Problema salariaților și a pensionarilor, a raportului numeric dintre aceștia, este de stringentă actualitate pe Continent. Țara noastră nu face excepție de la ceea ce poate fi numită, pe bună dreptate, una din principalele preocupări ale prezentului și viitorului.

Ni se pare firesc ca părinții și bunicii noștri, care au muncit o viață întreagă, să aibă parte de o bătrânețe decentă, liniștită. Pentru că pensiile lor nu sunt pomeni ci reprezintă un drept câștigat prin activitatea depusă pe parcursul a mulți ani de muncă. „Spre deosebire de guvernările anterioare, care au ignorat, în mare parte, problema pensionarilor sau, lucru și mai grav, în mandatul Băsescu pensiile lor chiar au fost reduse, coaliția ce guvernează acum în România manifestă interes și o dovedește prin fapte. Proiectul legii pensiilor va face ordine în sistem și va instaura normalitatea atât de necesară și dorită. Iar acest lucru se va întâmpla prin aplicarea principiului contributivității respectiv prin creșterea progresivă a valorii punctului de pensie, având ca urmare majorarea pensiilor aflate la un nivel foarte scăzut” – evidențiază Florin Galiș, președintele ALDE Arad.

În ceea ce îi privește pe salariații de astăzi, aceștia vor fi la rândul lor încurajați printr-o măsură care va intra în vigoare la începutul anului 2018. „Mărirea contribuției CAS până la 25%, cu plata ei de către angajator, va fi benefică pe termen lung. Prin dublarea respectivei contribuții în contul angajatului, la finele stagiului de cotizare sumele adunate vor fi considerabil sporite. Implicit, ele se vor reflecta în pensii în cuantum superior” –  ține să sublinieze Galiș.