Sunt grădinar. Recunosc. Doar cu numele, deşi-mi plac florile. Ca şi grădinar, pot – sau încerc – să-mi dau cu părerea  despre cum stă balanţa electorală. Nu e vorba de deontologie – cică n-ar fi bine să vorbim de politică, în aste vremuri –, dar doresc să nu lovim clar ideea de a vota, din  moment ce suntem în campanie electorală. Hai, să vorbim despre… flori!

Clar, trandafirul e la modă. Că e unul, că sunt mai mulţi, trandafirul e la modă. Pe eşichierul politic, trandafirii stau de ceva vreme la pândă. Chiar şi atunci când, prin voia sorţii şi a lingvisticii, a electoratului chiar, trandafirul pâlpâie.

Ce vine din urmă? Nişte gălbenele. Nu vreau să induc ideea că gălbenelele nu sunt bune. Dar gălbenelele pe care vi le dezvolt sunt clare, genetic scurse din portocalele de un fel și lămâile nemulțumite din USL. Rămâne galbenul veșnic promițător, dar în același timp veșnicul care doar promite.

A mai rămas, ca idee, altoiul PUSR. Acolo putem pune orice. Sau, de fapt, nu putem, dar… e loc pentru toți. E un fel de… ce-o fi. Un pic de… gladiolă, că avem pretenţii de prestanţă, un pic de altoi între Soros şi umbra lui Johannis. un pic de… speranţă.

Dungile roşii au trendul lor, dar mai rămân şi alţii. Tulipanul UDMR ne arată tătă floare maghiamii, dar iarăşi nu ne mai surprinde nimic.

Desigur, mai sunt irişii de un albastru inifinit, ca un zid al plângerii marca Voroneţ, specific PMP, adică acelui ochi albastru, spălăcit, fix, emoţional, fix, expresiv, fix, poetic, fix, atotcuvântător, totuşi fix. Clar, e vorba de Băsescu.

Poate că i-am văzut pe toţi, dar am uitat de cea mai importantă floare. În limbaj cromatic, cel mai maleabil partid este „Ghiocelul”, adică proaspăt născutul ALDE. Ăştia, convinşi de importanţa de a sta în poziţia „balama” şi la fel de convinşi că e nevoia de ei, adoptă poziţia ghiocelului faţă de cei care sunt la pupitru, şi… ne oferă buchetul de care, poate avem nevoie.

Ar mai fi şi alte flori, cu şanse mai mari sau mai mici de a intra în „glastra” noastră. Dar ideea e clară: dacă vrem să vedem flori în viaţa noastră, ar trebui să avem grijă ce să plivim.

Nu mă ştiu la politică, dar la flori mă ştiu, Sau aşa cred…