V-ați întrebat, dragi tovarăși și pretini comuniști, câte zile mai sunt până la 1 Decembrie, dată la care aproape toată România va sărbătorii Marea Unire? Spuneam aproape toată România pentru simplul fapt că pentru majoritatea arădenilor patrioți și români adevărați acest moment va fi unul rușinos. De ce? SIMPLU! Monumentul Marii Uniri de la 1918 nu va mai fi amplasat în orașul nostru, oraș în care s-a zămislit istoricul eveniment! Motive ar fi multe, cel mai plauzibil fiind, spun specialiștii, timpul scurt care a mai rămas până la 1 decembrie.

Veți întreba ce legătură are Aurel Ardelean, unul dintre fondatorii Universității private Vasile Goldiș din Arad, cu toată această afacere? Că în fond și la urma urmei Monumentul Marii Uniri de la 1918 ( a cărui poveste durează de mai bine de 10 ani) este o afacere de zeci de milioane de lei, bani scurși în principal de la Ministerul Culturii prin diverse buzunare și conturi. Aurel Ardelean, acum președintele UVVG Arad (că funcția de rector a privatei i-a lăsat-o moștenire fiicei sale Coralia Cotoraci), este și președintele Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA). În paranteză fie spus, același nea Relu RectoRelu este și președintele Fundației Vasile Goldiș, unul dintre corifeii Marii Uniri și după a cărui (re)nume a beneficiat financiar și beneficiază în continuare de la Revoluție încoace.

Ce a făcut Ardelean (deținătorul unui kilometru de titluri și funcții – după cum au consemnat colegii noștri de la Special Arad) în calitatea de președinte al ARMMUA? Nimic! Că nu am văzut să se laude prin presă cum o face de obicei când îi vine… una mai cu sonor. O fi uitat, poate și datorită vârstei – să nu ne lansăm în alte supoziții, că în calitatea pe care și-a ales-o ar fi trebuit să se ocupe direct și mai ales activ în amplasarea Monumentului. Fie pe lacul de la Pădurice, unde a fost stabilit inițial amplasamentul, fie pe cel dintre clădirea Consiliului Județean și cea a Casei de Cultură a Sindicatelor (acolo unde au fost demolate, de curând, atelierele aparținând Uniunii Artiștilor plastici arădeni). Dar, poate o banală statuie din marmură de China!!!!!, compusă din 12 piese, înaltă de 24 de metri și care cântărește circa 150 de tone, ce ar dori să simbolizeze Marea Unire de la 1918, nu aduce studenți la banca Ardelean, pardon UVVG Arad, deci nu este relevantă și nu prezintă interes pentru nea Relu.

Suntem în asentimentul arădenilor curioși cum și mai ales pe unde va scoate cămașa Aurel Ardelean, președintele ARMMUA, după 2 decembrie 2018. Sau se va da accidentat și se va ascunde ca… acela în cucuruz?

Vom reveni.

P.S. Sculptorul care a câștigat licitația, brașoveanul Florin Codre (75 de ani, foto lângă nea Relu), zice că are statuia depozitată în grădina casei sale, sub o copertină!? Și că nu mai are bani să o transporte la Arad, unde ar urma să fie amplasată. La pulivară, am completa noi, comuniștii de la Flacăra Roșie.

P.S. Cât despre (ne) implicarea factorilor județeni și locale, Cionca și Falcă, dacă nu pică nimic… stau, se uită și așteaptă și ei ca acela în cucuruz.

St.A. TUYA

Foto sus: aradon