Dealungul timpului, 1 MAI , ziua de start în luna florilor şi implicit începutul sentimental al mult aşteptatei veri a fost interpretată şi folosită de cei de la puterea de moment în interes politic. Şi cînd spun „moment”, mă refer la comunişti, capitalişti, democraţi şi evident neo… trei în unul! ADICĂ DE TOATE SISTEMELE DE EXPLOATAREA A OMULUI DE CĂTRE OM. Reclamaţiile dumneavoastră le aştept după ora închiderii la ghişeul 2, Poarta Raiului – secţiunea Oameni de Bine…

ASTĂZI, PRIMA ZI DE MAI ÎNSEAMNĂ ÎNCĂ O ZI LIBERĂ,UNA DE DEZMĂŢ ORI ODIHNĂ, CONFORM VÂRSTEI ŞI PRINCIPIILOR. Scurt, nu? Am retezat-o tocmai că toată lumea ştie „de când lumea” că 1 MAI este o zi de sărbătoare în care mititeii, frigăruile etc. fac legea şi deliciul pe toate grătarele din România. Bine, motivul actual, ZIUA MUNCII, sărbătorită la noi pentru prima dată în 1890 – pe vremea  domniei lui Carol I, rezultatul sau consecinţa marilor proteste din 1886 (Chicago) pentru reducerea normei de muncă la 8 ore pe zi, şi-a pierdut aerul „muncitoresc” printr-o diluare progresivă a termenului şi a vieţii noastre în sine, a cotidianului tot mai amnezic la revoltele populare trecute şi „rezolvate”…

Şi, iacătă-ne, leilor cu cap de muscă, vorba bunicului meu, sărbătorind, clasic, ceva de care nu prea avem habar! Pentru că, multaşteptatul şi sărbătoritul 1 MAI DE ASTĂZI A AVUT ŞI UN TRECUT PUR ROMÂNESC, unul istoric-religios, simplu şi… haios (de dragul rimei).

Dealungul altor timpuri vechi şi adevărate româneşti, 1 MAI, ziua de start în luna florilor, SE CHEMA „ARMINDENUL” sau Ziua Pelinului, sărbătorită în Transilvania, Banat, Bucovina şi Moldova. Sărbătoarea este patronată de SFÂNTUL IEREMIA, ocrotitor al culturilor şi veghetor la bună starea gospodarilor ce respectă sărbătoarea.

DEASEMENEA, 1MAI, era recunoscut ca ZIUA BEŢIVILOR ŞI A BOILOR. Ordinea este aleatorie… Nu glumesc. „Bunii consumatori” aveau liber la pahar, iar boii erau scutiţi de muncă. Se leagă, nu?

Cu siguranţă că Sfântul Ierimia este satisfăcut. Şi, implicit, sărbătoarea respectată.

BEŢIVII ŞI-AU FĂCUT NORMA ŞI BOII SOMNUL!

 

Gelu BOCI