La festivalul arădean a avut loc și un puternic turneu de blitz – desfășurat sub titulatura FCC Environment Romania Blitz Open – cu omologare internatională la care au participat 118 jucători. La capătul celor 9 runde trei jucători s-au detașat, marii maestri Marius Manolache si Szabo Gergely si maestrul international din Republica Moldova Ruslan Soltanici, toți cu câte 7,5 puncte. În urma aplicării coeficienților de departajare, invingător a fost declarat marele maestru Manolache. Dintre jucătorii noștri, cel mai bine clasat a fost marele maestru Balla Tamas care cu 7 puncte s-a situat pe locul 6. De remarcat și poziția excelentă a talentatului junior arădean Filip Magold care la doar 8 ani a făcut 5,5 puncte si a obținut un câtig de aproape 100 de puncte la Elo.

Cu două runde înainte de terminarea turneului principal, lupta pentru victoria finală se anunță încinsă. Trei jucători conduc cu câte 6 puncte fiecare, Istățescu, Zubov și Jianu (toți foști câștigători la Arad în anii trecuți). Primii doi favoriți ai turneului, Istrățescu și Zubov, vor juca împreună la prima masă într-o partidă ce ar putea decide în mare măsură soarta titlului, în timp ce Jianu va juca cu negrele cu marele maestru sârb Branko Damljanovic. În spatele celor 3 stau la pândă un grup de 8 jucători cu 5,5 puncte, printre care și David Alexandru de la Sah Club Vados, cel care l-a învins în runda a 7-a cu negrele pe marele maestru islandez Hannes Stefansson.

Cele două turnee de copii sub 8 si sub 10 ani și-au desemnat și ele învingătorii. La copii sub 8 ani a câștigat Victor Cândea (Vados, 9 puncte din 9 posibile), urmat de Bogdan Duca (Vados) și Andrei Străjan (Potaisa Turda). La fete invingătoare a fost Laura Cotoară (Mediator Giarmata Vii), pe podium situându-se și Isabelle Todoran (Vados) și Mara Ferențiu (Viitorul Cluj Napoca).

Turneul copiilor de 10 ani a avut un nivel valoric ridicat, campion fiind Iosif Ciocani (CS Universitar de Sah Bucuresti), urmat indeaproape de Viktor Sekeres (Clubul de Sah Deva) și Dragoș Pataki (Potaissa Turda). La fete s-a impus Anisia Mascaș (Mediator Giarmata Vii), urmată de Milea Clara (Vados) și Ana Chîlnicean (Vados).

Turneul continuă sâmbătă și duminică cu ultimele două runde atât la turneul amatorilor cât și la turneul principal.

Astfel, a fost rândului campionului en-titre, GM Istrățescu (elo 2604) să lase o jumătate de punct la maestrul internațional moldovean Serghei Vedmediuc. Lupta e strânsă în continuare, fiind greu de prezis cine va triumfa la finalul celor 9 runde.

Cei mai bine clasați jucători arădeni sunt Ladislau Kelly si Sandu Ungureanu, ambii de la Vados și Ervin Mozes de la universitatea Arad.

Turneul de amatori a început si el, după primele 3 runde în plutonul fruntaș ce conduce cu maxim de puncte găsindu-se și doi arădeni, Răzvan Unguroiu și Cătălin Petho.

Festivalul continuă zilnic la Hotelul Continental până duminică când are loc ultima rundă și festivitatea de premiere.