CE DREPTURI ȘI OBLIGAȚII AM ÎN FAȚA UNUI POLIȚIST LOCAL?

Primesc tot mai multe întrebări cu privire la diferențele dintre un local din cadrul primăriilor și un polițist din cadrul Poliției Române. ”Sunt obligat să opresc la semnalul unui polițist local?, Are dreptul să mă legitimeze un local?, Este legal să folosească localii lumini roșii-albastre?, etc”. Aceste întrebări apar, evident, prin prisma confuziei existenței acestor servicii ale primăriilor, ale inutilității acestor oameni și mai ales prin prisma obsesiei bolnăvicioase de a copia uniformele, statutul, însemnele și inscripționarea mașinilor de serviciu după cele ale Poliției Române, a angajaților primăriilor.

Sigur, vă veți întreba de ce a fost nevoie să apară o astfel de struțo-cămilă? Cine a avut interesul să transforme gardienii publici în polițiști comunitari, iar mai apoi în polițiști locali? De ce era nevoie de încă o ”poliție”, în loc să fie școlarizați suplimentar polițiști profesioniști cu atribuții extinse? Un serviciu al primăriilor limitat în atribuții, unde sunt angajați tot felul de oameni, total nepregătiți, cu vârste destul de înaintate și care nu își asumă nici măcar atribuțiile pe care le au, apelând adesea la polițiști sau jandarmi pentru aplanarea unor conflicte pe care le-ar putea aplana și fiica mea. Răspunsul este unul cât se poate simplu! Primarii au de foarte mult timp ”vise erotice” cu polițiștii din structurile de ordine publică pe care i-au vrut în subordinea lor, adică, să fie trecuți sub comanda primarilor.

În momentul când au realizat că așa ceva nu se va întâmpla niciodată, au transformat niște oameni care aveau niște atribuții de pază, în ”polițiști”, adică paznicii de la primării au devenit peste noapte polițiști! Această impostură a culminat cu elaborarea unei legi, 155/2010, care le-a ”cimentat” acestor angajați ”statutul de polițiști”. Imediat după apariția acestei legi, tot mai mulți angajați ai primăriilor au început să se erijeze în ”polițiști rutieri”, inscripționându-și ilegal pe uniforme și mașinile de serviciu ”Poliția locală Rutieră”, această sintagmă neregăsindu-se în nicio normă juridică din România. Ba mai mult, foarte mulți dintre aceștia își procură prin metode obscure tot felul de elemente ale uniformelor polițiștilor, purtându-le ostentativ la serviciu, încercând să inducă ideea că sunt ”polițiști rutieri” din cadrul Poliției Române. În cele ce urmează vă voi explica absolut toate diferențele dintre locali și polițiști, ce au voie să facă, ce atribuții și obligații au, ce documente vă pot solicita, ce obligații aveți dvs. ca și cetățeni în fața lor.

1. ARE VOIE SĂ-MI EFECTUEZE SEMNAL DE OPRIRE UN POLIȚIST LOCAL ÎN TRAFIC?

Răspunsul este destul de ambiguu, deși nu ar trebui să fie așa. Localii vă pot efectua semnal de oprire în trafic DOAR ATUNCI CÂND: 1. dirijează circulația, 2. ați pătruns pe un drum cu accesul interzis, 3. încălcați normele legale privind masa maxima admisă. Aceste aspecte le regăsiți la art. 7 din legea 155/2010. Orice altă oprire, pentru alte aspecte, exced competenței acestora și intră sub incidența legii penale.

2. CE MI SE POATE ÎNTÂMPLA DACĂ NU OPRESC LA SEMNALUL UNUI POLIȚIST LOCAL?

Deși nu recomand acest lucru, din punct de vedere juridic nu vi se poate întâmpla nimic. Polițiștii locali nu au competență materială în a vă suspenda permisul de conducere pentru faptul că nu opriți la semnalul acestora. Repet: nu recomand acest lucru.

3. CE DOCUMENTE ARE VOIE SĂ ÎMI SOLICITE UN POLIȚIST LOCAL?

Un local nu vă poate solicita alt document, în afară de cartea de identitate, nu are voie să vă rețină documente, nu are voie să vă solicite asigurarea obligatorie, certificatul de înmatriculare, rovinietă, sau alte documente care vă privesc pe dvs. sau autoturismul condus, în afara celor care privesc STRICT atribuțiile lor de serviciu.

4. POATE UN LOCAL SĂ-MI APLICE SANCȚIUNI PENTRU CĂ NU FOLOSESC CENTURA DE SIGURANȚĂ, PENTRU CĂ VORBESC LA TELEFON, PENTRU CĂ AM APLICATĂ FOLIE FUMURIE PE GEAMURILE AUTOTURISMULUI, PENTRU CĂ NU AM COMUNICAT DATELE PERSONALE ÎN TRAFIC?

Nu! Poliția locală poate aplica sancțiuni doar pentru opriri, staționări, circulația pe sectoare de drum cu accesul interzis, masă agabaritică și trafic pietonal. Orice altă sancțiune poate fi aplicată DOAR DE POLIȚIȘTII RUTIERI DIN CADRUL POLIȚIEI ROMÂNE.

5. SUNT OBLIGAT SĂ MĂ LEGITIMEZ LA CEREREA UNUI POLIȚIST LOCAL? DACĂ NU MĂ LEGITIMEZ, ARE VOIE SĂ FOLOSEASCĂ FORȚA ȘI SĂ MĂ CONDUCĂ LA SEDIU?

Da, sunteți obligați să vă legitimați în fața unui polițist local cu cartea de identitate sau orice alt document care poate folosi la stabilirea identității. De asemenea aceștia au voie, prin prisma prevederilor art. 20, lit f și h din legea 155/2010, să folosească forța și să vă conducă la sediu în vederea identificării proporțional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia, în cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat in exercitarea atributiilor de serviciu.

6. AU VOIE POLIȚIȘTII LOCALI SĂ-ȘI INSCRIPȚIONEZE AUTOTURISMELE SAU UNIFORMELE CU INSCRIPȚIILE ”POLIȚIA LOCALĂ RUTIERĂ, POLIȚIA, INTERVENȚIE RAPIDĂ”?

NU! Au voie să-și inscripționeze pe uniforme doar ”Poliția Locală” iar pe autoturismele de serviciu ”Poliția locală Slatina”, cum este exemplul postat.

7. AU VOIE SĂ FOLOSEASCĂ GIROFAR ROȘU ALBASTRU POLIȚIȘTII LOCALI?

NU! Au dreptul să-și monteze doar o rampă luminoasă și acustică, care să utilizeze DOAR LUMINA DE CULOARE ALBASTRĂ!

8. AU VOIE POLIȚIȘTII LOCALI SĂ PĂTRUNDĂ ÎN TRAFIC PE CULOAREA ROȘIE A SEMAFORULUI, FOLOSIND RAMPA LUMINOASĂ?

NU! AUtoturismele localilor nu sunt prevăzute la art.32 din OUG 195/2002 ca fiind autospeciale cu regim prioritar.

9. SUNT OBLIGAT SĂ OPRESC LA VEDEREA UNUI AUTOTURISM AL POLIȚIEI LOCALE CARE ARE ÎN FUNCȚIUNE RAMPA LUMINOASĂ? ARE VOIE UN POLIȚIST LOCAL SĂ-MI FACĂ SEMNAL DE OPRIRE FOLOSIND RAMPA LUMINOASĂ?

Nu! NU sunteți obligat să opriți, iar localii nu au voie să efectueze semnal de oprire din autoturismele de serviciu sau folosind rampa luminoasă!

10. CUM AR TREBUI SĂ ARATE UN AUTOTURISM AL POLIȚIEI LOCALE CARE SĂ RESPECTE PREVEDERILE LEGALE?

În fotografie, aveți exemplificat un autoturism al localilor care respectă legislația.

11. CE POT SĂ FAC ATUNCI CÂND CONSTAT CĂ UN POLIȚIST LOCAL SE RECOMANDĂ ÎN TRAFIC CA FIIND ”POLIȚIST RUTIER, DIN CADRUL BRIGĂZII RUTIERE, DIN CADRUL POLIȚIEI ROMÂNE”?

Vă puteți adresa Parchetului cu plângere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale.

12. CE POT SĂ FAC ATUNCI CÂND CONSTAT CĂ UN POLIȚIST LOCAL ÎMI SOLICITĂ MITĂ PENTRU A NU APLICA O SANCȚIUNE PENTRU CARE ARE SAU NU COMPETENȚĂ?

Puteți sesiza colegii de la Directia Generala Anticoruptie la nr. de telefon gratuit 0800 806 806 la orice oră.