Teatrul vechi sau Teatrul Hirschl, pentru cunoscători, este o clădire declarată monument istoric, de care Jită Falcă de Didești a cam uitat demult. Asta după ce un ilustru muzician arădean a mai încercat (pe bani grei) să o readucă la un stadiu de fușăreală. Financiar i-a ieșit muzicantului, dar clăridirii… vai, vai. Bani, și nu puțini la acea vreme, aruncați în vânt.

Dar, tovarăși cititori comuniști de la Flacăra Roșie, haideți să nu fim chiar așa de răutăcioși. La fel ca și la Stadionul UTA, de care Falcă s-a apucat să ia bani cu mulți ani în urmă, și la care lucrează maxim doi muncitori, așa se întâmplă mai nou și la Teatrul Vechi (monument istoric!!!!). Mai deunăzi, un muncitor, da ați citit bine, unul s-a apucat de „renovat” clădirea. Ce să zicem, noi ne bucurăm că, totuși, au început lucrările la un obiectiv istoric al Aradului, acolo unde a fost sufleor chiar poetul neamului românesc, Mihai Eminescu. Dar, pe lângă Falcă și muzicantul Aradului (un fel de „gurist” la clape – vorba lui), așteptăm cu nerăbdare să vedem cam în cât timp acest muncitor cu canciocul și mistria lui reușește să finalizeze lucrarea (oare există autorizație de „renovare”, de construcție…? Noi numa întrebăm…).

Iar pe Celentano de Arad, pe numele lui de scenă Gheorghe Falcă vrem doar să-l întrebăm dacă în mega, ultra sulifantasticul, mirificul proiect „Regenerarea Urbană” va reuși să angajeze mai mult de doi muncitori?

Ce bătaie de joc face acest „monstru” așezat vremelnic în bănosul (mare parte la negru) și confortabilul fotoliul de la Primăria Aradului, are atâta tupeu încât ar putea fi stabilit ca etalon. Și nu numai, poate că dacă s-ar măsura și prostia în „Falcă”, suntem siguri că ar fi la fel, etalon.

Dar, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere. Dar, ne dă cu vârf și îndesat. Că merităm! Că arădenii, cei care susțin pe principiul că: „nu-i bai că a furat, dar a și făcut!”, să belească „belengerul”, atât nouă, cât și majorității arădenilor.

P.S. Apropo, unde sunt investițiile și mijloaclele fixe de la Teatrul Vechi și CCA? Pe Andras Ando îl vom întreba, în curând, despre unele opere de artă… de pe perete, „preluate” de la Casa de Cultură a Municipiului Arad.

R.D.

Foto – Live Arad