– Interviu cu Samuel Caba –

REPORTER: Domnule Președinte Samuel Caba, iată s-a votat Bugetul de Venituri și Cheltuieli al C.L.M. Arad. Asociația pentru Reformă Civică și Democrație este mulțumit de cum se prezintă pentru 2018, acest buget? 

SAMUEL CABA: Am auzit foarte multe comentarii, inclusiv din zona politică, despre bugetul pe 2018. S-au definit două păreri majore: Administrația din Arad și PNL + UDMR afirmă că bugetul este insuficient pentru perspectiva gândită de dumnealor și că, în general, parlamentarii PSD și ALDE nu aduc bani la Bugetul Aradului, iar ca drama sa fie completă, GUVERNUL ROMÂNIEI, prin legile fiscale, au văduvit Bugetul Aradului cu cca. 16 milioane de euro; pe de altă parte, coaliția PSD-ALDE din ARAD, acuză executivul (Primaria Arad) că nu sunt buni administratori, că din aceasta pricină s-a creat un excedent bugetar de zeci de milioane de lei (adică bani nefolosiți – 56.690.057.71lei), iar Bugetul CLM Arad pe 2018 este unul dezarticulat, mai exact neechilibrat. Din punct de vedere al A.R.C.D. putem spune doar că e bine că Aradul are buget încă din luna ianuarie, iar banii (mulți sau puțini) să fie folosiți în interesul arădenilor. Mi-aduc aminte de ce spunea Franklin Delano Roosevelt “Fă ce poți, cu ce ai, oriunde ai fi!”. Eu și colegii mei din A.R.C.D. ne așteptam la o altă filosofie bugetară pe 2018, mai ales că e și anul CENTENARULUI MARII UNIRI. Problema este însă una delicată deoarece specialiști pe bugete se găsesc foarte greu. Trebuie să recunoaștem că încet, încet, ELITA INTELECTUALĂ pleacă din România. Cei 4–5 milioane de români plecați la muncă în străinătate nu sunt doar pălmași sau îngrijitori de bătrâni, ci reprezintă și inteligența românească. Cei ramași ACASĂ se descurcă așa și așa. Să nu fim ipocriți și să recunoaștem că (totuși) Aradul este un oraș de categoria a ll a – a lll a! Înainte vreme exista în C.L.M. Arad o bună practică în relația cu C.L.M. Timișoara prin vizite reciproce și schimb de experiență și expertiză la nivelul autorităților locale. Cred că aceste experimente trebuiesc reluate pentru ca Municipiul Arad să crească aidoma Timișoarei sau Oradiei.

REPORTER: La ce va referiți mai exact?

SAMUEL CABA: Sunt unii politicieni din Arad care au impresia ca noi, arădenii în general, avem memorie scurtă și că suntem blocați aici în acest orășel, că nu vedem, că nu circulam și nu suntem în stare să facem comparații! Să nu ne facem că nu știm de strategia de transformare a Aradului în oraș verde sau de strategiile sectoriale adoptate până în prezent (PAED 2012 – 2020), de planul de Mobilitate Urbană Durabilă, planul de dezvoltare a sănătății la nivelul Municipiului Arad. Să nu ne facem că am uitat că prin 2015, administrația locală anunța alocarea a 115 milioane Euro pentru Capitala Culturală Europeană(un fâssss!), sau de PLANUL privind parcările supraetajate din cartierele Aradului (cu un total de 1632 locuri de parcare) cu un cost de cca 43 milioane de lei. Toate pe hârtie! Abia aștept să-mi parchez mașina la… etaj!

REPORTER: Cu toate aceste neajunsuri, Aradul este un ORAȘ ATRACTIV. Se oferă aici locuri de muncă, vin oameni din Teleorman, Olt sau Vaslui și pentru că Aradul oferă un confort și câștiguri. Cum comentați? 

SAMUEL CABA: Sunt chestiuni totalmente diferite. Faptul că vine Ion din Slatina, se cazează la un hostel, mănâncă pe la cantine sau conserve pentru 2000 lei pe lună, și îi place la Arad în comparație cu sărăcia din sudul sau estul țării, e treaba lui și a celor câteva mii care vin să își rupă oasele pe șantierele din Arad. Pe arădeni îi interesează să aibe un oraș funcțional, modern, cu costuri mici, cu taxe rezonabile, cu servicii publice de calitate. Pot spune cu parare de rău că suntem încă deficitari la aceste capitole. Spre exemplu în domeniul sănătății și o spun în cunoștință de cauză pentru că în luna ianuarie A.R.C.D. a organizat o primă întâlnire cu medicii și specialiștii din sănătatea Aradului, deci vă pot spune că banii alocați pentru acest domeniu sunt insuficienți în comparație cu banii aruncați pentru organizarea de festivaluri. Avem 21 de festivaluri în 2018. Dominăm România la festivaluri – suntem pe locul 1. O aberație! Avem tot ca exemplu două festivaluri ale berii. Unul e dedicat berii arădene, pentru care s-au alocat 240 mii lei, iar celălalt dedicat lui October Fest Beer cu 250 mii lei alocați. Nu știu ca Aradul să aibă vreo bere pentru care să facem un festival al berii arădene, iar ca să dai din banul public 250 mii lei pentru un festival în care să promovezi berea unor companii ce produc profit imens (și din Arad!) mi se pare o mare tâmpenie. Ar fi de dorit ca banul public dedicate festivalurilor să fie drămuit mai inteligent.

REPORTER: Domnule Președinte Samuel Caba, Aradul este totuși un oraș care este “racordat” la Europa. Beneficiază Aradul de fonduri europene, asta în compensare la cele 16 milioane de euro “ furate” de București din bugetul local!?

SAMUEL CABA: Desigur, Aradul are șansa de a “trage” fonduri europene. Arădenii trebuie să știe că Uniunea Europeană în Cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, se oferă să dea bani pe gratis, mai exact 150, 37 milioane euro pentru regiunea vest, din care Aradului îi revin 39 milioane de euro! Chestiunea este sa îi si dorim! Am constatat însă, din păcate pentru Arad și arădeni că politica administrației este una de împrumuturi, credite, angajamente, bănci, rate sau dobânzi. De aceea azi, ARADUL nu este în primele 10 orașe ale României! Cred că actuala administrație trebuie să-și reseteze prioritățile și să gândească perspective realiste pentru Arad. Se poate pentru că Aradul are potențial, doar că el trebuie valorificat și nu speculat cum se întamplă de foarte multe ori.

REPORTER: Suntem in 2018, ANUL CENTENARULUI MARII UNIRI. Vom fi capabili să facem o mare sărbătoare și aici la Arad cu acest prilej? 

SAMUEL CABA: Suntem binecuvântați de Dumnezeu cu această ocazie de a sărbători 100 de ani de la MAREA UNIRE. Eu cred ca avem capacitatea de a răspunde și de a fi la înălțimea înaintașilor care au realizat acest minunat vis al românilor – unirea!!! Am sesizat interesul major al administrației arădene (locale și județene) de a se implica si de a susține pe parcursul anului 2018, evenimente și acțiuni dedicate CENTENARULUI. Sper să nu se transforme totul într-o DACIADA sau în CÂNTAREA ROMÂNIEI! Tocmai de aceea A.R.C.D. a și venit cu o serie de propuneri și de proiecte pe care sper să le aducem la inimile arădenilor. Cred că Aradul nebăgat în seama azi de București (dintr-o rivalitate prosteasca dintre PNL și PSD Arad!) poate totuși arăta României că aici a fost CAPITALA POLITICĂ A UNIRII și că la ceas de CENTENAR CÂND SĂRBĂTORIM UNIREA, cel mai frumos OMAGIU adus înaintașilor și făuritorilor de UNIRE este însăși ÎNTELEGEREA NOASTRĂ și trăirea în SENTIMENTUL DRAGOSTEI față de ȚARA.

REPORTER: Domnule președinte Caba, ce ne puteți spune despre situația Romaniei în context national și European? 

SAMUEL CABA: Sunt foarte dezamăgit de faptul că în anul CENTENAR AL MARII UNIRI, din
păcate România se află la coada Europei la mai toate capitolele, iar de la Bruxelles nu vin
semnale tocmai favorabile. În plan intern continuă canibalismul politic în interiorul PSD și asta pe fondul unei palide opoziției ale PNL (în principal) USR și PMP. Parlamentul e dominat de coaliția PSD-ALDE, dar nu are viteză legislativă, iar promisiunile din programul de guvernare se lasă mult așteptate. La nivel central s-au adunat prea multe nulități și mediocrități care nu pot duce România în progres. Se vede, se simte absența unor personalități marcante care să facă o politică națională mare. Iar românii simt acest lucru și o taie pe capete în străinătate. E o reacție și la fuga de prostie și nulitate și gândire reducționistă. Asta dovedește că românul, în general, nu e prostul nimănui, cu atât mai puțin al guvernului sau parlamentului indiferent de ce partid ar fi la putere.

REPORTER: Ce ne puteți spune despre Monumentul Marii Uniri? Va fi el dezvelit la Arad în 2018?

SAMUEL CABA: Din păcate nu cunosc mai mult ca dumneavoastră. Știm că Monumentul Marii Uniri de la 1918 propus a fi amplasat in Arad (sper că pe lacul de la Pădurice asa cum s-a votat in C.L.M. Arad!) este acum in TARA doar ca trebuie adus la Arad si amplasat. Poate ca noul ministru al culturii, dl. George Ivașcu va înțelege solicitarea arădenilor și că va da ordin ca acest monument să ajungă ACASĂ! Cred ca o mai normal colaborare dintre autoritatile locale si cele central pot rezolva și Monumentul Marii Uniri de la Arad. De aceea eu și pe aceasta cale îndemn la NORMALITATE ȘI UNIT.