Marin Lupaș consideră că politizarea subiectului Monumentului Marii Uniri a durat prea mult și este timpul pentru a face și treabă, conform celor promise. Consilierul independent solicită administrației locale să aloce banii care au fost prevăzuți până în decembrie 2016  în buget și să demareze lucrările pentru fundație, așa cum și-a asumat, altfel se riscă ratarea momentului de celebrare a Unirii de la 1918 cu un monument.

Cred că a trecut destul timp cât s-a jucat domnul Falcă cu Monumentul, răbdarea și banii arădenilor. Nu se mai poate întârzia pentru că riscăm să ne prindă momentul Centenarului fără această sculptură. Înțeleg că nu convine locația pe Lac, chiar eu la un moment dat am fost de acord să găsim altă variantă, dacă este posibil. Având în vedere că nu s-au demarat alte documente față de documentațiile existente, care au costat totuși bani publici nu a fost doar o idee dată din gură a primarului, devine tot mai clar că Municipalitatea nu a făcut nimic. Și de fapt, în tot acest timp, Gheorghe Falcă a profitat de ocazie ca să dea vina pe PSD, politizând un subiect pur administrativ. Acum așteaptă să-i zică Ministerul Culturii ce să facă, când e clar că doar administrația locală are atribuții, conform protocoalelor semnate dar și a bunului-simț, ea stabilește unde va fi poziționat Monumentul Unirii în Arad. Putem să avem o consultare publică și politică pe această temă, pentru a se găsi un consens pașnic și să se demareze odată lucrările”, spune Lupaș.

„Primăria să aloce banii pe care i-a alocat și până acum”

În Hotărârea CLM nr. 469 din 20.12.2016, Paragraful 67.02.03.12 Consolidarea și restaurarea monumentelor istorice, A. Lucrări în continuare, găsim alocate 3,5 milioane de lei pentru „Amplasarea monumentului Marii Uniri (HCLM Arad nr.157/2012)”, sumă necheltuită la acel moment. În bugetul din 2017 banii nu mai sunt alocați.

Deci nu s-au alocat bani în bugetul pe anul acesta pentru Monument, dar nici nu s-a început lucrarea de realizare a fundației. De ce nu s-au mai alocat banii din 2016? Cred că arată lipsa de interes din partea acestui primar. Mai stupefiant este că parlamentarii trimiși de domnul Falcă la București declară că PNL Arad face „tot ceea ce este omenește posibil” pentru cinstirea corifeilor Marii Uniri. Domnilor, dacă doriți respect pentru cei care au hotărît în orașul nostru Unirea cu România, puneți pe ordinea de zi a CLM această rectificare a bugetului local, să se aloce banii și să se înceapă lucrările, să se realizeze fundația, iluminatul architectural și toate celelalte cât mai repede. Ne apropiem de sfârșitul lui iulie, iar Primăria continuă cu politizarea subiectului, în loc să facă ceva așa cum și-a asumat în toate documentele legale din ultimii ani. Așadar, Primăria ar trebui să aloce banii pe care i-a alocat și până acum”, concluzionează Marin Lupaș.