Reacţia gălăţeanului la întâlnirea cu Dragnea și plecarea acestuia din ţară pentru a-şi salva copiii de malefica societate imorală construită de Dragnea si acoliţii lui, reprezintă o lecţie de demnitate servită slugilor și celor fără caracter care-şi vând sufletul pentru iluzia că vor trăi mai bine dacă tac și se supun necondiţionat! Resemnarea în faţa asaltului mediocrităţii, a celor care au transformat România ȋn raiul mincinoşilor, hoților, lumii interlope și crimei organizate, pe principiul: capul plecat sabia nu-l taie, nu-i decât dovada laşităţii cronice de care a dat dovadă, în toată istoria sa, acest popor şi care continuă să se comporte potrivit aceluiaşi principiu.

Mă sperie și îngrețoșează slugărnicia totală în faţa parveniților şi lipsa de caracter, demnitate, onoare, credinţă în adevăr şi dreptate, ce ma înconjoară. A început să devină un fapt , din ce în ce mai rar, existenţa indivizilor ce dau dovadă de demnitate și caracter. Din contra, constat că slugărnicia necondiţionată, acompaniată de lipsa de caracter, ura, egoismul, amplifică degradarea morală a unui popor care a fost siluit și supus dezumanizării spirituale în perioada comunistă. Şi în loc să ne debarasăm de moştenirea comunistă – caracterizată de dominaţia mediocrităţii şi prostiei, care şi-a impus voinţa prin teroare şi exploatarea fricii -, revenim la vechile obiceiuri, creându-ne idoli din indivizi cu caractere infecte, ce-au uzurpat şi substituit, ca şi comuniștii, valorile reale, profesionale şi morale. Şi, culmea, într-un asemenea hal de degradare spirituală am ajuns încât nu numai că tolerăm imoralii şi pe cei fără caracter, ci chiar ne prosternem în faţa lor şi le apreciem diletantismul şi lipsa de caracter, considerându-le calități.

În aceste condiţii, logic, valorile morale şi spirituale sunt obligate să emigreze dintr-o ţară în care prostituţia morală a devenit reţeta parvenirii şi unica alternativă a celor ce-şi doresc să facă o carieră în administraţie sau politică. Nu credeam că, dupa treizeci de ani de la căderea comunismului, o să mai asist la ascesiunea vreunui individ de teapa lui Dragnea, incult şi lipsit total de caracter, fără scrupule, care a ajuns şi reuşeşte să se menţină la putere exploatând viciile, lipsa de conştiinţa, arivismul, dorinţa de parvenire, imbecilismul, dorinţa de a deține puterea cu orice preţ, hoţia din banul public, adică coagulând tot ce este mai imoral într-o societate.

În aceste condiții, ce viitor moral oferim copiilor noştri? Modelul Dragnea, Vasilescu, Nicolicea, Udrea, Bica, Mazăre, Băsescu, Blaga și ceilalţi parveniți, care s-au instalat la cârma societăţii speculând lipsa unui sistem de selecţie a valorilor si de sancţionare a imoralităţii? Modelul celor fără scrupule și fără pardon, pentru care altruismul uman și interesul public e demagogie? Când văd în jurul meu nulităţile morale și profesionale, angajate prin trafic de influenţa, care iau locul valorilor și care, educați la limita tupeului, cred chiar că li se cuvine orice, îi dau dreptate gălăţeanului care a luat decizia părăsirii României pentru a-și salva copiii.

În țara maleficului Dragnea, aşa cum arată azi, viitorul e al slugilor, hoților, mincinoşilor, a mafiei, crimei organizate și a celor ce-au ridicat la rang de profesie traficul de influenţă, adică a celor ce nu cred în morală, demnitate, valoare și, implicit, în Dumnezeu, decât formal. Aceasta o fi, chiar, expresia majorităţii poporului român? La cum se manifesta prezentul am îndoieli că majoritatea își dorește o altfel de societate decât cea concepută de Dragnea. Se pare ca dorinţa de parvenire, fără valoare si fără muncă, indiferent de prețul moral plătit, e cea care guvernează și decide, nu conştiinţa. Cine are conștiință, se pare, este inamic public și n-are ce căuta în această țară, unde, deocamdată, are statut de tolerat.

Pavel ROMAN

Foto: ALTERNATIVA