Am primit, pe adresa de e-mail a redacției, două comunicate de presă de la președintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România pe care vi le redăm mai jos:

În  data de 7 august 2018, președintele U.D.S.C.R , domnul Adrian Miroslav Merka, a transmis mai multe adrese Prim-ministrului României, Ministrului Afacerilor Interne, Ministrului Sănătății și Secretarului de Stat pentru Situații de urgență din cadrul Ministerului de Interne, prin care a solicitat sprijinul acestora in vederea rezolvării situației critice a serviciului Smurd din Orașul Nădlac, care din lipsa fondurilor va fi nevoit sa își întrerupă activitatea.

Dorim să precizăm că în anul 2017 unitatea SMURD Nădlac a avut 1110 intervenții, de la începutul anului 2018 și până în prezent SMURD Nădlac a avut 329 de intervenții, cu mențiunea că activitatea acesteia a fost suspendată 66 de zile, iar de când și-a început activitatea – din 2010 până în prezent – 6.395 de intervenții. Întreruperea activității acestui serviciu ar însemna punerea în pericol a vieții oamenilor din Orașul Nădlac, a celor care locuiesc în  jurul orașului precum și a celor care vor fi implicați în accidente rutiere pe autostrada A1 din raza  orașului Nădlac.

Domnul președinte U.D.S.C.R. consideră că aceasta nu este o problemă doar a comunității slovace din orașul Nădlac ci este o problemă a tuturor cetățenilor din acea zonă iar aceștia au dreptul să  beneficieze de suportul statului pentru a avea acces la serviciile medicale de urgență la fel ca toți cetățenii României. Numeroasele solicitări care au fost soluționate de către serviciul de urgență Nădlac în ultimii ani credem că obligă toți decidenții să facă un efort comun în rezolvarea cât mai urgentă a acestei probleme deosebite.

Preşedintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, Adrian Miroslav Merka

 

Către, Guvernul României

            În atenția Doamnei Prim- Ministru 

            Vasilica Viorica DĂNCILĂ

Stimată Doamnă Prim-Ministru, îmi permit să vă scriu prin prisma bunelor relații pe care întregul Guvern al României le are cu reprezentanții Ambasadei Republicii Slovace la București, cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Parlamentul României cât și cu reprezentanții comunității slovace din România. În cadrul numeroaselor întâlniri pe care reprezentanții Guvernului României le-au avut cu cei enumerați mai sus aceștia și-au exprimat mereu sprijinul lor pentru rezolvarea problemelor comunității slovace din România.

În acest context,  subsemnatul Adrian Miroslav Merka, în  calitate de președinte al Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, la solicitarea comunității slovace din orașul Nădlac, județul Arad, vă supun atenției o problemă stringentă cu care se confruntă orașul Nădlac și zonele limitrofe, o problemă de interes național prin prisma faptului că acest oraș este unul de graniță, fiind intrarea din vest în România, are trei treceri de frontieră, autostrada  A1 este foarte aproape, primul spital județean aflându-se la o distanță de 50 de km de oraș.

În continuare vă descriu pe scurt situația critică în care se află serviciul SMURD din Nădlac:

În Orașul Nădlac există un serviciu SMURD care folosește un autovehicul luat în comodat de Primăria Orașului Nădlac de  la Consiliul Județean Arad din anul 2009. Din acest an și până în prezent, atât salariile, cât și cheltuielile de întreținere și buna funcționare au fost asigurate din bugetul local al orașului Nădlac.

Serviciul SMURD deservește orașul Nădlac și comunitățile din jurul acestuia, respectiv comunele Șeitin, Semlac și Peregu Mare, precum și sectorul de autostradă A1 din apropiere, iar faptul că serviciul SMURD este în zonă, pregătit să intervină în cazul unor accidente, care pe autostradă în majoritatea cazurilor sunt grave, înseamnă o șansă la viață pentru victime.

În anul 2017 unitatea SMURD Nădlac a avut 1110 intervenții, de la începutul anului 2018 și până în prezent SMURD Nădlac a avut 329 de intervenții, deoarece activitatea acestuia a fost suspendată peste 70 de zile, iar de când și-a început activitatea – din 2010 până în prezent – 6.395 de intervenții.

Având în vedere că cheltuielile cu funcționarea acestui serviciu SMURD  nu ar fi putut fi suportate doar din  bugetul Consiliului Local,  Primăria Nădlac a încheiat un protocol de colaborare  cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad în vederea suportării de către acesta a unei părți din cheltuielile de funcționare a serviciului SMURD.

Fondurile alocate pentru anul 2018 din bugetul local de Primăria Orașului pentru serviciul SMURD, având ca destinație salariile personalului și întreținerea mijlocului de intervenție au fost cheltuite în procent de 85% în perioada ianuarie-mai 2018, iar în cazul în care aceste cheltuieli vor fi mai mari decât suma disponibilă în bugetul local, Primăria Nădlac va fi în imposibilitatea de a finanța din bugetul local aceste costuri și va fi nevoită sa întrerupă activitatea acestui serviciu SMURD.

Având în vedere acestea Primăria orașului Nădlac a solicitat Spitalului Clinic Județean Arad să suporte această diferență de cheltuieli de întreținere, dar aceasta solicitare a fost refuzată, motivând că aceste cheltuieli pot fi cofinanțate și din bugetul local.

Vă prezentăm situația  bugetului Consiliul Local Nădlac, respectiv sumele alocate pentru serviciul SMURD:

  1. Pentru anul 2016    –       buget Consiliu Local  012.633 RON
  • din care bugetul alocat pentru SMURD 493.884 RON
  1. Pentru anul 2017    –       buget Consiliu Local  918.632 RON
  • din care bugetul alocat pentru SMURD 540.813 RON
  1. Pentru anul 2018 –       buget Consiliu Local  639.000 RON
  • din care bugetul alocat pentru SMURD 835 RON

Pentru o bună funcționare a serviciului SMURD Nădlac pentru anul 2019 va fi nevoie de aproximativ 1.300.000 RON.

După cum se observă  față de anii precedenți bugetul Consiliul Local Nădlac a scăzut iar bugetul alocat pentru SMURD a crescut/s-a dublat, iar Primăria orașului Nădlac nu mai poate face față cheltuielilor cu acest serviciu și a solicitat sprijinul Spitalului Clinic Județean Arad (sprijin care a existat în anii precedenți, dar care pe viitor poate nu va mai fi acordat).

În urma discuțiilor avute cu reprezentanții orașului Nădlac s-a ajuns la concluzia că până la găsirea unei soluții din partea autorităților centrale activitatea serviciului SMURD va trebui întreruptă (deși aceasta ar însemna punerea în pericol a vieților oamenilor din orașul Nădlac, a celor care locuiesc în apropierea orașului precum și a celor care vor fi implicați în accidente rutiere pe autostrada A1 din raza  orașului Nădlac.

Având în vedere cele prezentate mai sus stimată doamnă Prim-Ministru vă adresez rugămintea de a analiza cu celeritate această problemă, astfel ca orașul Nădlac, toate localitățile limitrofe orașului precum și sectorul de autostrada A1  apropiat orașului  să nu rămână  fără asistență medicală de urgență în anul 2018 și pe viitor.

România este o țară europeană, orașul Nădlac este poarta de vest a țării cu trei puncte de frontieră, iar numeroasele solicitări care au fost soluționate de către serviciul de urgență Nădlac cred că obligă toți decidenții să facă un efort comun în rezolvarea cât mai urgentă a acestei probleme deosebite.

Doresc să precizez că nu este o problemă doar a comunității slovace, este o problemă a tuturor cetățenilor din această zonă, toți trebuie să fie cetățeni egali ai României și să beneficieze de suportul statului pentru a avea acces la serviciile medicale de urgență. Menționez că pentru a asigura buna funcționare a acestui serviciu de urgență, Consiliul Local Nădlac a făcut o rectificare de buget, asigurând suma necesară pentru funcționare până în luna septembrie.

Știu că reprezentanții Guvernului României au reacționat pozitiv la multitudinea problemelor ridicate pe parcursul anilor și cu această speranță vă transmit mulțumirile mele anticipate pentru tot ceea ce veți întreprinde în această problemă ridicată.

Adrian Miroslav Merka, Preşedintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România

P.S. Vom reveni.