să aibă loc licitația și nu, a, bun, două milioane e de-ajuns.

Coldea, invitat la nunta fiicei

Liviu Alexa: O să mergem pe scala timpului, în sus și în jos, ca să fie variație și pentru telespectatori.

În august 2022, erați un părinte fericit, duceați la altar o fată frumoasă, se mărita cu domnul Ovidiu Toma, un tânăr legendat ca fiind mare milionar, mare investitor în tehnici de criptare, da’ la niciun an jumate de la căsătorie, apare asociat în afaceri sulfuroase, alături de generali SRI, precum Coldea și Dumbravă, adică cei mai grei din SRI, într-un scandal care cutremură România.

Vreau să vă întreb care a fost interacțiunea dumneavostră cu Ovidiu Toma, cum l-ați caracteriza și dacă știați în concret cu ce se ocupă în timpul în care v-a fost ginere, când v-a intrat în casă, dacă știați despre legăturile cu Coldea, dacă a încercat să vă atragă în businessul lui.

Ioan Niculae: Nu.

Deci, eu l-am cunoscut pe Ovidiu în 2017, când am ieșit din închisoare.

Era prieten cu fata mea, o relație de prietenie normală, la o vârstă normală, deci fără niciun fel de probleme.

N-am știut niciodată.

Și nici nu l-am întrebat de anumite relații ale lui, nu mă interesa.

Era și o perioadă destul de dificilă pentru mine, din punct de vedere strict emoțional.

Liviu Alexa: Vreau să vorbim și despre asta.

Ioan Niculae: Da, și nu m-a interesat.

În 2022, când am ieșit din a doua… stadiu de închisoare, făcut tot pe nedrept, ca și în prima, am aflat de la ei că vor să se căsătorească și se vor căsători undeva în luna august 2022.

La care, sigur, am participat în calitate de părinte al fetei mele și atât.

N-am avut niciodată niciun fel de relație și n-am nici acum o relație de, eu știu, de afaceri cu ginerele meu.

Liviu Alexa: A încercat să vă spună?

Ioan Niculae: Niciodată.

Liviu Alexa: Tată vreau să… vreau să m-ajuți cu bani, să…

Ioan Niculae: Nu, nu.

Liviu Alexa: Hai, investește în Cryptodata!

Ioan Niculae: Deci eu am încercat să vorbesc cu el despre a investi împreună cu mine sau cu fata mea, împreună într-un combinat chimic.

Ei au spus că pentru ei e destul de complicat și că n-au cunoștințe necesare.

Și i-am înțeles.

Fata mea are un magazin online de bijuterii.

Îi merge bine, e ok, e o treabă care îi place.

Deși eu sunt convins că ea poate să ducă mult mai mult.

Mă refer la capacitatea intelectuală și știu că a fost lângă mine ani de zile la InterAgro în calitate de vicepreședinte și era cel mai bun negociator al meu, după mine.

În sensul că de multe ori principalele contracte se faceau de către ea, nu de către mine.

Liviu Alexa: Ce frumos!

Ioan Niculae: Și chiar am avut o încredere fantastică în ea.

Au fost aceste ruperi de viață produse de cine ați pomenit dumneavoastră mai devreme.

Și asta a fost.

N-am niciun fel de relație cu…

Liviu Alexa: V-a povestit Ovidiu Toma despre Florian Coldea?

Ioan Niculae: Niciodată.

Liviu Alexa: Ioane, vezi că îl știu.

Ioan Niculae: Trebuie să recunosc că la nuntă l-am văzut.

Liviu Alexa: L-ați văzut?

Ioan Niculae: Nu mi-a convenit, dar n-am avut ce să fac.

Ca și dumneavoastră și ca orice alt părinte, ești obligat și te simți bine să te duci la nunta copilului tău.

Dar atât.

Au un băiețel mic, o frumusețe de copil, de băiat. Născut pe 6 mai, anul acesta.

Liviu Alexa: Doamne ajută!

Deci are… 6 mai, 6 iunie, deci are mai puțin de două luni de zile, da? Să-l ajute Dumnezeu, să-i dea Dumnezeu sănătate!

Cum vi se pare tot scandalul ăsta în care a intrat el?

Ioan Niculae: Păi… adică a intrat dintr-o… Pură naivitate.

Habar n-am.

Și nici nu mă interesează. N-am fost cu ei acolo.

Liviu Alexa: Chiar nu vă interesează?

Ioan Niculae: Nu, nu mă…

Liviu Alexa: Uite, dintr-o dată…

Ioan Niculae: Nu, nu mă interesează, pentru că…

Liviu Alexa: Și fiica dumneavoastră este stresată din cauza asta.

Ioan Niculae: Fata mea este preocupată, în mod deosebit, de băiețel.

Și, în fapt, e mamă de copil, de băiat și…

Liviu Alexa: Ok…

Ioan Niculae: Și vrea să-și trăiască viața, eu știu, în mult mai multă liniște, pentru că a avut destulă turbulență din cauza mea. Și nu din cauza mea, din cauza celor care mi s-au făcut mie, de-a lungul anilor.

Liviu Alexa: Corect.

Ioan Niculae: Iar copilul… Fata mea a trecut prin toată această presiune fantastică, vrând nevrând.

Deci, de la vârsta de 18 ani, ea a fost stresată tot timpul că tatăl ei este un… Eu știu, un criminal.

Ca după 15 ani să constate că, de fapt, n-am făcut nimic. Ce să zic?

Liviu Alexa: De ce nu v-a convenit? De ce nu v-a convenit că a fost Coldea la nuntă?

Ioan Niculae: Nu am spus că nu mi-a convenit. Am spus că am fost surprins.

Liviu Alexa: Ați zis că nu v-a convenit.

Ioan Niculae: Am fost surprins. Eu nu știam de relațiile dintre el și Coldea.

Liviu Alexa: Am înțeles.

Ioan Niculae: Deci, eu m-am trezit, eu nici n-am știut cine e prima dată, pentru că nu m-am întâlnit niciodată cu Coldea.

Liviu Alexa: Dar atunci, tot trebuie să vă întreb.

Liviu Alexa: Deci, când l-ați cunoscut pe Coldea? Vreodată? Prima oară?

Ioan Niculae: La căsătoria lor civilă.

Liviu Alexa: Atât?

Ioan Niculae: Atât.

Liviu Alexa: Niciodată n-ați avut contacte de la el?

Ioan Niculae: Niciodată.

Liviu Alexa: Și credeți că stă în spatele vreunei manevre, în ceea ce vă privește, din trecut? Era șef SRI, atenție, numărul doi și…

Ioan Niculae: Eu vă spun, și i-am zis și lui, atunci când l-am întâlnit prima dată la… căsătoria civilă a fetei mele, la Snagov.

Și i-am zis: domnule Coldea, am o singură întrebare să vă pun.

În 15 ianuarie 2015, Elena Udrea, într-un interviu la HotNews, care este și acum publicat pe YouTube și putem să intrăm la secunda 44 sau 48, spune cu subiect și predicat că în perioada 2015-2016, nu, 2014-2015-2016, când era Alina Bica procuror-șef la DIICOT, dădea telefon domnul Coldea, dădea telefon săptămânal…

Eu vă spun ce zice, e interviul care e public, se poate verifica.

M-am dus la doamna Bica si am intrebat-o daca poate sa fie adevarat ce mi-a spus domnul Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, ca sa nu merg sa spun un lucru macar neverificat inainte. Doamna Bica mi-a spus ca este adevarat, ca se fac presiuni asupra ei in acest dosar pe care nu stiu cum il coordona sau ce facea in calitate de consilier al procurorului general, si ca se mai fac presiuni – nu stiu daca atunci mi-a spus sau ulterior – dar mi-a spus si asta, in dosarul lui Ioan Nicolae.

CP: Presiuni din partea cui?

Elena Udrea: Din partea generalului Coldea.

DT: Sa ce?

Elena Udrea: Sa dispuna anumite masuri. Dar daca o s-o intrebati, o sa va spuna ea mai exact. Sa dispuna anumite masuri si sa ia anumite decizii in aceste dosare.

CP: Deci in dosarul cu agricultura, cu graul, si in dosarul lui Ioan Niculae, celebrul dosar care de 4 ani sta in nelucrare la DIICOT?

Elena Udrea: Da. Nu stiu daca cu graul, ceva cu agricultura si cu Ioan Niculae, celebrul dosar.

(sursa Hotnews – 30 ian. 2015)

Liviu Alexa: Da, da, da.

Ioan Niculae: Dădea telefonul o dată pe săptămână, cel puțin o dată pe săptămână, în două cazuri, al meu și la libanezii de la Chirnogi, dacă s-au găsit probleme împotriva noastră.

Și când Alina Bica afirma că nu s-a găsit nimic, nu au probleme împotriva mea, a fost amenintată ca i se va face  dosar penal ei, dacă nu găsește o soluție cu Niculae.

Deci asta era o declarație publică.

Liviu Alexa: Și ce a zis Coldea?

Ioan Niculae: A zis că nu e adevărat.

Liviu Alexa: Dar pe domnul Dumbravă l-ați cunoscut?

Ioan Niculae: Niciodată.

Liviu Alexa: Nici pe el.

Ioan Niculae: Nici nu știu dacă ar trebui.

Liviu Alexa: O să vă întreb, dacă tot discutăm, era întrebarea a 15-a, dar trebuie să mă adaptez, pentru că sunteți extrem de… și vorbiți nativ foarte bine… Noi aveam impresia că, de exemplu, Alina Bica este pumnul de fier al Elenei, în anumite situații, și că au încercat la un moment dat să vă șantajeze, în anumite feluri, să vindeți firma, probabil de la Băsescu citire, cu domnul Cocoș, și să oferiți din businessuri.

Apoi a fost acel denunț, al domnului Cocoș, împotriva dumneavoastră, care susținea el, la DNA sau unde a fost, că Niculae a vrut să-mi ofere 2 milioane, ca să influențez decizii ministeriale, pentru avantajul său.

Cum a fost?

Ioan Niculae: E prima dată când aud că Dorin Cocoș a făcut un denunț.

Liviu Alexa: În presa vremii așa pare.

Ioan Niculae: Probabil că n-am citit destul de atent.

E prima dată când aud că Dorin Cocoș a făcut un denunț împotriva mea.

Liviu Alexa: Vă arăt!

Ioan Niculae: Nu avea motive, pentru că cu Dorin Cocoș cred că nu m-am întâlnit în viață de mai mult de 3 ori.

Din care de 2 ori în spațiu public, unde erau oamenii de afaceri, după alegeri, în general.

Iar cu Alina Bica și Elena Udrea, repet, sau vă spun, poate, eu știu, convins de ceea ce vreau să verificați, nu m-am întâlnit niciodată.

Liviu Alexa: Dorin Cocoș, denunțător, în dosarul lui Ioan Niculae? (n.r. ii arat articolul)

Liviu Alexa: N-ați știut sau ați uitat?

Ioan Niculae: Nu, n-am știut și nu mi s-a citat niciodată în acuzele care mi s-au dus la parchet despre acest denunț.

Dar eu sunt convins.

Liviu Alexa: Am înțeles, vă cred.

Ioan Niculae: Deci eu nu știam…

“Semnalul El-Khalil”

Liviu Alexa: Hai să vă zic atunci altă fază.

Există un moment în care Alina Bica, poate știind că aveți un prieten foarte bun, așa știu eu, un prieten foarte bun, efectiv prieten, Jihad El-Khalil, care era al treilea cel mai puternic fermier din România, l-a arestat ca să vă dea un semnal.

Așa am înțeles eu. (n.r. El Khalil a fost in cele din urma achitat).

Ioan Niculae: Nu.

Liviu Alexa: Ați avut vreo relație, contact, evident nu sexuala, fizic, nu știu, relațional cu Alina Bica?

Ioan Niculae: Niciodată.

Liviu Alexa: Niciodată?

Ioan Niculae: Nu știu cum arată.

Liviu Alexa: N-ați cunoscut-o niciodată?

Ioan Niculae: În afară de fotografiile și pozele de la televizor, nu am văzut-o niciodată în viața mea.

Liviu Alexa: Haideți atunci să revenim la întrebarea mea.

Ioan Niculae: Iar la Jihad, care îl cunosc, și îl cunoșteam, și acum, și astăzi am vorbit cu el…

Liviu Alexa: Cu cine?

Ioan Niculae: Deci… Jihad.

Liviu Alexa: Așa, cu Jihad.

Ioan Niculae: De la Chirnogi

Liviu Alexa: Un tip senzațional.

Ioan Niculae: Un prieten. Este o cunoștință și prieten, sigur.

Deci n-am avut niciodată nicio treabă.

Liviu Alexa: Bun, și  el a avut vreo treabă, că el a fost pur și simplu arestat degeaba.

Adică a fost murdărit fără niciun fel de…

Ioan Niculae: Iar eu totodată am spus că nu face altceva decât bine României, pentru faptul că investește într-un sector de activitate, unde în general românii, la timpul respectiv, fugeau de el.

Ioan Niculae: Pentru că li se părea grea agricultura. Și este grea agricultura, uitați-vă și dumneavoastră.

Avertismentul

Liviu Alexa: Vedeți de ce  trebuie să revin, pentru că mi le-am pus într-o ordine, pentru că atunci e clar că trebuie să vă întreb, când ați simțit prima oară, că o să deveniți o țintă, nu știu, a politicului sau a statului paralel, aștept să mă lămuriți care dintre ele, sau poate combinate. Prima oară, primul moment, 2009, 2008, 2006, nu știu…

Ioan Niculae: 2005.

Liviu Alexa: 2005.

Ioan Niculae: Da.

Liviu Alexa: Dar de ce?

Ioan Niculae: Deci în perioada 2002-2006, dacă țin bine minte, când a murit, înainte de a muri, eu aveam o relație apropiată cu fostul șef al SRI-ului și cu adjunctul lui.

Liviu Alexa: Cine?

Ioan Niculae: Deci vorbesc de cel care, am un lapsus acuma, Radu Timofte.

Liviu Alexa: Așa.

Ioan Niculae: Ei veneau în fiecare săptămână la mine, la Zimnicea, aici, unde sunteți și dumneavoastră aici, foarte aproape, pentru că aveam o căbănuță separată de casă; el (Radu Timofte – fost sef SRI în perioada 2001-2006, demisionând din cauza situaţiei create în urma eliberării lui Omar Hayssam – n.r.) venea cu copiii lui, cu cei doi copii gemeni, uneori și cu ginerele, care era însurat cu fata lui, cu domnul Gioni Popescu, adjunctul SRI-ului, și încă unul sau două cadre de la SRI. Căbănuța era a lor, completă, de vineri până luni, și se simțeau extraordinar de bine în compania mea la vânătoare. Vorbesc din noiembrie până 31 ianuarie, de regulă. Deci, din patru săptămâni pe lună, sau patru week-enduri pe lună, trei cel puțin erau la mine acasă. O relație pură de prietenie, prietenie plecată de la vânătoare.

Liviu Alexa: Ați profitat de pe urma ei?

Ioan Niculae: Niciodată.

Liviu Alexa: N-ați cerut nimic? N-ați zis, nu…

Ioan Niculae: Păi, ce era să cer? Omul s-a simțit obligat să îmi spună, în 2004, la sfârșitul anului, și în 2005, după ce ieșise Băsescu președinte, neașteptat, dar asta a fost, după  bătaia cu Adrian Năstase, să mă prevină că ar fi bine să-mi găsesc o soluție să plec din țară. Eu n-am înțeles prima dată de ce. Domnule Timofte, dar mă cunoașteți foarte bine. Ca pe copilul dumnevoastră. Vi se pare că am făcut-o ceva rău pentru România sau…? Nu, tocmai eu să știu că n-ai făcut rău, că doar n-aș fi fost prieten cu tine dacă nu te verificam și în chiloți, și în chiloți, vorba lui.

Liviu Alexa: Până la urmă, corect.

Ioan Niculae: Da, dar, zice, din ce simt eu, e bine să pleci din țară.

Liviu Alexa: Cum să plecați? Adică de ce? E țara dumnevoastră.

Ioan Niculae: Păi vă spun de ce. Deci știți în ce an a intrat în România NATO, da?

Liviu Alexa: Da, da, da.

Ioan Niculae: În 2004, da? Se primise, se pare, nu știu dacă e sub formă de ordin sau sugestie, sau, eu știu, un sfat așa, tovărășesc de la Licuriciul ăla Mare, că toți cei care am luat active în perioada 1990-2000 să fim lichidați.

Liviu Alexa: Trași…

Ioan Niculae: Să fim lichidați.

Liviu Alexa: Păi ce să vezi, Niculae avea multe active, SNTR, avea fabrici, avea multe.

Ioan Niculae: Da, ca să lăsăm loc, pentru, vezi, doamne, John, Jerry, Smith…

Liviu Alexa: Era reală ideea că poate Licuriciul a cerut. Sau poate putem bănui că prietenul dumneavoastră Băsescu…

Ioan Niculae: Puteam să-l bănuiesc eu de neprietenie pe Radu Timofte cu mine?

Liviu Alexa: Nu, nu. Nu prietenul dumneavoastră, am zis prietenul dumneavoastră Băsescu aducea asta în față ca argument ca să se răzbune pe business.

Ioan Niculae: Nu, a mai fost și un alt motiv subiectiv, pentru că Băsescu, dacă vă amintiți, toată campania lui din 2004 a fost pe Nicolae și pe Iacobov.

Liviu Alexa: Da, știu.

Ioan Niculae: La mine, pentru că defectase unul care fusese adjunctul meu în firmă, care ulterior i-a devenit socru mic sau cuscru. Cuscru, da? Care, sigur, putea să spună o mulțime de prostii despre mine.

Liviu Alexa: Să se remarce.

Confesiunea surpriza despre Ludovic Orban

Ioan Niculae: Că relația de prietenie între mine și Năstase, care a fost o relație de stimă. De… eu știu. Dar nu pentru faptul că am făcut ceva, eu știu,  ilegal. Pentru faptul că Năstase avea obiceiul când a fost prim-ministru, când pleca într-o delegație externă, să ia oameni de afaceri cu el.

Liviu Alexa: Știu povestea.

Ioan Niculae: Așa, știți foarte bine.

Liviu Alexa: Vă ducea în China, vă ducea nu știu unde…

Ioan Niculae: În China, în Israel, unde m-am simțit extraordinar de bine. Dar în oricare delegație cu Năstase te simțeai bine, pentru că te lăsa să vorbești despre afacerile tale. Și acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată după ce a venit Băsescu la putere.

Liviu Alexa: Scurt vă întreb. Care a fost cel mai tare premier pro-business din istoria nostră?

Ioan Niculae: Năstase.

Liviu Alexa: Năstase.  Asta pentru că era cel mai deștept și cel mai cult, sau chiar știa business?

Ioan Niculae: Cel mai deștept și cel mai cult și mai deschis la minte. El nu voia decât României să-i fie bine.

Înțelegea că a-i fi bine României, înseamnă a le fi bine oamenilor de afaceri care pot duce România, pot ridica România. Ceea ce ceilalți n-au făcut niciodată. Niciunul dintre ei după aceea n-au făcut. Am mai avut un singur prim-ministru care a înțeles ce înseamnă gaz metan.

Liviu Alexa: Cine?

Ioan Niculae: Pentru că toți ceilalți confundau gazul cu ăla de butelie. Se numește Ludovic Orban.

Liviu Alexa: Ok.

Ioan Niculae: În 2020…

Liviu Alexa: Dar pare cam tăntălău, așa…

Ioan Niculae: Nu e adevărat. Vă spun că Ludovic Orban este un om deștept.

Liviu Alexa: Ok.

Ioan Niculae: În 2019, mă chema Gazprom-ul la Moscova să semnez contractul pentru anul următor. Era spre sfârșitul anului. Eu de bună credință am zis, domnule, dracu știe, după ce m-au găsit ăștia că am subminat economia națională, că am cumpărat și eu gaz, să nu mă facă acum și trădător, că am treabă cu Gazpromul și cumpăr gaz de acolo.

Liviu Alexa: Hai, că tot vreau să vă întreb despre asta. Ziceți.

Ioan Niculae: Am primit în sfârșit, invitația oficială, trebuia să mă duc să semnez contractul pentru anul 2020 cu Gazprom-ul. Am dat telefon la cabinetul primului ministru. Aveam, am avut, era șansa că era un băiat la Secretariatul General al Guvernului de aici din zonă, care era foarte apropiat de Orban. Dar n-am avut nevoie, pentru că în momentul când l-am sunat pe Orban, pe telefonul lui pe care-l avea de peste 8 ani, 10 ani, mi-a răspuns. Culmea, mi-a răspuns. Când el era Ministrul Transporturilor,  pe timpuri, eu știu, vorbesc de anii 2008, 2009, 2010. Mi-a răspuns și a zis da, mă, ce se întâmplă? Zic domnule prim-ministru am o problemă, cu care aș vrea să mă consult. Cel puțin să știu că nu fac o greșeală. Era marțea. Și a zis, băi, nu pot să te primesc mâine, că nu știu ce ședințe avea. Dom’le prim-ministru am joi noaptea la ora 00.30, totdeauna plecau avioanele rusești, Moscova și în continuare Leningrad, Saint-Petersburg. Și a zis, bine, dacă e o problemă care ține de, tu spui că e chiar atât de importantă. Când ai zis că ai avionul? La ora 00.00, 00.30. Te aștept la ora șase la mine la Guvern și să-mi spui despre ce e vorba. M-am dus, m-a băgat la el în cabinet. A fost singurul prim-ministru care știa că gazele românești sau gazele în general, gazul metan în îngrășăminte, înseamnă o valorificare de 3,2 ori.

A fost singurul prim-ministru care știa cam aproximativ cam ce înseamnă gazele naturale pentru economia națională, din punct de vedere energetic. Deci vă spun că eu am rămas uimit.

Liviu Alexa: Bun. Ce i-ați cerut, să nu greșiți?

Ioan Niculae: Nu, nu i-am cerut nimic.

Liviu Alexa: Ce l-ați întrebat să nu greșiți?

Ioan Niculae: Am zis, domnul prim-ministru…

Liviu Alexa: Sa fac deal-ul cu Gazprom?

Ioan Niculae: Credeți dumneavoastră că fac o greșeală?

Liviu Alexa: Să semnez cu Gazprom?

Ioan Niculae: Că uitați, Romgaz nu mă bagă în seamă, că știți că e marele dosar de subminare, de trădare, de subminare a economiei naționale care de atâta timp nu ieșise nimic…

Liviu Alexa: Bun și Orban vă dă garanția că nu faceți o greșeală?

Ioan Niculae: OMV-ul nu răspundea niciodată la corespondență.

Liviu Alexa: Numai un pic…

Ioan Niculae: Deci nu aveam decât…

Liviu Alexa: Ați crezut că Orban e o instituție sacrosantă?

Ioan Niculae: Nu, nu, nu

Liviu Alexa: Să spună, du-te, Niculae că nu faci nicio greșeală!

Ioan Niculae: Nu e adevărat. Deci eu m-am dus, în primul rând m-am înregistrat jos la Secretariat, la…

Liviu Alexa: Da, da, am înțeles.

Ioan Niculae: Ca vizită oficială la prim-ministru. Da?

Liviu Alexa: Corect. N-am spus…

Ioan Niculae: Nu, nu, nu. Pentru că dacă vreodată ar fi venit ulterior să zică, bă, da’ ai fost la Moscova.

Liviu Alexa: Pentru trafic de influență…

Ioan Niculae: Nu, dom’le, întâi am fost…

Liviu Alexa: Într-o țară în care dumneavoastră știați deja până la Ludovic Orban….

Ioan Niculae: Păi ce oficialitate mai mare în România e decât primul ministru?

Liviu Alexa: Ce garanție să vă dea Orban că mâine nu o să aveți dosar penal pentru subminare, vă întreb?

Ioan Niculae: Nu, nu. Eu nu m-am dus să-mi dea niciun fel de garanție Orban.

Liviu Alexa: Dar?

Ioan Niculae: M-am dus ca, eu pentru mine, să fiu un împăcat…

Liviu Alexa: Liniștit…

Ioan Niculae: … că trecând prin Secretariatul General al Guvernului, prin legislatura Guvernului, m-am înscris în… cum să zic, în vizită oficială la primul ministru…

Liviu Alexa: Foarte bine.

Ioan Niculae: … să-i aduc la cunoștință că m-am dus să semnez gaz cu Federația Rusă pentru anul 2020. Și ca să nu mi se reprojeze nimic. Zice (Ludovic Orban, pe atunci premierul Romaniei – n.r.), du-te, pentru că eu am verificat cu toți ai noștri și nu vor să-ți dea gaz. Spusele primului ministru. Dumneavoastră ce ați fi făcut în locul meu? Să nu mă duc să iau gaz?

Liviu Alexa: Iar vă spun, sunteți un om  de afaceri foarte versat.  Foarte bine că ați făcut asta. L-ați consultat pe premierul țării în mod oficial.

Ioan Niculae: Dar întrebați-l pe Orban.

Liviu Alexa: Dar asta nu e nicio garanție că în 2021 nu vi se putea face al 4-lea miliard de dosar de subminare. Nu?

Ioan Niculae: Nu, nu. Ori nu vreți să înțelegeți, ori nu înțelegeți. Eu nu m-am dus să-mi dea niciun fel de garanție la nimic. M-am dus pentru mine însumi să fiu împăcat. Că dacă vine un nenorocit care să zică după aia de la Serviciul Român de Informații care și acuma umblă în Bulgaria după mine să nu cumva să am… că nu mai aveam dreptul să am nici măcar un de ăsta, un credit bancar. Eu n-am avut ani de  zile, n-am avut…

Liviu Alexa: Vă cred. Poate cel mai important mi se pare la tot ce a spus Orban, trecând peste aprecierea pe care o am acum la ceea ce mi-ați spus…

Ioan Niculae: Păi ăsta e adevărul.

Liviu Alexa: A spus, bă, Ioane…

Ioan Nicuale: Domnule, ăsta e adevărul

Liviu Alexa: Am vorbit cu toți din România și nu vor să-ți dea.

Ioan Niculae: Nu cu toți din România, vorbise, vorbise…

Liviu Alexa: Cei mai mari.

Ioan Niculae: A vorbit la Ministerul Economiei și a zis bă, nu putem să facem nimic.

Liviu Alexa: De ce?

Ioan Nicuale: Pentru că ei sunt agenți economici privați. Chiar dacă statul român este majoritar la ROMGAZ, el este agent economic distinct și că nu poate să-i ceară nicio..

Liviu Alexa: Ăla nu poate să-ți dea, ăla nu poate să-ți dea…

Ioan Niculae: Ăla nu vrea să-mi dea și ăla nu poate să-mi dea. Și atunci? Și am zis, atunci ce să fac eu cu combinatele? Le închid? Și a zis, nu. Du-te mă și cumpără-ți gaz de unde poți să-ți cumperi. Și eu cumpăram gaz cu 10 dolari megawatt-ul și România cumpăra gaz cu 820 de euro megawatt-ul.

Liviu Alexa: Dumneavoastră ați luat pentru că astfel ați putut să vă țineți firmele. Ați reacționat corect.

Ioan Niculae: Da.

Liviu Alexa: Suntem în 2004, spre final, Timofte îi spune lui Ioan Nicolae, prietene…

Ioan Niculae: În ianuarie sau februarie 2005 îmi spunea…

Liviu Alexa: 2005. Cred că trebuie să pleci.

Ioan Niculae: Vorbește cu soția ta… le cunoștea, vă dați seama, dacă era la mine în casă, cu fata. Fetița mea era prietenă cu băieții lui. Săteau în casă, trei zile pe săptămână, de trei ori pe lună. Și a zis, convige-ți familia, soția și fata și plecați din țară. O perioadă.

Liviu Alexa: V-ați gândit să plecați?

Ioan Niculae: Da, eu m-am gândit.

Liviu Alexa: Și care era planul? Bă, îmi cumpăr 16 vile? Ce v-ați gândit? Dumnevoastră sunteți înnebunit după firmele dumneavoastră.

Ioan Niculae: Opoziția a fost din partea soției, care a zis cum să plece ea, că fata e la școală și nu știu ce. Era clasa…

Liviu Alexa: Astea-s povești.

Ioan Niculae: Nu, nu-s povești.

Liviu Alexa: Vă mutați. Cum să pleci?

Ioan Niculae: Soția nu știa limba străină și a zis, dom’le, unde mă duci tu acum să…

Liviu Alexa: Ai 3000 de angajați. Cum să pleci? Cum adică să pleci?

Ioan Niculae: Păi să plec. Să-mi selecționez din afacerile care cred eu

Liviu Alexa: Că ce?

Ioan Niculae: Că pot fi conduse de afară. Și o perioadă să plec din România. El știa ce se va întâmpla.

Liviu Alexa: Din 2005…

Ioan Niculae: Din 2005 m-a mai avertizat de 3 ori. El direct de 2 ori și o dată prin Gioni Popescu.

Liviu Alexa: În 2011, deci 6 ani mai târziu, că între timp s-au întâmplat tot felul de interceptări…

Ioan Niculae: Nu, nu 2008, 2009 a început…

Liviu Alexa: Nu, vreau să spun un eveniment, că vreau să vorbim despre el.

Ioan Niculae: Da.

“Am fost in Serviciul de Contrainformații Economice intern”

Liviu Alexa:  În telegramele Wikileaks apare menționat Ioan Niculae, despre care se spun așa: sponsor al PSD, scuzați-mă, paradoxal susținut de Băsescu, așa, în conexiune cu nume importante din SRI. Acuma, peste timp, noi știm că cel puțin la acea vreme, Wikileaks-ul a dat aceste telegrame publicate de Assange, care a fost recent eliberat, erau compuse din tot felul de măscări și bârfologii, date de tot felul de idioti și bețivi.

Ioan Niculae: Din presă.

Liviu Alexa: Mergeau la Ambasadă (a SUA – n.r.) și ziceau, nu știu, Niculae are bască, Alexa n-are bască, deci nu erau integrate cu, nu știu, poate informații de, chestii de inteligence adevărate. Și acolo apare o chestiune, despre care chiar o să vorbim, Nicolae este ofițer de securitate înainte de revoluție. Chestia asta n-ați lămurit-o ferm niciodată.

Ioan Niculae: E foarte simplă.

Liviu Alexa: Ați fost sau nu ați fost?

Ioan Niculae: Ba da, dar e lămurită de la început începutului.

Liviu Alexa: Pentru ce serviciu? Extern sau Intern?

Ioan Nicolae: Nu, nu, a fost Serviciul de Contrainformații Economice intern, deci până în 1980. Am trecut în rezervă, după care am fost luat de Întrerpinderea de Comerț exterior.

Liviu Alexa: Super! Vine următoarea întrebare care foarte…

Ioan Nicolae: Punct, punct, dar vorbiți de Wikileaks, da? Haideți să vă spun altceva care e mai interesant. De dușmanul de moarte al lui Wikileaks, adică de Guvernul american. Deci în 2004, spre sfârșit, mă cheamă val-vârtej la Guvern. Era domnul Adrian Năstase președinte, prim-ministru. Zice, domnule, e o problemă foarte gravă cu tine. Dar ce-am făcut domnul prim-ministru? Pe la zece seara. Zice, uite, ia citește aceste hârtii. În sfârșit, o mâzgăleală, o colaționare de presă, oricum, numai mizerii. Printre care și o informație că Ioan Niculae face trafic de arme și muniții.

Liviu Alexa: Ok, asta n-o știu.

Ioan Niculae: Năstase, el nu stătuse la ambasada americană, ăla care… ambasadorul care, cum îl cheamă… e… e așa, mai domnișoară decât domn. Așa, și fusese cu nu știu cu ce ocazie la ambasadă americană, și ăsta îi dăduse lui Năstase acest plic de documente. Domnule, zic, cum să fac eu trafic de arme și muniții? Nu fac, decât că sunt vânător și mai împușc și eu câte o prepeliță, câte un fazan. Și aflăm care era substratul, cât de informat era marele guvern american, cu ai lor, CIA și FBI. Ion Nicolae era o persoană cunoscută, ca director general al Romarm, care a murit în 1999. Era o mică diferență.

Liviu Alexa: Ați spus ca era o compilație…

Ioan Niculae:  Era cu șapte ani mai mare și exista, în realitate, deci acest om a existat. Dar nu Ioan Niculae, era Ion Nicolae și domnul ambasador american îmi băgase, ca și când, eu eram cel de la Romarm, director general, care, prin lege, asta face: comerț cu arme și muniții.

Liviu Alexa: Eu zic că n-ar trebui să…

Ioan Niculae: Deci așa de bine informați erau cei din guvernul american…

Liviu Alexa: Zero barat.

Ioan Niculae: în încercarea lor de a-i face răul lui Ioan Niculae. Pintre alte informații, se dădea faptul că eu am relații tot așa cu mafia ucraineană și că nu știu ce țiței iau eu din Ucraina

Liviu Alexa: Bun, simplu fapt ce vreau să spun…

Ioan Niculae: … cu un borfaș care murise în 1998.

Liviu Alexa: În Wikileaks apare că sunteți și protejat…

Ioan Niculae: Dar nu de la Wikileaks. Nu vorbesc de Wikileaks,

Liviu Alexa: Nu, ziceam. Și apropiatul lui Băsescu și al PSD-ului sponsor.

Ioan Niculae: Da.

Liviu Alexa: Dar acuma vine o întrebare perversă. Mărturisesc că întrebarea asta e pentru sufletul meu…

Ioan Niculae: Da?

Liviu Alexa: Ar trebui să nu v-o pun, că poate pentru restul lumii, poate pentru foarte puțini va conta.

Ioan Niculae: Răspund la orice întrebare.

Liviu Alexa: Niculae, ca să fi fost șeful contrainformațiilor economice, înainte,  trebuia să aibă o minte deosebită. Să fie foarte bun în profesie. Nu șmecheraș, dar foarte bun în profesie. Ca dovadă că și după Revoluție a dovedit ce poate să facă în business. Bun… Dar întrebarea este așa:  După 1989, niște ofițeri de securitate buni, atașați sistemului de comerț exterior, au pus mâna pe diverse ramuri al economiei. Ascultați-mă până la capăt că nu dau cu acuza după dumneavoastră sau după altcineva. Cataramă – pe mobilă și industria respectivă, la un moment dat Păunescu George Constantin pe HORECA și pe sistemul bancar. Ăsta, zi, Voiculescu pe partea lui, Nicolae pe partea de petrochimie. Măcar că despre chestia asta, pot să spun că erați chiar cu adevărat singurul specialist. Și ați și dovedit asta. Dar întrebare: eu tot m-am întrebat cum s-a făcut această împărțire. A fost o mână ocultă care a zis: Nicolae, tu ești priceput, ia-le astea. George, tu, ia-le astea. Dane, tu, ia-le astea. Adică, cum s-a făcut, ce mână umbrită a decis aceste lucruri?

Ioan Niculae: După câte știu eu, nicio mână. Deci, cel puțin în cazul meu, situația, povestea e foarte simplă.

În 1990 eram încă la Comerț exterior. În luna iulie 1990, întreprinderea mea de Comerț exterior, deci era obligată, sau i se ceruse de către Ministerul Afacerilor Externe să trimită șapte inși în diferite locuri pentru completarea locurilor rămase vacante la agențiile economice. Vorbesc strict economice. N-avea nicio legătură cu partea cealaltă. Si s-a dat examen. Am dat examen șapte inși din întreprinderea mea de Comerț exterior, fosta Chimica.

Liviu Alexa: Ok.

Ioan Niculae: Deci eu luasem examenul, inițial trebuia să plec la Berna, și m-am trezit peste noapte, că și atunci funcționau din plin pilele și nu știu ce, și m-am trezit că plec la Bagdad, ca reprezentant, șef de agenție economică. Aveam fetița de… Deci s-a născut în 29 martie 1989, deci avea câteva luni de zile. Un an și ceva.

Liviu Alexa: Da, un an și un pic.

Ioan Niculae: Și, în sfârșit, norocul meu, sau ghinion, nu știu, norocul meu a fost că mama, maică-mea și taică-meu, care erau în jurul Bucureștiului și aveau grădină de legume, în fiecare an, mă obligau, era obligația mea de părinte, de copil față de părinți, să-i car cu legumele lor la piață. Taică-meu nu avea permis, maică-mea, nici atât. Și maică-mea zicea, bine, am înțeles, pleci, vei pleca și vei sta departe de noi, ca orice părinte, care…Dar fă și tu, pe dracu în patru să mai stai măcar luna asta, august, când e cea mai, cum să vă zic, cea mai plină pentru ei, pentru legume. M-am dus și am aranjat cu o femeie, pe care o cunoșteam foarte bine, de la Tarom, de la agenția Tarom din oraș, din București. Și m-am rugat de Ancuța, Ancuța te rog eu frumos fă de așa natură, să nu pot să am bilet de avion până până 10, 15 august, să trec încolo, mai încolo. Ea zice, bă, eu îți dau hârtie, dar treaba ta, ce faci restul. Îmi apăruse, ordinul ministrului mi-a apărut, să plec, deci deja se făceau,

Liviu Alexa: În misiune…

Ioan Niculae: Făcea soția mea. și așa,  bagajele pentru plecare în Irak. Știți care a fost norocul meu, nu? 2 august 1990, Saddam Hussein trece cu armata în Kuveit. Și aia a pus capăt definitiv.

Liviu Alexa: Și după aia?

Ioan Niculae: După aia, sigur, mi-am văzut de viața mea, am zis, dom’le, gata.

Liviu Alexa: Nu,  stați un pic, că aici vreau să revin.

Ioan Niculae: Nu, nu, nu, nu, nu are nicio legătură, nu mai avea nicio legătură cu…

Liviu Alexa: Dumneavoastră sunteți un super expert în a lua problema și a o întoarce.

Ioan Niculae: Nu e adevărat.

Liviu Alexa: Dar ia, cum a ajuns, deci uitați-vă ce frumos. Toți din Comerțul exterior, dar nu e un reproș, dacă aș fi malițios, m-ați vedea, m-ați simți. Nicolae, Voiculescu, Cataramă…

Ioan Niculae: Nu, puneți întrebarea punctuală, ca să vă răspund.

Liviu Alexa: Cum ați avut flerul ăla să mergeți spre business-ul ăla?

Ioan Niculae: Care business?

Liviu Alexa: De exemplu, spre Petro. De exemplu…

Ioan Niculae: Care Petro?

Liviu Alexa Ați crescut încet. Petrochimie, nu?

Ioan Niculae: Păi, făceam de 10 ani treaba asta.

Liviu Alexa: Poftiți?

Ioan Niculae: De 10 ani asta făceam. Numai îngrășăminte chimice.

Liviu Alexa: Și v-ați gândit, băi…

Ioan Niculae: Voiați mă duc să vând bijuterii, dacă din 1980…

Liviu Alexa: Și Cataramă vindea mobilă, corect.

Ioan Niculae: Păi nu, stați puțin, e o treabă de logică, elementară. Dacă până în 90…

Liviu Alexa: Îmi răspundeți sau nu? A fost o mână care v-a ghidat?

Ioan Niculae: Nu.

Liviu Alexa: Să vă spun și de ce cred asta. Pot să vă zic?

Ioan Niculae: Nu, greșiți, greșiți.

Liviu Alexa: Bun, e greșit. Mergem mai departe.

Ioan Niculae: N-a fost nicio mână.

“Am fost patriot, nu mai sunt”

Liviu Alexa:  Totuși, eu remarc, cel puțin la discurs, Nicolae, Catarama, securiști, în ghilimele, luați-o, patrioți, da?

Bă, cu țara și Cataramă are același discurs, și dumneavoastră. Bă, eu sunt român, vreau să țină țara mea să fie, să aibă, să-i fie bine. Și suntem acum în ipostaza asta de acum…

Ioan Niculae: Eram, dar nu mai sunt.

Liviu Alexa: Cum?

Ioan Niculae: Eram, patriot, dar nu mai sunt.

Liviu Alexa: Nu mai sunteți?

Ioan Niculae: Nu.

Liviu Alexa: Nu mai sunteți.

Ioan Niculae: Păi pentru cât de rău mi-au făcut.

Liviu Alexa: Cred că mă mințiți, eu cred că tot sunteți.

Ioan Niculae: Nu, nu, nu, nu vă mint deloc.

Liviu Alexa: Cum adică?

Ioan Niculae:  Adică am atâta repulsie față de Guvernele care au existat, sau dacă confund țara cu cine…

Liviu Alexa: Asta e trist ce ziceți. Bun, hai să luăm…

Ioan Niculae: Nu, nu, e realist.

Liviu Alexa: Bine, vorbind de Niculae…

Ioan Niculae: Deci nu mai am nicio treabă cu România.

Liviu Alexa: Vorbind de Nicolae că spunea eu sunt român și țin la țara mea, și vă avertizez, spuneați dumneavoastră de o mie de ori, în ZF, în Business Magazin, ce era, vedeți că guvernele se îndreaptă împotriva antreprenorilor. Câți mai suntem, puțini, și pe ăștia vor să ne toace. Bun.

Ioan Niculae: Și ne-a ajutat cineva cu ceva?

Liviu Alexa: Astăzi avem ofițieri de securitate, de intelligence, cum se spune, mai moderni, care nu prea par să țină cu țara lor. Unul merge în Albania, să nu știu ce, unul nu știu ce…

Ioan Niculae: Păi dacă îi ia șase luni de zile în America și le spală creierii, cum să mai țină cu România? Nici măcar nu mai știu care e România.

Liviu Alexa: Dar n-au educație?

Ioan Niculae: Nu.

Liviu Alexa: Ăștia din SRI și SIE, n-au educație?

Ioan Niculae: Da, asta fac. Îi iau și le spală creierii pe afară. Și atunci, nici nu mai știu care e țara lor.

Cea care  le dă mai mulți dolari, sau aia în care s-au născut.

Liviu Alexa: Bun. Finalul anului 2011 devine tot mai fierbinte pentru dumneavoastră. La un moment dat vi se deschide un dosar de subminare a economiei. N-am mai văzut aia…

Ioan Niculae: Ăsta, de care v-am vorbit eu,  în care plecase nota din iunie 2010.

Liviu Alexa: Ok.

Ioan Niculae: Și după 14 ani de zile…

Liviu Alexa: Să ne amintim că nu aveați nicio datorie la stat, la acel moment. Corect?

Ioan Niculae: Niciun leu. Niciun leu.

Liviu Alexa: Și ați fost acuzat că de-aia ați subminat dumneavoastră economia asta, că ați primit un preț preferențial pentru gazul din producția internă, pe care l-ați consumat. Dar era cu largul acord al guvernării de atunci și cu niște normative, care se aflau și la alții. Dar ați spus ceva interesant atunci. Niște străini vor să-mi ia afacerea. Nu i-ați menționat. Și vreau să vă întreb cine erau străinii care v-au putut genera un dosar de subminare, că trebuia să aibă o anumită forță. Erau austriecii sau nemții?

Ioan Niculae: Nu. Nici austriecii, nici nemții.

O vizită secretă

Liviu Alexa: Cine?

Ioan Niculae: A fost… deci la mine… eu vă pot spune o dată certă. Nu ce am crezut eu că poate să fie în spate. Când eram închis în 2015 la Găești, m-am trezit așa brusc cu o vizită din partea la două persoane pe care nu i-au trecut. Ca să-ți facă o vizită în închisoare, trebuie să-i declari. Persoana Ionescu, Popescu, are dreptul să mă viziteze.

Liviu Alexa: Hopa.

Ioan Niculae: Deci era o listă închisă. Și m-am trezit cu comandantul închisorii, că m-a chemat la el și a zis, vă rog eu frumos, uitați, avem acești doi domni care vor să vorbească cu dumneavoastră. Șeful FBI-ului lui pe România și încă unul...

Liviu Alexa: Ați mai povestit asta cuiva?

Ioan Niculae: Nu.

Liviu Alexa: Ok.

Ioan Niculae: Și au venit la mine la Găești. În sfârșit, am stat la masă acolo, eram singuri. Să-mi spună, să-mi ceară dacă cumva aș putea să-i dau eu niște date despre Liviu Dragnea, Elena Udrea. M-am uitat la el…

Liviu Alexa: Ce an era ăsta?

Ioan Niculae: 2015.

Liviu Alexa: 2015. Mai ziceți. Dragnea, Udrea și…

Ioan Niculae: Dragnea, Udrea și mi-a mai cerut pe cineva atunci.

Liviu Alexa: Cine?

Ioan Niculae: Despre o persoană, dar nu rețin…

Liviu Alexa: Business sau politică?

Ioan Niculae: Nu, tot politică.

Liviu Alexa: Videanu, oare?

Ioan Niculae: Nu, da, de Videanu.

Liviu Alexa: Ha, ce precaut. Bravo!

Ioan Niculae: De Videanu, de Videanu. Am zis: domnul, nu știu cine sunteți. Mi-a zis decât pe gură, că nu mi-a arătat niciun fel de legitimație. Nu știu absolut nimic care să-i… eu știu, de natură, penală, ca dumneavoastră să folosiți împotriva acestor trei persoane. Și nu înțeleg de ce ați venit la mine în închisoare să vă dau aceste informații. Nu mi-ați spus decât rău până acuma.

Liviu Alexa: S-a recomandat a fi cine?

Ioan Niculae: N-auziți? Șeful FBI-ului pe România, de la ambasada americană, că s-a vorbit în engleză.

Liviu Alexa: Și a zis, bună, sunt Marius Popa, șeful…

Ioan Niculae: Da, da, da. Și al doilea a zis un nume, nu știu, John Smith,  dar n-a spus nici de unde e, cine e și…

Liviu Alexa: Cât a durat?

Ioan Niculae: Toată discuția s-a purtat în limba engleză. Sunt convins că există o înregistrare acolo, că nu scăpa o întâlnire să nu fie înregistrată, mai ales a mea.

Liviu Alexa: Cât a durat discuția?

Ioan Niculae: 20 de minute. Le-am spus că îmi pare rău că și-au bătut drumul degeaba până acolo. N-am nimic de declarat nici de Dragnea, nici de Udrea și nici de Videanu. Și că au greșit adresa. Am plecat. Și m-au chinuit în continuare și m-au ținut încă trei termene. Deci eu făcusem deja temenul , conform legii, trebuia să fiu eliberat.

Liviu Alexa: Corect.

Ioan Niculae: Și închide și îmi dă trei luni de zile amânare.

Liviu Alexa: Dar auziți când a venit ăsta, șeful FBI la dumneavoastră la Găiești, a zis, băi Ioane, uite, eu sunt șef FBI. Da, Dați-mi și mie A,B, C. V-a zis, dacă dai ceva, te lăsăm?

Ioan Niculae: Nu, că n-am ajuns acolo.

Liviu Alexa: Păi și de ce să dau? Dau un exemplu.

Ioan Niculae: Nu, dar n-am ajuns acolo, la punctul de discuție.

Liviu Alexa: N-ați ajuns acolo.

Ioan Niculae: Nu.

Liviu Alexa: Dar aveați ce da?

Ioan Niculae: Nu, absolut nimic. N-aveam ce.

Liviu Alexa: Nu mă mințiți.

Ioan Niculae: Păi ce să spun de Dragnea?

Liviu Alexa: O să vă întreb după aia de Videanu și de Dragnea în mod specific.

Ioan Niculae: Da, vă rog.

Liviu Alexa: O să vă întreb. Bun. Tot m-am gândit, eram deja tânăr ziarist la momentul în care ascultam declarațiile lui Ioan Nicolae. Am 25 de ani de presă, deci am început devreme.

Ioan Niculae: Mulți înainte.

Liviu Alexa: Mulțumesc. Îmi spunea domnul Nicolae că negociază cu rușii vânzarea combinatelor. Și spunea domnul Niculae…

Ioan Niculae: E real.

Liviu Alexa: Adică dumneavoastră, m-a învins guvernul, care nu ajută industria și românii.

Ioan Niculae: Da.

“Am avut ofertă pe masă sa vând pe 1,9 miliarde de dolari”

Liviu Alexa: Acum, trebuie să vă întreb. Ați avut această ofertă pe masă de la ruși?

Ioan Niculae: Am avut.

Liviu Alexa: Câți bani v-au oferit? Era o poveste că ați primit un fax. Așa-i povestea, o știam eu. Și că instant SRI a aflat și a început să vă amenințe, să nu vindeți. A fost așa? N-a fost așa?

Ioan Niculae: Nu, nu. A fost o prostie mare din partea mea. Deci oferta a fost la 1,9 miliarde de dolari.

Liviu Alexa: Cât?

Ioan Niculae: 1,9 miliarde de dolari.

Liviu Alexa: Atât ați primit.

Ioan Niculae: Atât am primit. Eu am zis 2,3. Dar nu pentru că eram eu mai calic și vreau 2,3, pentru că probabil ajungeam undeva la 2,1.

Liviu Alexa: Ai de mine, ce de bani!

Ioan Niculae Dar nu voiam să le vând.

Liviu Alexa: Nu voiați.

Ioan Niculae: Deci băgasem foarte mulți bani în ele. Erau anii ăia în care am avut luni în care un combinat chimic producea 2 – 3 milioane de euro sau de dolari pe lună profit. Și îmi dădeam seama că eu ce-o să fac?! Vând combinatele și iau 2,1 miliarde de dolari.

Liviu Alexa: Stați, că deja o luăm altfel. Nu vă fac tantălău sub nicio formă, să nu vă supărați, dar…

Ioan Niculae: Nu, dar am fost tantălău.

Liviu Alexa: Nu. Ok. Ați fost?

Ioan Niculae: Da, mare de tot.

Liviu Alexa: O luăm altfel. Ioan Nicolae tot timpul a fost ajutat și iarăși vreau să trecem după aceea la relația cu Gazprom, nu cu Rusia. A fost ajutat de ruși ca să supraviețuiască cel puțin, să-și țină firmele și angajații.

Ioan Niculae: Da, dar când? Când  Eu vorbesc de 2007 când am primit acestă ofertă.

Liviu Alexa: După aceea.

Ioan Niculae: A fost 2008. După aceea anul de criză 2008, țineți minte, vă aduceți aminte de septembrie 2008 cu bubuiala la nivel mondial, global, cu blocarea tuturor piețelor, cu închiderea tuturor combinatelor dn lume, nu numai la noi. Deci au fost anii aia grei, 2008-2009.

Liviu Alexa: Da, da.

Ioan Niculae: Știți când m-a ajutat Gazpromul? Când am avut nevoie. Când statul român mi-a întors complet spatele. În 2011 a fost prima dată, când mi-au dat o cantitate de gaz, fără contract.

Liviu Alexa: Bun, și v-au dat.

Ioan Niculae: Iar în 2012 m-au așteptat la ei, la Gazprom, la Moscova. Așa, îți dăm gaz, după ce mi-au…sigur mi-au cerut o mulțime de hârtii, dar cu o condiție. Niciun metru cub de gaz la altcineva.

Liviu Alexa: Să nu dai la alții.

Ioan Niculae: Să nu dai la alții. Numai pentru combinatele tale.

Liviu Alexa: Dar, uite, Ioane, noi când am venit la tine cu 2 miliarde…

Ioan Niculae: Da.

Liviu Alexa: N-ai vrut să ne vinzi. De ce să te așteptăm?

Ioan Niculae: Nu, că n-a fost Gazpromul. A fost o firmă cu  rădăcini rusești, dar nu era Gazprom.

Liviu Alexa: OK, erau tot ruși, poate erau conectați tot cu rușii, cu Gazpromul, domnul Niculae. Nu erau conectați?

Ioan Niculae: A fost o greșeala din partea mea, a fost o greșeală de gândire, pentru că eu, am considerat, băgasem foarte mulți bani.

Liviu Alexa: Credeți că i-ați fi primit, ăia 2 miliarde? Vorbesc serios acuma.

Ioan Niculae: Să nu îi primesc? …mi i-ar fi dat a doua zi.

Liviu Alexa: Credeți că ați fi fost lăsat să faceți tranzacția?

Ioan Niculae: Da! Păi nu puteau să mă oprească.

Liviu Alexa: Și n-ați vrut!

Ioan Niculae: Nu că n-am vrut, a fost o treabă, v-am spus, de nehotărâre din partea mea. Între timp vândusem Asirom. Aveam foarte mulți bani cash pe care aproape în totalitate i-am bagat în aceste combinate chimice.

Liviu Alexa: Câți aveați?

Ioan Niculae: Multi bani…

Liviu Alexa: Multi bani…

Ioan Niculae: Gândiți-vă că numai în combinatul ăla de la Piatra Neamț am băgat 153 de milioane de dolari. M-a costat terminarea instalației de amoniac. E cel mai tânăr amoniac din România. Gândiți-vă că tot la Piatra-Neamț am dat 35 de milioane de euro pentru fabrica de azotat de amoniu și de nitrocalcar…de pe zero, plecată cu ea de la green field. Deci fabrică nou-nouță, nu… eee, îmi părea rău să dau toate acelea, pentru că era, a fost un sistem de gândire. Cu aceste combinate mergând… ele sunt o valoare, deci… au fost o valoare în România, acum nu mai este nimic…. Ca să faci un astfel de combinat în România astăzi îți trebuie 1,2 miliarde de euro numai pntru partea de instalații. De uree și de amoniac. Numai pe partea de instalații. Nu vorbesc de curent electric, nu vorbesc de apă, nu vorbesc de cale ferată, nu vorbesc de o mulțime de o mulțime de alte condiții care trebuie să le îndeplinească un astfel de combinat chimic sau un astfel de complex industrial. Ori România și-a bătut joc de el.

Nota semnată de Coldea

Liviu Alexa: Cine a vrut să va ia afacerea? V-am întrebat: americanii, nemții sau austriecii?

Ioan Niculae: Americanii cred că mai mult au dat din gură, decât au avut vreo temelie. Pentru că ei nu… mi-am dat seama de-a lungul anilor, ei nu s-au băgat niciodată în lucruri serioase legate de a….Desigur, e un combinat chimic, vrei să-l dai afară pe Niculae. De acord! Am plecat! Ia-l tu!

Liviu Alexa: Bine, mai, și cine a făcut dosarul de subminare? Cine l-a generat domnule NIculae?

Ioan Niculae: Păi am zis mai devreme, domnule. Ați uitat?

Liviu Alexa: Poftiți?

Ioan Niculae: Am vorbit mai devreme.

Liviu Alexa: Păi bun, dar ăla a venit la…s-a supărat…, în semn de răzbunare?

Ioan Niculae: Repet ce am spus mai devreme, dar poate dumneavoastră n-ați fost atent.

Liviu Alexa: N-ați legat-o așa de…

Ioan Niculae: În luna iunie 2010, la câteva zile, am văzut o notă semnată de Coldea, în care spunea că nu știu ce dracu am făcut eu, că mă duc la Miniștri, că îi trag de mâneca… Să-mi meargă combinatele, că insist…

Liviu Alexa: Asta nu mi-ați spus-o, vedeți? Că nu-s chiar așa de prost.

Ioan Niculae: Ba da, ba da, v-am spus-o.

Liviu Alexa: Cu nota, cu Coldea semnată, nu mi-ați spus-o.

Ioan Niculae: Ba da, v-am spus-o, adineauri.

Liviu Alexa: OK, revenim.

Ioan Niculae: Eee, pe baza acestei note, eu am încercat să-i atrag atenția la un ministru. Bă, uite ce zice ăsta de noi?!? Râdea. Păi zice, păi trebuie să ne facă statui, dacă vrem să meargă combinatele, să meargă industria. Zic, nu ne face statui, ne face dosar penal. Și așa a fost!

Liviu Alexa: În 2009 sunteți interceptat într-o discuție cu Bunea Stancu, politician puternic în PSD-ul de atunci, despre finanțarea campaniei lui Geoană. Scandalul izbucnește și dumneavoastră, la momentul acela începeți să acuzați presiuni din partea lui Hrebenciuc. Trebuie să vă întreb dacă vă mențineți la acel moment.

Hrebenciuc – un om fără onoare. Bani la pungă pentru Geoană

Ioan Niculae: Absolut!

Liviu Alexa: Da, că mi-ați spus că uite, nu știați de asta cu Cocoș. Și spuneați atunci că uite, am dat 400.000 lei într-o sacoșă lui nea Hrebe pentru campania lui Geoană. Vreau să vă hârâi, vă bag acuma cuțitul așa, la rană. Zice Geoană la un moment dat, că îl cunoaște pe Ioan Nicolae doar de la televizor, după care Hrebenciuc spune, într-o altă declarație, în fața instanței, că Geoană știa despre plățile din campanie, se consulta mereu cu Vântu. Și acum întreb: cum a fost atunci totul, cum vi s-au cerut bani, de Hrebe sau de cine, câți ați dat, dacă l-ați cunoscut fizic pe Mircea Geoană și să ne povestiți despre Hrebenciuc.

Ioan Niculae: Nu, deci nu l-am cunoscut fizic pe Mircea Geoană, l-am văzut de multe ori fizic pe Geoană la diferite petreceri, ocazii…

Liviu Alexa: Buna ziua, buna ziua…

Ioan Niculae: Bună ziua, nu știu ce…dar niciodată în astfel de…

Liviu Alexa: Intim. Cum zicea Cocoș: Mă duceam la el și mâncam prăjiturele…

Ioan Niculae: Nu, nu. N-a fost niciodată cazul.

Liviu Alexa: Mihaela mea îmi făcea nu știu ce…

Ioan Niculae: Nu, nici vorbă de așa ceva.

Liviu Alexa: Dar?

Ioan Niculae: Banii mi s-au cerut de către… sau ajutorul, nu bani, că așa se cerea în orice campanie electorală, mai ales prezidențială, de către Hrebenciuc. La mine în birou. Și am zis că nu pot să dau atâția bani câți cereți voi. Pot să dau și eu o sumă de bani. Aveam dreptul, conform legii, datorită cifrei de afaceri și… eu știu… alea… 2%… care trebuie să-i scoți din… poți să-i scoți din cei 16%, care-i impozitul de stat, să-i dai cui vrei tu. Pe o… pe donații… pe… și-a zis, nu, ar fi mai bine știi tu cum, cash. Țin minte că i-am dat o sumă de bani, era sub 100.000 sau 150.000 de euro, în lei. Și atât! Nici vorbă de ce a spus apoi în proces și….și ce a făcut împotriva mea. Nici vorbă!

Liviu Alexa: Și cum, venea Hrebenciuc și lua banii așa?

Ioan Niculae: Da!

Liviu Alexa: De mai multe ori?

Ioan Niculae: Nu, o singură dată a venit!

Liviu Alexa: O singură dată… Și de ce l-ați acuzat de presiuni?

Ioan Niculae: Cum?

Liviu Alexa: L-ați acuzat de presiuni. (N.r. – mai jos dovada)

Ioan Niculae: Pe cine?

Liviu Alexa: Pe Hrebenciuc. Așa apărea în presa vremii.

Ioan Niculae: Nu. N-am avut nicio presiune. El a fost un nemernic, pentru că, în momentul când…la fondul respectiv, declară, ca și mine, adevărul, după aia, ca să poată să iasă din închisoare,  că era arestat, din cei 14 martori la Curtea….oricum îl condamnau…că eu îl înțeleg și pe Hrebenciuc.

Liviu Alexa: Era și el…

Ioan Niculae: Era arestat și i s-a propus, i s-a scris, că bănuiesc că el era mai prietenos ca mine, l-a pus să scrie pe domnul procuror, că dacă spun ceva împotriva lui Niculae, îmi dai drumul? Și a zis da, îți dau drumul! N-a spus altceva decât la fond, decât a zis: e posibil să fie și așa ceva, e posibil să fi făcut și altceva. Eee, pe acel e posibil m-au condamnat pe mine la doi ani jumate la o….într-o infracțiune care era de la 3 luni la 2 ani sau amendă! Pe nota provenind de la unul Dumbravă, da? Dar nota nu știu cine a scris-o, sigur de la SRI a scris-o, ca a venit acel nenorocit de judecător, care râdea ca prostul, tot… tot… tot procesul a râs la Curtea de Apel! Își bătea joc de noi! Era același complet, cu Popoviciu, era ăla, Bogdan, ăla bătrânul.

Liviu Alexa: Da.

Ioan Niculae: După aia am înțeles că e la spitalul de nebuni….

Liviu Alexa: Sentimentele dumneavoastră acuma față de Viorel Hrebenciuc, care sunt?

Ioan Niculae: Neutre

Liviu Alexa: Sincer, sincer.

Ioan Niculae: Nu…nu…nu e de ură, dar nici de ….pentru că eu am fost într-o relație…

Liviu Alexa: Păi bine, dacă nu e de ură și dacă nu e de… Nicolae mi se pare că e fair-play. Zice: bine, i-am dat banii, asta este, cât am crezut eu…

Ioan Niculae: Păi, dar nu trebuia să facă așa ceva… Îl înțeleg, îl înțelegeam pentru fiul lui, dar pentru el, să… să… să ieși din închisoare pe seama unui prieten, care de-a lungul anilor, nu i-am fost decât prieten lui…

Liviu Alexa: Și a fost lipsit de onoare?

Ioan Niculae: Da! Total de onoare, da!

Liviu Alexa: Hmmm…

Ioan Niculae: Da, așa e! Nici nu s-a mai uitat vreodată de atunci la mine, în ochii mei, de atunci m-a ocolit. Pentru că el știe că nu e așa! Știa foarte bine ce făcusem noi, amândoi. Eram prieten cu el de peste 10-12 ani. Niciodată nu am vorbit amândoi o treabă, să nu o facem și unul, și altul. Și de respect și de…. De ce a făcut-o? De frică? Pentru că sunt momente când omul e irațional…

Liviu Alexa: Să știți că aici aș putea să zic mai multe povești, nu vreau să spun, să vă combin la cartelă…foarte mulți, cum a fost și Cocoș, și Hrebe, au fost șantajați cu copiii lor, că îi bagă nu știu unde… că o să aibă… că o să-i violeze nu știu cine…

Ioan Niculae: Dar eu n-am crezut, n-am crezut că Viorel Hrebenciuc va ceda, pentru că au încercat și prima dată. Mie mi-a zis foarte clar la…la…la Paul, atunci când acest Dumitriu, Paul Dumitriu de la DNA, că dați-mi ceva, dați-mi ceva, știm bine că Hrebenciuc e vinovat, dați-mi ceva, orice îmi dați de către Hrebenciuc, ați plecat acasă!

Liviu Alexa: Dacă vă zicea, Ioane, îți spune: vezi că-ți arestez fiica și ți-o duc cu niște….

Ioan Niculae: Nu. Nu. Nuuu, nu e vorba de asta, spunea să dăm ceva de Hrebenciuc și lui îi închide dosarul.

Liviu Alexa: OK

Ioan Niculae: Eu și mie, președintele și un director general. Ne-au oferit același lucru: ziceți ceva de Hrebenciuc și plecați acasă. Plecați fără probleme! Păi ce să zic domnule, bă, dacă omul ăsta n-a făcut nimic?!?

Liviu Alexa: Ați avut două momente de cumpănă, trei de fapt.

Ioan Niculae: Au fost mai multe.

Liviu Alexa: La al treilea vreau să mă refer: mită la PSD cu Bunea Stancu. Pseudo-mita. A fost această prostie cu subminarea, ați făcut închisoare pentru amândouă.

Ioan Niculae: Nu, nu.

Liviu Alexa: Nu? V-au achitat?

Ioan Niculae: Nu. Asta cu subminarea… M-au…

Liviu Alexa: Sau evaziune, scuze.

Ioan Niculae: Da, cu evaziune.

Liviu Alexa: Și mai este un moment ciudat, în care sunteți integrat într-un dosar care după aceea s-a terminat în aer, cu domnul Videanu. Nu?

Ioan Niculae: Păi asta e, cu subminarea…

Liviu Alexa: Și cum de ați scăpat? Se spune, așa, în… cum să spun… în oraș, ca să folosesc un termen că ați scăpat acolo, doar pentru că a fost Videanu.

Ioan Niculae: Nu-i adevărat, nuuu, nici vorbă! În primul rând, că nu a fost Videanu. Videanu a fost o perioadă scurtă, din cei 10 ani, în care încerca să mă facă pe mine că am luat ceva, nu știu ce, că am luat cu Romgaz…

Liviu Alexa: ok

Ioan Niculae: Deci Videanu a fost o perioadă scurtă, știți că a fost cu cel care a fost înaintea lui ministru…

Liviu Alexa: Da…

Ioan Niculae: Vosganian.

Liviu Alexa: Da, stiu.

Ioan Niculae: Care încă nu l-a aprobat Senatul să fie…deci cu Vosganian a fost o perioadă mult mai lungă în care…

Liviu Alexa: Nu vi se pare că Videanu a tot scăpat de-a lungul vieții, de tot felul de nasoale?

Ioan Niculae: Nu știu, Videanu…

Liviu Alexa: Nu vreți să vorbiți, că sunteți conjudețeni?

Ioan Niculae: Cu ce anume?

Liviu Alexa: Cu Videanu.

Ioan Niculae: Nu. Nu e adevarat.

Liviu Alexa: L-ați crescut pe Videanu, pe Dragnea….

Ioan Niculae: Din punctul meu de vedere, cel puțin în relația cu mine, a fost corect, până la un punct, atunci când i-am spus: uite, Adriane, ce spune nebunul ăsta de la SRI, că noi suntem nu știu ce….și a spus: heee, ar trebui să ne facă statuie. Să ne facă statuie? Zic, o să ne facă dosare penale. Și așa a fost. Și i-a părut rău în toată perioada asta…și a zis băăăi, îmi pare așa de rău că nu ți-am dat atenție la ce mi-ai zis.

Liviu Alexa: De Videanu ați avut grija, i-ați dat sfaturi. Corect: Așa știu eu.

Ioan Niculae: Nu i-am dat sfaturi. Nici el mie, nici eu, lui. Ne cunoaștem…

Liviu Alexa: Cum se poate că Videanu n-a pățit nimic, niciodată în anii ăștia? Și vorba aia, a fost aproape de prăpastie.

Ioan Niculae: Fiindcă n-a făcut nimic omul! Dacă n-a făcut nimic, ce să pățească?! Videanu era un om destul de fricos, nu era de-ăsta care să facă prostii pe bani. Nu făcea pe bani. Dacă făceai o treabă cu el, dacă cumpărai niște marmură, dar nu… nu făcea așa ceva.

Liviu Alexa: Ați avut, în aceste momente ciudate ale vieții, vreodată ideea, sau poate ați fost ofertat să vi se “optimizeze” dosarul, contra unei sume de bani, din partea statului paralel?

Ioan Niculae: Nu, nu.

Liviu Alexa: Niciodată?

Ioan Niculae: Nu.

Liviu Alexa: Ați încercat să…?

Ioan Niculae: Încercat unde? Și cum poți să încerci? Când eu știu de unde se judeca și de unde pleca? Păi dacă pleca de la șefi, pe cine puteai să cumperi, ca să fie deasupra șefului? Și eu știam treburile astea. Ce să faci? Îl luam pe Maior? Păi, Maior era sub șef, deci nu era șef.

Câți bani mai are magnatul Niculae?

Liviu Alexa: Din postura de miliardar în euro, în 2010, aveați o bază consistentă de active. Pe ce bani mai stați astăzi, dacă ne puteți spune, la modul concret, că ați fost mereu un tip asumat în privința asta. Adică, la o evaluare sumară, cât ați pierdut?

Ioan Niculae: Nu știu să fac astfel de socoteală, dar vă spun că am destui bani ca să pot să dorm, să mănânc liniștit, eu știu… să văd lumea, să mă bucur de viață. Și vreau să fiu sănătos. Mai importantă decât sănătatea, nu e niciun ban.

Liviu Alexa: Nu, că am avut impresia că…

Ioan Niculae: Poate am mai puțini bani ca în trecut, dar sunt mai bine, mai echilibrat decât înainte.

Liviu Alexa: Dar să vă pun o altă întrebare. Dacă nu o să se întâmple nimic cu Interagro, sper pentru dvs să fie bine, o puteți scoate din insolvență?

Ioan Niculae: Nu. Nu, nu, cu acești…, părerea mea este că este foarte…

Liviu Alexa: Interagro poate să facă profit, dacă este liberă de …?

Ioan Niculae: Da, da. Dacă este lăsată în pace, Interagro poate să facă profit, chiar pe activitățile ei de bază, vorbesc de chimie, e complex chimic și dacă ar fi tratat corect…. Eu nu vreau să fiu tratat preferențial. Corect, adică cum să vă zic eu, la condiții de egalitate ca toată lumea, Interagro poate face profit. Eu pot face orice. Fac acuma, și astăzi fac profit. Deci nu am niciun fel de probleme de genul ăsta.

Problema asta a fost că, ani de zile, începând de la bănci, de la societăți de asigurări, toată lumea era îndreptata împotriva noastră. Dar eu nu știu de ce, parcă eram… nu făcusem nimic rău.

Îmi făcusem o firmă în Bulgaria, pentru trading. Din ăsta, mai mic, știu eu, cereale, mai vindeam și niște îngrășăminte, luam și niște îngrășăminte din Bulgaria.

Cu ce se ocupa SRI

S-a dus SRI-ul cu notă, la nivel central în Bulgaria – și vă spun că asta este spusă de prim-ministrul bulgar, într-o întâlnire directă cu mine, s-a dus cu notă ca să-mi închidă firma în Bulgaria.

Ce-ai tu, mă, statul român nenorocitule, cu un cetățean al tău, propriu, dacă face o firmă și îi merge bine intr-un alt stat? I-am spus lui Borisov. În întâlnire directă cu Borisov, am întrebat: ce-au ăștia cu mine, domnule, ce se întâmplă? Și a început să dea din cap așa și a spus: păi tu nu știi? Ai tăi îți fac rău. Care, domnule?! Vroiam să facem un pod, un pod la Zimnicea, parteneriat public-privat. Și a zis da, eu sunt de acord, dar vezi că ai tăi nu sunt de acord! Vezi că piedicile sunt la români. Și așa a fost.

Liviu Alexa: Ai tăi îți fac rău, Ioane, spuneau, da? Bun. Am vorbit foarte puțin despre Coldea, din punctul meu de vedere, dar nu-i miza mea nici Coldea și nici nu am vrut să ducem subiectul neapărat. Și totuși, totuși, trebuie să revin la finalul interviului, să vă spun că, dacă o luăm așa, ochiometric, dar și calendaristic, perioadele în care ați pățit toate nasoalele, se suprapun, ce să vezi, perfect, peste mandatul lui Coldea și a lui Băsescu, în special a lui Coldea.

Ioan Niculae: Da.

Liviu Alexa: Și ați vorbit foarte puțin .

Ioan Niculae: Păi ce să vorbesc mai mult, dacă nu știu.

Liviu Alexa: A fost sau nu la originea acestor mizerii care v-au făcut pe dumneavoastră să suferiți?

Ioan Niculae: Mi-ați pus întrebarea asta și v-am dat răspunsul. Singurul pe care vreau să-l dau, că din informații publice știu că din 15 ianuarie 2015 am aflat că cel care mi-a făcut de fapt răul,  care a vrut să-mi facă rău și care a vrut să mă bage în pușcărie, inclusiv pe dosarul de gaz a fost Coldea, spus de Elena Udrea în interviu.

Liviu Alexa: Elena Udrea…

Ioan Niculae: Dar dumneavoastră puteți accesa interviul.

Liviu Alexa: Corect, Elena Udrea este o tipă informată.

Ioan Niculae: Nu, dă-mi voie să vorbesc de ce spunea Udrea în interviu…

Liviu Alexa: La noi în Ardeal, nici Ioan Nicolae nu-i de “pe jos”… Știți cum se zice?

Ioan Niculae: Așa.

Liviu Alexa: Adică nu sunteți chiar ultimul fraier de pe pământ. Informațiile dumneavoastră, că au fost ofițeri de securitate, ca om extrem de integrat în societate, om foarte informat, ce vă spun? Da, are dreptate Udrea?

Ioan Niculae: Am vreun motiv să nu o cred?

Liviu Alexa: Nu știu, dar ce zic informațiile dumneavoastra?

Ioan Niculae: Eu îți spun ce se întâmpla…

Liviu Alexa: Elena poate să zică vrute și nevrute.

Dosarul de subminare făcut la comandă

Ioan Niculae: Haideți să facem o mică paranteză cu DIICOTUL. Legat de acest dosar faimos, cu subminarea economiei naționale. Ca să se ocupe de acest dosar în mod deosebit, a fost detașat de la Iași un așa-zis procuror, dar de fapt, el provenea din director de penitenciar, Șpaiuc, (n.r. Procuror în Iași până în 2007, Șpaiuc a fost numit adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) în 2007) care la un moment dat, culmea ridicolului, mă întreba pe mine cum e posibil să nu-i dau eu declarație și cum o să cred eu că copiii nu vor mai avea gaz la butelie din cauza mea. Și m-am uita la el și am zis: Domnul procuror, deci dacă dumneata nici măcar de gaz, despre ce gaz discutăm, unde mama dracului vrei să… ce vrei să îți spun dumitale, domnule? El confunda gazul metan natural cu gazul de la butelie, cu LPG-ul. Deci ăsta a fost Șpaiuc.

Liviu Alexa: Am înțeles.

Ioan Niculae: Deci ăsta e Șpaiuc și când mai avea puțin și i se termina detașarea, compune acel rechizitoriu celebru, de trimitere în judecată, pe care inclusiv șeful lui îl respinge și pleacă dracului de aici, că în ăsta nu spui nimic de… și se termină detașarea lui Șpaiuc, îl trimite înapoi la , nu știu, cred că înapoi la… că el era bun pentru asta… pentru închisoare, nu pentru… Și vine tot un procuror, de unde credeți dumneavoastra? Tot de la Iași! Dar unul mai tânăr așa și mai … decât ălalaltul, care era foarte greu de… știți, ca etalon… pentru că era același procuror șef DIICOT. Da? Tot de la Iași.

Așa, pe domnul Popa. 32-34 de ani, care nu înțelegea nimic! Dar nimic! El a fost adus, indiferent ce se întâmplă, să trimiți acest dosar cu rechizitoriul direct în instanță! Că, dacă nu, belea mare, pentru că zeci de mii de euro, cheltuiți de statul român, pe timpul ăla, 15 ani de urmăriri, plus încă 10 înainte… cineva trebuia să-i deconteze. Și începe domnul procuror Popa, în fortă, că avea o mare lipsă. Știți care era lipsa, nu? Era punctul lor de expertiză, nu bătea că avem prejudiciu. Mai avuseseră doi înainte, când ăia au făcut concluziile, și-n draftul de concluzii apărea că nu există prejudiciu, au rupt repede asta și au zis hahahaa, vă inculpăm, sunteți nu știu ce inculpați în nu știu care dosar, dar nu care avea treabă cu noi, ca să nu mai termine raportul de expertiză, că ieșea negativ pentru DIICOT. Și vine altă comisie, altă echipă de experți, mai motroșește acolo doi ani jumate, trei ani și ajung la aceeași concluzie: nu există prejudiciu creat de Interagro sau Niculae. Fiți atent! Fiți atent până unde au mers, deci cât de nenorociți pot fi și cât de infractori. Când vede domnul procuror Popa așa ceva și nu-i vine să creadă, ce face? Zice, domnule, uite, luați-l toti avocații părților, citiți-l bine și după 2-3 zile veniți să-l semnăm toți aici. Pleacă toți cu el acasă, norocul nostru știți care a fost? Cu reprezentantul, partea lui Videanu, a avut o femeie foarte deșteaptă, care avea o aplicație.

Aia dacă băgai aplicația cu ăla și stickul dat de procuror, dacă era cea mai mică virgulă diferită, începea să piuie. Și i-a chemat la ora 6 la DIICOT-ul central pe toți.

Și erau 20 și ceva de inși, să semneze repede raportul de expertiză. Schimbaseră ei, noaptea, cu ăsta, cu ofițerul judiciar, concluziile. Schimbaseră concluziile la raport, de la ei din DIICOT!

Crezând că toată lumea se grăbea, semnau repede și era bine semnat! Asta, femeia, începe să țipe în sală: Stați așa, că nu e în regulă! Procurorul zice, dar ce doamnă, ce e? Dar nu e în regulă, nu e ăsta, nu e același cu ce ne-ați dat acum câteva zile! Ne-ați dat altceva! Și începe circul.

O parte din avocați pleacă spre DNA, să denunțe ce face domnul procuror Popa și e ditamai circul. Ca să pună batista pe țambal, domnul procuror, de dimineață, după o noapte întreagă de stat acolo, zice: „Haideți, haideți, că schimbăm și aducem pe cel inițial. A fost o greșeală. Prostul de ofițer a greșit! Un tâmpit! Să ne schimbe nouă concluziile”

Care ziceau exact invers decât zicea raportul de expertiză! Așa s-a întâmplat! Real. Și apare în hotărârea dumneavoastra, în data depunerii la Curtea Supremă. Apare acest incident! După trei luni de zile îi cheamă și îi face și pe ei, nu inculpați… suspecți într-un alt dosar. Dar dacă sunt de acord să ea o declarație că raportul de expertiză… s-ar putea să fie martori, să nu mai fie suspecți…

Unul din el dă o prostie, ailaltă, femeie, a zis: „Nu, eu nu dau așa ceva, ce am scris în raport, aia rămâne”. Dom’le, așa s-a făcut. Așa s-a scris istoria României, pe abuzuri, pe infracțiuni.

Liviu Alexa:  Când Ponta vă persiflează… în același timp eu trebuie să mi-aduc aminte că șeful de facto al partidului era un tip, Liviu Dragnea, culmea și el din Teleorman. Mi-ați povestit foarte puțin despre el, vreau să mi-l caracterizați, să-mi spuneți ce sentimente aveți despre el acum, informațiile mele erau că și el a încercat să vă caroteze cât a putut, și dacă nu a fost sau nu e adevărat ce spun, totuși se pare că nu a făcut nimic în relația cu Ponta, pe care nu mai putea să-l mai calmeze.

România este condusă de OMV

Ioan Niculae: Deci trebuie să recunosc că atunci întâlnirea cu Ponta a fost posibilă datorită lui Dragnea, Liviu Dragnea, el a aranjat-o. Du-te mă și explică-i lui Ponta, bă, nu se poate, dacă face treaba asta, ne-a omorât. Noi închidem fabricile, trebuie să plecăm acasă. El a aranjat întâlnirea la Ponta. Liviu Dragnea înțelegea foarte multe lucruri legate de economie, cel puțin explicate de mine le înțelegea. Le explicam uneori ore întregi. Uite bă, așa, așa, așa, așa. Știți că a dat ordanță cu gazul. Să știți că era și pe niște explicații de ale mele. Că altfel nu mai exista industria chimică. Ce făcuse el a  fost extraordinar de bun, inclusiv pentru gazul din offshore, ca o parte din gaz să fie preluată de industria românească și să nu mergă neapărat la OMV în Austria. Deci au fost lucruri corecte făcute de Dragnea.

Că statul paralel și cu toată lumea, au vrut sa-l omoare, în frunte cu prietenii noștri ăia mari de tot, da…

S-a adeverit.

Deci, eu vă spun că România este condusă de OMV, nu de guvernul care este acuma.

Da, da, știu ce spun. Pe toate urmele care ne-am văzut de-a lungul anului în spatele meu… vrând-nevrând, găsesc urmele OMV-ului.

Liviu Alexa: Și pe Ciolacu? OMV conduce guvernul României?

Ioan Niculae: Nu știu pe ăsta, acum nu mai mă interesează.

Liviu Alexa: Ați zis că conduce România. Ce conduce?

Ioan Niculae: Deci guvernul României e la Viena, nu e în România. Vă spun eu dacă…

Deci guvernul României e la Austria. Pentru că tot ce am simțit, tot ce a fost, au fost măsuri pe care le lua OMV-ul împotriva mea. OMV-ul împotriva mea. Am făcut o fabrică de bioetanol. Nu știa nici dracu’ în 2006, 2007, când am început, ce înseamnă bioetanol. Nici astăzi, dacă de întrebi zece români ce înseamnă etanolul, eu sunt convins  că nu știu cu răspunsul. Astăzi… poate exagerez. Fac o fabrică de etanol cu multe eforturi – în sfârșit, cu vreo 92 de milioane de euro investiți.

Liviu Alexa: În acea vreme când?

Ioan Niculae: În 2007, în 2009 îi dau în drumul. În aceea săptămână în care noi tăiam panglica, și într-adevăr, a venit și Videanu atunci, au venit și mai mulți parlamentari români și câțiva miniștri, au venit șapte parlamentari bulgari, deci au fost mai mulți de la ei decât de la noi, pentru că și pentru ei era interesant să ai etanolul așa de aproape de țara ta, că inclusiv ei au nevoie în Bulgaria.

Dom’le, după o săptămână s-a schimbat legislația în domeniul etanolului.

Dacă până atunci era minim 5% de băgat etanol în benzină, brusc, peste noapte, a apărut, datorită OMV-ului, maxim 5%. Deci, din minim s-a transformat  în maxim. După aia, ca să iei asta, autorizația de depozitare a produsului, trebuia să depui o garanție de… au făcut ei o socoteală, de vreo 32 de milioane de euro.

Și am zis mă frate, ați înnebunit, acesta e produs energetic, nu e produs de băut… Și mă duc la Vlădescu, era atunci ministrul finanțelor.

Și mă duc la ministru, uitați-vă și dumneavoastră, nu pot să cred. Nu m-a ajutat statul român cu nimic, nu mi-a dat un leu pentru această investiție, am făcut-o pe banii mei. Cu toate riscurile.

Începând cu reparația căii ferate de la Roșiori până la Zimicea. Și sunt  câțiva kilometri…

Că nu s-a mai  circulat cu trenul de 10 ani, cum e acuma, cum s-a întâmplat acuma. N-am cerut la nimeni nimic, dar să schimbați codul fiscal… dramatic împortiva mea…

Uitaseră, chipurile, între ghilimele, să pună dreptul meu de a-mi constitui depozite pe teritoriul României, de desfacere a produsului. La toate rafinariile de petrol, în afară de antrepozitul fiscal de producție, de la rafinarie, mai ai dreptul la opt antrepozite fiscale pe teritoriul României. Inclusiv în Portul Constanța. La mine uitaseră.

Lăsaseră doar antrepozitul fiscal de la producție. Mă duceam ca să încarc un vapor la export, de șase mii de tone sau șase mii de metri cubi de etanol, mă duceam cu patru trenuri. Am o sută martori v-aduc. Cu patru trenuri sigilate cu etanol – de la Basarabi începea coloana de vagoane de etanol.

Că nu mai aveam voie să ating teritoriul României, eu fiind firmă românească, nu mai aveam voie să ating un… spațiu de depozitare românesc, pe teritoriul României….

Și i-am arătat la Vlădescu toate treburile astea. Și el s-a uitat, săracul, jos pălăria pentru el așa din punct de vedere profesional. Și a zis: bă, ți-au făcut-o bine aștia. Au dușmanie mare pe tine.

A zis – hai să o chem pe femeia asta mea, cea de la fiscalitatea pe alcool. Era una pe care întâmplător o chema tot Vlădescu. Dom’le o nenorocită, de o răutate… era clar că era ținută din scurt de cineva. Și a zis, nu, dom’le, nu putem să schimbăm! Dar de ce nu poți, cucoană, să schimbi? Că omul ăsta nu face alcool de făcut whisky, face pentru benzină.

Păi, dom’le, mi-a explicat mie cineva că asta se poate bea, ăsta a fost argumentul ei, că se poate bea.

Și s-a enervat Vlădescu și a zis: dar benzină nu se poate bea? Ce, motorină nu poți să o bei? Bei, dar mori, tâmpito!

Hai să-i  schimbăm omului…. Nu au schimbat nimic, că l-a luat afară după șase luni de zile pe el.

Liviu Alexa: Cum vedeți toată această discuție cu statul paralel, Coldea, Dumbravă, intromisiunea lor în business, influențarea justiției, problema cu Albania, problema cu Crypto Data?

Ioan Niculae: Nu știu să-l percep, decât raportat la ce mi s-a întâmplat mie, atât. Ce mi s-a întâmplat mie, legat de Coldea, v-am spus.

Liviu Alexa:  Ce vi s-a întâmplat dumneavoastră  față de Coldea, dar știți că, cumva, Ovidiu Toma…

Ioan Niculae: Nu știu cine e Dumbravă…

Liviu Alexa: Ovidiu Toma e implicat cu Coldea, în cel puțin una dintre…

Ioan Niculae: Nu, dar eu nu cred ce spune acolo.

Liviu Alexa: Nu credeți?

Ioan Niculae: Nu cred! E prea tânăr ca să… Dacă l-a ajutat să facă niște afaceri, sau dacă au afaceri împreună, înseamnă că are… e ceva de reproșat?

Liviu Alexa: Întreb.

Ioan Niculae: Dar de ce…

Liviu Alexa: Și dacă o să aibă de suferit penal pentru asta?

Ioan Niculae: Dacă a făcut ceva penal. Dar eu știu că, din câte știu eu, n-a făcut absolut nimic penal.

Liviu Alexa:  Este posibil, în afară de, să zicem, înfumurarea lui Ovidiu la un moment dat vis-a-vis de presă, dar este posibil că Coldea să-i fi forțat mâna să intre în business-ul ăsta?

Ioan Niculae: Nu știu nimic de relația între ei. Deci vă spun, nu am nicio treabă, nu știu care relație între ei, în ce calitate e unul și în ce calitate e celălalt, dacă sunt asociați, dacă sunt parteneri, dacă sunt prieteni, habar n-am.

Liviu Alexa: Mulțumesc pentru interviu.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here