Academicianul Lucian Liviu Albu , Doctor Honoris Causa al universității arădene de stat.

La finele săptămânii, comunitatea academică a universității arădene de stat are un nou membru: academicianul Lucian Liviu Albu, unul dintre cei mai prestigioși economiști ai României. Este membru al Academiei Române din anul 2013 şi director al Institutului de Prognoză Economică din 1998,  profesor la Academia de Studii Economice din București în cadrul DOFIN – Doctoral School of Finance and Banking și la Universitatea Ecologică din București, unde predă cursuri de econometrie financiară și econometrie. A fost profesor asociat la Leicester University (1997), Staffordshire University (2004) și Catholic University of Leuven (2005). În anul 2016 domnul academician Lucian Liviu Albu a fost primit în ACADEMIA EUROPAEA (The Academy of Europe), iar din anul 2017 este membru al EBES – Eurasia Business and Economics Society și GLO – Global Labor Organization. În anul 2000 este numit Ministru al Muncii și Protecției Sociale, funcție în care s-a remarcat prin implementarea unor reforme care au eficientizat sistemul de protecție socială din România.

„Domnia sa se bucură de  prestigiu internațional câștigat printr-o muncă de cercetare perseverentă, prin capacitatea de a asimila și transmite mai departe noțiuni și concepte noi de economie. A introdus teme de cercetare, a provocat dezbateri care au generat noi abordări ale realităților socio economice românești și mondiale. A reușit să coopteze în jurul său tineri cercetători deopotrivă cu mari nume ale economiei mondiale, unii dintre ei laureați ai Premiului Nobel pentru Economie. A știut să dăruiască din vasta sa cunoaștere tinerei generații și, în același timp, prin cercetările sale, să atragă respectul și  admirația specialiștilor în domeniu. Primirea profesorului Lucian Liviu Albu în comunitatea noastră academică reprezintă un mare și important câștig” a punctat rectorul UAV, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, președintele comisiei Laudatio.

Evenimentul de acordare  a înaltului titlu  s-a bucurat de participarea comunității academice precum și de prezența secretarului de stat în Ministerul Cercetării și Inovării, Ciprian Preda. Din comisia de laudatio au făcut parte personalități importante ale lumii economice și sociale: Prof. Univ. Dr. Ion Ghizdeanu, Președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoze;  Prof. Univ. Dr. Florin Georgescu, Prim-Vice Guvernator al BNR;  Prof. Univ. Dr. Ciprian Preda Secretar de Stat Ministerul Cercetării;  Prof. Univ. Dr. Gheorghe Zaman, Director al Institutului de Economie Națională, Academia Română;  Prof. Univ. Dr. Nicu Marcu, Vice-Președinte Curtea de Conturi a României.

B.P.