Consilierul local independent Marin Lupaș observă cum creșterea mascată a impozitelor pe proprietate pentru peste o mie de arădeni, cel puțin până acum, merge mai departe, fiind propuse alte 276 de clădiri pentru care Consiliul Local, și nu primarul, să-și asume creșterea impozitului.

Îmi pare rău de acest `cadou` care vine chiar înaintea sărbătorilor pentru sute, chiar peste o mie de arădeni. M-am abținut din nou de la vot deoarece, este din ce în ce mai evident, primarul dorește să puncteze electoral exclusiv pe banii personali ai arădenilor și pe răspunderea juridică a consilierilor municipali. Pentru punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu este nevoie de multă implicare din partea primăriei. Să dai amenzi e cel mai ușor, îngust și nedrept lucru!”, declară Marin Lupaș.

Consilierul independent atrage atenția asupra faptului că arădenii vor rămâne cu aceste supraimpozite și după ce ar finaliza renovările pentru că regulile propuse de administrația locală nu sunt deloc clare.

Menținându-mi criticile formulate săptămâna trecută pe acest subiect, atrag atenția și asupra faptului că în proiectele de hotărâre nu sunt stipulate deloc mecanisme prin care impozitele să revină la valoarea de referință ulterior finalizării lucrărilor de renovare ori depunerii unor notificări care să conțină dovada începerii lucrărilor. Deci oamenii nu știu momentul când vor scăpa de ”pedeapsa” impozitului mărit: dacă depun la primărie acte doveditoare ale începerii lucrărilor – cei care fac acest lucru până la finalul lui 2018 scapă de mărire – ori de abia când finalizează lucrările și acestea se recepționează? Aceste condiții trebuie stabilite tot printr-o hotărâre de consiliu, nu se poate ca impozitul să fie majorat cât ai clipi prin acțiunea majorății PNL+PSD, însă când va fi vorba de restabilit nivelul inițial arădenii să fie purtați prin termene neclare, de 30 de zile sau mai mult, lăsați la îndemâna funcționarilor care trebuie iar `să constate` situația, a firmelor de construcții ori proiectare cu ritmuri diferite de lucru sau chiar forțați să își apere drepturile în instanță”, adaugă Lupaș.

Reprezentanții administrației locale au declarat, din nou, că doar Codul Fiscal poate reglementa perioadele și termenele până când pot fi plătite impozitele. Marin Lupaș a propus astfel în ședința CLM ca acest inconvenient să fie schimbat de partidele din Parlament. „Dacă la nivel local PSD și PNL pot face alianță pentru a crește impozitele arădenilor, cred că pot să lucreze în același ritm alert pentru a aplica un tratament corect arădenilor de bună-credință”, concluzionează Marin Lupaș după votul din Consiliu privind aprobarea supraimpozitelor pentru alte peste 270 de clădiri.

B.P.

N.red. – Explicație foto: În clădirea din fotografie „familia” Gheorghe și Ela Falcă deține un apartament în proprietate. Apartament pe care l-a închiriat firmei orădene ce deține Jurnal arădean și site-ul aradon!!!!!! (unde a ajuns presa așa zis liberă din Arad). După cum vedeți, fațada cădirii arată spre jalnic. Suntem curioși dacă și această clădire face parte din cele 206 aflate în vizorul Primăriei și ale căror proprietari trebuie să plătească impozit mărit cu 500%. Ei, GIGI Falcă, acum să te vedem. Plătești impozit mărit? Te apuci de renovat fațada? Reușești să-i convingi pe ceilalalți proprietari de apartamente din clădirea respectivă să pună mână de la mână, să plătească proiectul de renovare a fațadei (sau poate îl face Ela cu a ei Pro Arhitectura pe gratis…), să obțină autorizația de construcție, să achite lucrările etc., etc.. Că la tine nu credem că este problema de bani. 

Cum numai mâine nu-i poimâine (adică 1 ianuarie 2019), Gogule îți așteptăm mișcările și suntem curioși dacă plătești impozitul mărit cu 500% că n-ai fost în stare să-ți renovezi fațada clădirii de la unul dintre apartamentele pe care le ai în proprietate.

R.D.  

1 COMENTARIU

Comments are closed.