Mai acum o săptămână, pe la televiziuni se anunţa că asupra României se va abate un ditamai uragan arctic, cu numele de Olaf. Care uragan n-a mai venit. În schimb, a venit un alt OLAF (cu aldine), adică un fel de „antifraudă” a Uniunii Europene. Care se apucă să scormonească prin proiectele cu finanţare europeană de care a beneficiat Aradul. Ca să fim clari, cam ca în cazul „Belina” al lui Dragnea. Adică, au mirosit că e damf de fraudă şi încep să scormonească. Firul călăuzitor pare să fie raportul (de fapt rapoartele) Camerei de Conturi judeţene (cum se numeşte reprezentanţa Curţii de Conturi în teritoriu). După aceste rapoarte şi după documentele administrative ale instituţiilor care au accesat fondurile respective. Ei, aici apar probleme complexe…

Dacă e să se meargă din urmă, apăi nu doar proiectele cu finanţare europeană sunt vizate, ci şi cele cu finanţare locală, că dacă e să numărăm „găurile”, tot fraudă se numeşte. Şi gurile rele spun că, din moment ce PSD controlează Curtea de Conturi, acolo sus, la Bucureşti, s-ar putea să ne trezim cu (re)cercetarea unor proiecte care arată mari suspiciuni de sifonare a banului public.

Unul dintre acestea este tocmai celebra „Arad-Capitală Culturală 2021”, unde s-au păpat atâţia bani încât dacă erau folosiţi cum trebuie acum noi eram Capitală Culturală. Numai instituţiile de cultură de la Primărie şi Consiliul Judeţean au vărsat în „buzunarele” Asociaţiei respective 10.000 de lei/căciulă/lună. Adică 10.000 lei X 6 (instituţii) X 24 luni (doi ani de finanţare) = 1.440.000 lei. Adică 320.000 de euro. Bani, parte dintre ei, daţi pe steaguri care n-au fluturat niciodată, pe căni din care nu s-a băut niciodată, pe brichete care nu s-au aprins niciodată şi pe afişe care nu s-au afişat niciodată. Başca alte multe materiale promoţionale, simpozioane cu iz de spălare de bani, călătorii în străinătate şi logouri câştigătoare înainte de începerea concursului de adjudecare. Şi, ca să fim cât mai clari, directorul executiv al Asociaţiei a fost Andrei Ando, acelaşi care mai apoi a fost „uns” director la Consiliul Judeţean, pus de Cionca şi propus de Falcă, şi (mai ales) strategul PNL Arad.

Cu OLAF sau fără, dacă tot vorbeam de steaguri, chiar dacă dau impresia că li se „fâlfâie”, celor numiţi nu le va fi moale. Şi asta încă nu e totul. Mai e o chichiţă, o persoană care ar putea să dea toate cărţile pe faţă, dar asta într-un articol viitor, ca să vă ţinem puţin în priză!

Hadi a lu CEPU dă la Kanija

1 COMENTARIU

Comments are closed.