Și ne mai mirăm că ne pleacă valorile? Ne mai mirăm că la ghișee sau în posturile unde ar trebui să fie angajați competenți, cu bun simț (pentru că, din principiu, competența și bun simțul sunt complementare) sunt numai analfabeți, angajați pe criterii de nepotism, curvăsăraie și servilism?

Toată administrația publică, învățământul, sănătatea, cultura sunt „varză”! Sunt infestate cu nulități, pe post de „tăietori de frunze la câini”, pe salarii uriașe, caracterizați doar de tupeu, nesimțire, aroganță și, mai ales, prostie crasă. Nu există o selecție a valorii, respectiv criterii de admitere care să selecteze valorile, pentru că nu există concurență reală. Totul se cumpără și se trafichează. Nu mai există limite nici pentru penibil sau ridicol, din contra, ne sunt prezentate ca elemente ale valorii. Parcă suntem un popor de retardați, oligofreni sau pierduți într-un spațiu rupt de civilizație. Așa gândim și așa ne comportăm. Nu înțelegem ce facem, ce votăm și ce promovăm, decât atunci când experimentăm pe propria persoană mizeria la care suntem părtași. Când ajungem în spitale și experimentăm iadul sau copiii noștri în școli de unde ies retardați. Până atunci ne amăgim că pe noi, iadul ce l-am creat, promovând și susținând diletantismul și cretinismul pe post de valoare, nu ne atinge.

Oare? Ce naivi suntem! Plătim stupida toleranță, indolență, prostie, lene, comoditate, fără să percepem ce facem. Mai grav, un asemenea caz, multora dintre noi, obișnuiți să ne descurcăm (adică să traficăm influența), nu ne spune nimic, pentru că suntem produsul unei societăți bolnave, în care valorile deranjează! Ce tragedie să fii insensibil și să nu înțelegi drama normalului din acestă țară! Și, cel mai grav, nu suntem decât produsul propriei noastre imbecilități!

Pavel ROMAN