Marele maestru maghiar Imre Balog a câștigat din nou, în runda a 7-a, de această dată în fața compatriotului său Gergely Antal și a mărit ecartul la un punct față de majoritatea următorilor clasați. A fost o partidă care a durat peste patru ore și care a fost câștigată de liderul intermediar într-un final jucat extrem de precis. Singurul care s-a menținut la jumătate de punct în urma liderului este marele maestru grec Dimitrios Mastrovasilis care a obținut victoria în urma unei gafe făcute de adversarul său, maestrul internațional Stany G.A., din India, care, practic, i-a făcut cadou o piesă. Câteva partide jucate în continuare la primele mese s-au încheiat remiză. De remarcat atitudinea principalului favorit, marele maestru Kiril Gheorghiev, care, după partida pierdută în runda anterioară, a complicat poziția încă din deschidere în partida jucată cu un jucător valoros din Cehia, Jakub Roubalik și … a câștigat! A fost o partidă care a arătat cum trebuie pedepsit un jucător, fie el și experimentat, care rămâne în urmă cu dezvoltarea pieselor, dar mai ales cu regele în centru.

Cu două runde înainte de final, pe primul loc se află Imre Balog (Ungaria) cu 6,5 puncte, urmat de Dimitrios Mastrovasilis (Grecia), cu 6 puncte și de un grup alcătuit din 11 jucători care au fiecare câte 5,5 puncte. În acest grup se află și 5 români: marii maeștri Tiberiu Georgescu, Levente Vajda, Vlad Jianu, maestrul internațional Mihnea Costachi și maestrul FIDE David Gavrilescu.

Dintre șahiștii arădeni, cele mai multe puncte, 5, le au maeștrii internaționali Adrian Petrișor și Daniel Baratosi, ambii de la Vados Arad, care ocupă locul 25, respectiv 29  și ambii cu victorii în această rundă.

Turneele de copii sub 8 și sub 10 ani au ajuns la final. La sub 8 ani, cei mai buni băieți au fost Lintes Albert (Politehnica Iasi), Bogdan Pragai (Universitatea Arad), David Tod (Vados Arad). Cele mai bune fete la această categorie de vârstă au fost Flavia Sida (Universitatea Arad), Ana-Maria Palote (Vados Arad) și Isabelle Todoran (Vados Arad) – (foto).

În turneul copiilor de 10 ani, cele mai bune fete Clara Milea (Vados Arad), Maria Cioară (CS Universitar Ploiești) și Laura Cotoară (Universitatea de Vest Timișoara). La băieți câștigător a fost Matei Coicev (CS Universitar de Sah București), urmat de Mihnea Sântimbrean (Universitatea de Vest Timisoara) și Victor Cândea (Vados Arad)

Festivalul continuă sâmbătă cu ultimele runde în turneele de amatori și cu runda a 8-a la openul principal.

B.P.