Ca în fiecare an, „Flacăra roşie” oferă premiile redacţiei pentru cele mai semnificative prezenţe în spaţiul public. Aceste premii nu relevă neapărat valoarea sau contribuţia, cât mai ales aspectul umoristic al prezenţei publice. dacă am supărat pe cineva, înseamnă că… ne-am atins scopul!

 

Premiul „Ecaterina Teodoroiu”

Se acordă maiorului Gheorghe Falcă – plutonier, ca intelect militar – pentru îndemnul „România, înainte!”. Dacă mai mergeam „înainte”, rămâneam cu mausoleumuri ca şi cel de la Mărăşeşti sau, mai modern, de la pasajele arădene.

 

Premiul „Pristanda”

Se acordă lui Andrei Fuliaş, care şi acum numără mandatele lui Calimente, neştiind că sunt patru sau cinci, aşa cum a scris. Pristanda era la fel de „derutat”, când trebuia să dea socoteală, dar la steaguri era la fel de complicat, ca şi la tipărituri, spre exemplu… Prietenii ştiu de ce!

 

Premiul „Pavlov”

Se acordă eternului Calimente, care chiar dacă a ratat Parlamentul – spre fericirea noastră, a tuturor – încă se crede parlamentar. Cu riscul de a fi noștradamuși locali, presimțim că Calimente (cu drag cacofonim) va avea reflexul lui pavlov. Nu al câinelui, ci al savantului. Care savant avea reflexul de a duce mâncare câinelui la două luni după ce patrupedul a capotat. Calimente, pe principiul respectiv, va amușina parlamentul chiar dacă e liber de contract.

 

Premiul „Gopo”

Nu există justificare, poza e suficientă. Dacă pribim istoria abstract, credem că Moşneag l-a inventat pe Gopo. Ştiţi voi: gol, desculţ, aparent simpatic, făcându-şi loc cu coatele. Deci Gopo-şi ia premiul Gopo.

 

Premiul „Omul lui Falcă”

Se acordă celui mai fidel/supus/dezacordat om cu funcţie din PNL. Proaspăt deputat, a executat perfect toate ordinele, inclusiv cel care l/a desemnat deschizător de listă. Acum, la cumpănă, noi îi acordăm această funcţie, deşi s-ar putea să devină rebel.

 

Premiul „Omul Pădurii”

Se acordă lui Florin Tripa, expert în arbori, care, deși cu un handicap imens, a reușit să-l surclaseze pe un mult mai bine clasat al breslei, Bibarţ, şi el cu studii profunde în circumvoluţiuni. În  plus, Tripa n-are nici originile sănătoase aferente. Ca de exemplu, un naș în SRI, cu funcție înaltă, al căriu nume începe cu C… și se termină cu …oldea. Prenumele, Florin/Florian, nici nu mai contează.

 

Premiul „Pulitzer de Arad”

Se acordă culegătorului de la „Vând şi cumpăr”, care a transmis cu cea mai mare acurateţe tot ceea ce înseamnă informație de presă. Număr de metri pătrați, cost, locație. În rest, presa suferă…

 

Premiul „Gheorghe Falcă”

Nu se acordă nimănui. Deși am propus mai mulți candidați, aceștia ne-au amenințat cu represalii, ne-au vorbit de mame, surori, alte neamuri, utilaje sau agregate, inclusiv cu acţionarea în Justiţie. Mulţi l-au contactat deja pe maestrul Mătiuţ. Concluzia e clară: nimeni nu vrea premiul „Gheorghe Falcă”. Din surse demne de încredere, şi Gheorghe Falcă a refuzat acest premiu. „Oi fi eu Falcă, dar nici chiar aşa!”