Desemnarea senatorului de Arad Mihai Fifor în funcţia de ministru al Apărării este cu două tăişuri.

Este, desigur, o confirmare a calităţilor pe care, indiscutabil, Mihai Fifor le are, în pofida titulaturii de „duşman al Aradului” pe care i-a pus-o, pe nedrept, Gheorghe Falcă. Totodată, în ceea ce ne priveşte pe noi, arădenii, funcţia îl obligă pe Mihai Fifor. Mă refer, desigur, la Cetatea Aradului, pe care Fifor are prilejul, acum, din poziţia pe care o ocupă, să o treacă în circuitul civil şi să o dea Aradului. Îmi place să cred (şi aproape că sunt convins de asta) că Mihai Fifor s-a gândit şi la acest aspect atunci când a acceptat imensa responsabilitate de a fi ministru al Apărării. Nu-i va fi uşor, desigur. Dar, dacă va reuşi, drumul PSD spre câştigarea alegerilor locale din 2020, la Arad, este deschis, mai ales că au reînceput şi lucrările la pasajele de pe centură.

Spuneam că nu-i va fi uşor lui Mihai Fifor să treacă Cetatea Aradului în circuitul civil. Sunt nişte etape de trecut, există un protocol semnat între Primărie şi Ministerul Apărării, între care o condiţie esenţială este aceea de a reabilita clădirile garnizoanei din Gai pentru a putea fi mutaţi acolo militarii din Cetate. Primăria a tot amânat lucrările de reabilitare şi sunt convins că, de acum, le va abandona realmente. Pentru că Falcă şi liberalii sunt conştienţi de pericolul pe care îl reprezintă PSD la alegerile din 2020 dacă va trece Cetatea în circuitul civil şi pasajele vor fi terminate. De aceea, sunt convins că municipalitatea va continua să tărăgăneze lucrurile tocmai pentru a nu-i permite lui Fifor să predea cetatea.

Există, totuşi, posibilitatea ca ministerul să treacă cetatea în circuitul civil şi să o predea municipalităţii „cu sarcina de a face” în ceea ce priveşte reabilitarea clădirilor garnizoanei din Gai. Cu alte cuvinte, iată, Cetatea este deja a voastră, a arădenilor, dar militarii nu se vor muta din ea până nu va fi gata şi predată la cheie, către minister, unitatea din Gai. Ei bine, în acel moment, administraţia arădeană ar fi pusă într-o situaţie fără ieşire din punct de vedere politic.

Ce va fi, vom vedea. Cert este că Mihai Fifor şi PSD Arad au o şansă uriaşă. Sau, o neşansă la fel de mare dacă nu vor reuşi în problema Cetăţii.

 

Orlando TOADER